Ολόκληρη η επιστολή της ντροπής στο τέλος του άρθρου.
Μπορεί ο αρχικα ο Άδωνις Γεωργιάδης να διέψευσε την ύπαρξη της επιστολής, που αποκάλυψε η εφημερίδα “Δημοκρατία”, με την οποία ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis τού ζητούσε συγκεκριμένα πράγματα, στη συνέχεια όμως μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει, μέσω διαδικτύου, επιβεβαιώνοντας στην ουσία την ύπαρξή της.
Σε πρώτο ενικό, που αν μη τι άλλο προσδίδει οικειότητα, ο Κωνσταντίνος Φρουζής γράφει στις 20 Οκτωβρίου 2013 ένα «προσωπικό σημείωμα», όπως το ονομάζει, στον τότε υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Το σημείωμα, μέρος των στοιχείων που έστειλε η εισαγγελέας Διαφθοράς στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε αποθηκευμένο στους κατασχεμένους υπολογιστές των γραφείων του τότε προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και αντιπροέδρου της Novartis Hellas, με τον τίτλο «Προσωπικό Σημείωμα στον υπουργό Υγείας 20.10.2013» [Personal Note to MoH (σ.σ.: Minister of Health) 20.10.2013].
Το άμεσο και ταυτόχρονα επιτακτικό ύφος της επιστολής, με εκφράσεις όπως «σε παρακαλώ», που επαναλαμβάνει πολλά «πρέπει» να γίνει αυτό και το άλλο και τελειώνει με την προτροπή «σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν στο άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα», είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό.
Η πραγματικότητα διαψεύδει τον τότε υπουργό Υγείας
• Το 2014 η δαπάνη για το φάρμακο συμβαδίζει με τις υποδείξεις της εταιρείας
• Για το 95% των φαρμάκων δεν μειώθηκαν οι τιμές
• Τα υψηλού κόστους φάρμακα είχαν τα δικά τους κανάλια προώθησης
Κάποια ενδεικτικά σημεία:
1. «Η τιμολόγηση και αποζημίωση των 100+400 φαρμάκων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για αυτό και σε παρακαλώ να γίνει άμεσα».
2. «Τέλος Οκτωβρίου έχουμε συνάντηση με την EFPIA και πρέπει να δώσω καλό στίγμα, ότι κάποια πράγματα προχωρούν. (Εδώ πρέπει να σε ενημερώσω ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για το c/b του 1ου εξαμήνου, διότι περίμεναν περίπου 40 εκ, χωρίς τα επιπλέον 35 εκ. που προέκυψαν μετά την κρυφή αναπροσαρμογή του στόχου, αλλά επίσης α υπολογίζεται και σε ex-Factory από φέτος)»
3. «Εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, με αποτέλεσμα 40 περίπου μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να μην έχουν φάρμακα. Δες το από κοντά γιατί ενώ «χρήματα υπάρχουν» δεν φτάνουν στα νοσοκομεία. Ο Κομματάς χρειάζεται στήριξη».
4. «Σε παρακαλώ, σταμάτα του πειραματισμούς της ΕΠΥ οι οποία θέτουν σε κίνδυνο το Δημόσιο Συμφέρον. Δεν είναι εποχή για πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς. Όλο το σύστημα των διαγωνισμών θα αδρανοποιηθεί μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δεν ξέρουν την δουλειά τους».
5. «Αναφορικά με τα φάρμακα που ανήκουν στον Ν.3816 (παράρτημα 1α) η διάθεσή τους από τα νοσοκομεία οφείλει επιτέλους να επανεκκινηθεί άμεσα προκειμένου να παύσει η ταλαιπωρία των ασθενών και να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους στα φάρμακα που αφορούν σοβαρές ασθένειες, αλλά επίσης και να μην κινδυνεύσει να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ χωρίς λόγο».
6. «Όσον αφορά στα ΦΥΚ, συμφωνήσαμε πως, εφόσον τελικά προχωρήσετε σαν Υπουργείο, θα πρέπει απαραίτητα να είναι πολυκάναλα και η επιλογή του καναλιού διαδρομής τους να επαφίεται στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας. Αυτό, θα πρέπει να αναφέρεται στο νέο Νόμο».
Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, efsyn.gr / koutipandoras.gr, thefaq.gr