Τι σημαίνει η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno imerida
Με τη διεξαγωγή πλούσιων συμπερασμάτων για το μέλλον του ψηφιακού ραδιοφώνου, ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο ΨΗΠΤΕ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για το μέλλον του ψηφιακού ραδιοφώνου, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το WorldDAB και το EBU. Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι ξένων χωρών που έχουν ήδη μεταβεί στην ψηφιακή εποχή και μετέδωσαν στο ελληνικό κοινό τις εμπειρίες τους από την ψηφιακή μετάβαση στο DAB. Με θετικά λόγια μίλησαν οι περισσότεροι, κάνοντας λόγο για οικονομικά αλλά και ποιοτικά οφέλη για το κοινό.
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος στον χαιρετισμό του είπε ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις και έκανε λόγο για ένα άναρχο τοπίο στο ραδιόφωνο, το οποίο οφείλει άμεσα να ρυθμιστεί. Μίλησε για τα οφέλη του ψηφιακού ραδιοφώνου, την αύξηση του φάσματος, τη μείωση της ακτινοβολίας κ.α. Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων αλλά και του κοινού, κάνοντας λόγο για έναν ευρύ διάλογο ο οποίος ξεκινά από σήμερα με τη διοργάνωση αυτού του φόρουμ. Ο γγ Ενημέρωσης σημείωσε τέλος, ότι χρειάζεται ανοικτό μυαλό για να πάμε μπροστά, προσθέτοντας ότι ο δρόμος προς το ψηφιακό ραδιόφωνο είναι ασφαλής.
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος μίλησε στο left.gr:
https://youtu.be/AV74PoLInbk
Αναφορικά με τον σκοπό της εκδήλωσης τόνισε ότι έγινε προσπάθεια να ενημερωθούν οι πολίτες από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους φορείς για το ψηφιακό ραδιόφωνο.
Σχετικά με τις διαφορές του ψηφιακού ραδιοφώνου με το αναλογικό, ανέφερε ότι ο ήχος είναι καθαρός και κρυστάλλινος, χωρίς παρεμβολές, ενώ το φάσμα είναι μεγαλύτερο.
Έκανε λόγο για «κανιβαλισμό» στο ραδιοφωνικό τοπίο με τον ανταγωνισμό στα έσοδα και τις αθέμιτες πρακτικές. Τόνισε ότι το ψηφιακό ραδιόφωνο θα δώσει μια λύση, χωρίς πολλές κεραίες και μεγάλη ακτινοβολία.
Το ψηφιακό ραδιόφωνο και οι εφαρμογές του δίνουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό αδειοδοτούμενων σταθμών που κάνει πιο δημοκρατική τη διαδικασία.
Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ανάπτυξη του ψηφιακού ραδιοφώνου και ενημέρωσε για την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και των ενδιαφερομένων.
«Η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να γίνει γρήγορα και να αποφέρει πολλά θετικά»
Το πρόγραμμα της ημερίδας ξεκίνησε με χαιρετισμό της επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαρέγια Γκαμπριέλ η οποία ευχήθηκε επιτυχία στο φόρουμ το οποίο, όπως υπογράμμισε, αναμένεται να αναλύσει ζητήματα σε επίπεδο εθνικής πολιτικής τα οποία θα διευκολύνουν την πρόοδο σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.
Στο πάνελ της ημερίδας ομιλητές ήταν κατά σειρά οι: Πάτρικ Χάνον (Patrick Hannon, πρόεδρος του WorldDAB), Γκράχαμ Ντίξον (Graham Dixon, EBU), Γιόρν Γιένσεν (Jorn Jensen, Ψηφιακό ραδιόφωνο Νορβηγίας), Ματ Ντίγκαν (Matt Deegan, εκπρόσωπος για το βρετανικό ραδιόφωνο), Βίλι Στόιλ (Willi Steul, ειδικός επί του ραδιοφώνου στη Γερμανία), Ζακλίν Μπιρχόρστ (Jacqueline Bierhorst, υπεύθυνη προγράμματος για το ψηφιακό ραδιόφωνο NL Netherlands), Οϊτζένιο Λατεάνα (Eugenio LaTeana, Ιταλός υπεύθυνος προγράμματος), Φρανσουά Χαβιέ Μπερζό (Francois Xavier Bergot (οπτικοακουστικά media Γαλλία) και τέλος ο Μαρτσέλο Λομπάρντο (Marcello Lombardo, project manager της ΕΕ για την οπτικοακουστική παραγωγή).
Οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν στα θετικά από τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το πλήθος πληροφοριών και ποιοτικής ακρόασης για το κοινό, είτε για τη μεγάλη μείωση του κόστους από την ψηφιακή μετάδοση. Οι χώρες που ήδη έχουν αγκαλιάσει το ψηφιακό ραδιόφωνο είχαν μια χρονοβόρα περίοδο προσαρμογής, αλλά όπως σημείωσαν οι περισσότεροι, η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια τρέχει προς αυτόν τον τομέα.
Ειδική μνεία έγινε στην εθνική πολιτική που οφείλει η κάθε χώρα να τηρήσει ως προς την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και όλων των επιχειρηματιών που εμπορεύονται ραδιόφωνα, είτε για τα αυτοκίνητα, είτε ιδιωτικής χρήσης, καθώς το κόστος αλλαγής μιας συσκευής μπορεί να είναι απαγορευτικό για πολλά νοικοκυριά, υπογράμμισαν. Ωστόσο, όπως τόνισαν όλοι, με σωστό προγραμματισμό από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να γίνει γρήγορα και να αποφέρει πολλά θετικά και από οικονομικής άποψης αλλά και από άποψης ποιότητας μετάδοσης και προγράμματος.
Χαιρετισμό εκ μέρους της ελληνικής πλευράς απηύθυνε ο γενικός διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης ο οποίος ανέφερε ότι η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας έχει ήδη μπει στον αγώνα για τη μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι από πλευράς σήματος σύντομα θα καλυφθεί η Θεσσαλονίκη αλλά και πλήρως η Αττική.
Η ημερίδα έκλεισε με την ευχή και η Ελλάδα σύντομα να μπει πιο ενεργά στον ψηφιακό χάρτη με ρύθμιση του τοπίου στο ραδιόφωνο και αδειοδοτημένους σταθμούς με ποιοτικό πρόγραμμα και σωστές εργασιακές σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ