Επιστρέφουμε στα… ιερογλυφικά;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno ieroglyfika
Υπολογίζεται ότι πάνω από 6 δισεκατομμύρια emojis χρησιμοποιούνται κάθε μέρα που περνά, αντικαθιστώντας ολόκληρες λέξεις ή εκφράσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανταλλάσσουν κατά κόρον τα σύγχρονα ψηφιακά «ιδεογράμματα». Ο κυβερνοχώρος έχει κατακλυστεί από καρτουνίστικες εικονολέξεις, που δικαίως θεωρούνται τα σύγχρονα… ιερογλυφικά.

Σε κάθε περίπτωση, γλωσσολόγοι και ψυχολόγοι έχουν ερευνήσει επισταμένως αυτή την αναδυόμενη νέα παγκόσμια γλώσσα και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 ένα emoji, τα «Δάκρυα Χαράς», έλαβε τον τίτλο της Λέξης της Χρονιάς από το τμήμα λεξικολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τα emojis προσθέτουν προσωπικότητα στο κείμενο και δημιουργούν μια ενσυναίσθηση μεταξύ των χρηστών, η οποία είναι ουσιαστική για μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία.
Γλωσσολογικά, αναπαράγουν ψηφιακά όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης επικοινωνίας κι είναι κάτι σαν απόχρωση των συναισθημάτων. Εκτιμάται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας και δημιουργούν ενσυναίσθηση μεταξύ των χρηστών.
Η λέξη emoji προέρχεται από τα ιαπωνικά: e (εικόνα) + moji (χαρακτήρας).
Σε μια γλώσσα που χρησιμοποιεί σύμβολα στη γραφή της άρχισαν να χρησιμοποιούνται πριν από περίπου 20 χρόνια. Η μαζική τους χρήση άρχισε ουσιαστικά μετά το 2011, με την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος iOS 5. Πλέον η τυποποιημένη διεθνής κωδικοποίηση για όλα τα ηλεκτρονικά κείμενα (συμπεριλαμβανομένων και των emojis), χρησιμοποιεί περίπου 1.900 εικόνες.
Τα emoji έφτασαν αναπόφευκτα να γίνουν και ταινία κινουμένων σχεδίων, ενώ με το λανσάρισμα του iPhone X, η Apple επιχειρεί να προσθέσει στη νέα ψηφιακή γλώσσα και τα Animojis, κινούμενα emojis που μιλάνε και διαμορφώνονται ανάλογα με τις εκφράσεις του προσώπου του χρήστη. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχει θεσπιστεί και… Παγκόσμια Ημέρα Emoji, η 17η Ιουλίου.
Αυτή η γλωσσολογική επανάσταση είναι επόμενο, όπως όλες οι επαναστάσεις, να αντιμετωπίζεται και με επιφυλακτικότητα. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κυριότερη ένσταση είναι υπεραπλούστευση της γλώσσας και κατά προέκταση της διαδικασίας της σκέψης, στην οποία συντείνει φυσικά και ο βομβαρδισμός πληροφοριών και μηνυμάτων από τα ΜΜΕ και άλλες πηγές που υπερφορτώνουν τον εγκέφαλο και διασπούν την προσοχή. Ειδικότερα στους νέους ανθρώπους που η γλώσσα και η γραφή δεν έχει κατασταλάξει στο μυαλό τους, η άκριτη και ανεξέλεγκτη χρήση εικονολέξεων ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στον τρόπο επικοινωνίας.
Οι γλώσσες χρειάστηκαν χιλιετίες για να εξελιχθούν και τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να δοκιμαστεί ή να δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο η γλώσσα όσο και η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο της ανθρώπινης συνθήκης, η οποία είναι καταδικασμένη να εξελίσσεται. Μένει να δούμε σε τι.
[philenews.com]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ