2/05/2021

Την άλλη Κυριακή (18/3) ανανεώνει τη θητεία του ο Πούτιν

putin2
Ως επιτυχημένος ηγέτης στην πιο δημιουργική του περίοδο αρέσκεται να εμφανίζεται ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επανεκλογή του στις ρωσικές προεδρικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, 18 Μαρτίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Μια εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου μια τέταρτη θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στον Ρώσο πρόεδρο με ποσοστά που ξεπερνούν το 70%.
Η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στο ζενίθ, εκτιμά ο κοινωνιολόγος Λέφ Γκουντκόφ από το έγκυρο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων «Κέντρο Λεβάντα»: «Η μεγάλη αποδοχή της πολιτικής του βασίζεται στην απουσία εναλλακτικών προτάσεων, αλλά και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όπως για παράδειγμα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ο εγγυητής της ευημερίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του 2002 και του 2012».
Την επόμενη Κυριακή ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνολικά οκτώ αντιπάλους. Ανάμεσά τους ο ακροδεξιός λαϊκιστής Βλαντίμιρ Σιρινόφσκι, ο φιλελεύθερος Γκριγκόρι Γιαβλίσνκι, αλλά και νέα πρόσωπα όπως ο Πάβελ Γκρουντίνιν από το κομμουνιστικό κόμμα και η τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σόμπσακ, κόρη του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης Ανατόλι Σούμπτσακ.
Στο επίκεντρο του προεκλογικού του αγώνα ο πρόεδρος Πούτιν έχει θέσει την εξωτερική πολιτική. Όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών τόσο συχνότερα απειλεί με πυρηνικό όλεθρο σε περίπτωση που η Ρωσία δεχθεί επίθεση. Στο ντοκιμαντέρ «Παγκόσμια Τάξη 2018» δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ως αρχηγός του ρωσικού κράτους οφείλω να θέσω το ερώτημα. Τι νόημα έχει ένας κόσμος αν δεν υπάρχει πλέον Ρωσία;».
Όλα δείχνουν προς μια περαιτέρω διεθνή κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ φέρονται να προετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στις οποίες η Μόσχα είναι αποφασισμένη να αντιδράσει: είτε κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία είτε ενισχύοντας την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. Ο Πούτιν αξιοποίησε πάντως τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αλλά και για να απεξαρτηθεί από τη Δύση, ως προς τα τρόφιμα, τις τράπεζες ή ακόμα και το διαδίκτυο. Ορισμένοι παρατηρητές προειδοποιούν μάλιστα για μια πιο επιθετική Ρωσία σε πολλά επίπεδα είτε μετά τις προεδρικές εκλογές, είτε το αργότερα μετά το Παγκόσμιου Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.
[DW]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ