13/04/2021

Γιατί οι προσγειώσεις είναι πιο επικίνδυνες από τις απογειώσεις

airplane landing
Χιλιάδες αεροπορικές πτήσεις εκτελούνται καθημερινά παγκοσμίως. Παρ ‘όλα αυτά, τα δυστυχήματα με αεροπλάνο είναι εξαιρετικά σπάνια. Σύμφωνα με μετρήσεις, της εταιρίας ερευνών Statista, συμβαίνει ένα αεροπορικό ατύχημα ανά 7.360.000 πτήσεις. Μάλιστα, το 2017 ήταν η χρονιά με τα λιγότερα αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία της σύγχρονης αεροπορίας παγκοσμίως.

Παρ’ όλα αυτά, το 16% των θανατηφόρων δυστυχημάτων γίνεται κατά τη διάρκεια της απογείωσης, ενώ το 29% γίνεται στην προσγείωση του αεροσκάφους.
Η ομαλή και ασφαλής προσγείωση είναι μια απαιτητική διαδικασία και θεωρείται πιο δύσκολη από την απογείωση. «Οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι μπορεί να καταφέρουν να απογειώσουν ένα αεροπλάνο από την τέταρτη με πέμπτη προσπάθεια, αλλά η προσγείωση μπορεί να χρειαστεί 40 με 50 προσπάθειες» εξήγησε ο πιλότος και εκπαιδευτής πτήσεων στην John Fiscus.
Η εμπειρία που έχει ο πιλότος παίζει σημαντικό ρόλο στην προσγείωση. Σε πρώτη φάση, οι πιλότοι οδηγούν ένα είδος αεροπλάνου. Σταδιακά, μπορούν να οδηγήσουν μεγαλύτερα αεροσκάφη και να πάρουν και καλύτερο μισθό. Το επίπεδο εμπειρίας αλλάζει ανάλογα με το χρόνο πτήσης σε ένα συγκεκριμένο είδος αεροσκάφους.
Ακόμη όμως, και οι πιο έμπειροι πιλότοι μπορεί να έχουν δυσκολίες προσγείωσης του αεροσκάφους τους. Ο καιρός, οι δυνατοί άνεμοι, η μειωμένη ορατότητα και οι αναταράξεις επηρεάζουν την προσγείωση.
Για να απογειωθεί ένα αεροσκάφος χρειάζεται υψηλή ισχύ και μεγάλη ταχύτητα. Ένας λάθος του πιλότου μπορεί να προκαλέσει την καθυστερημένη ή πολύ γρήγορη απογείωση του αεροπλάνου, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις.
Η προσγείωση όμως, είναι πιο δύσκολη, καθώς το αεροπλάνο πρέπει να ακουμπήσει ένα συγκεκριμένο σημείο του εδάφους, παρά τους εξωτερικούς παράγοντες.
Μια λάθος προσγείωση μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο αεροπλάνο ακόμη και την συντριβή του. Τα ελαστικά μπορούν να εκραγούν και το αμάξωμα του αεροσκάφους να φθαρεί.
Παρ’ όλα αυτά, οι πιλότοι εκπαιδεύονται στο χειρισμό δύσκολων πτήσεων και προσγειώσεων. Η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν με ασφάλεια και άνεση τους επιβάτες στον προορισμό τους και η ομαλή προσγείωση είναι βασική εκπαιδευτική διαδικασία.
[valueforlife.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ