Γενέθλια ’86 είναι το τίτλος του τραγουδιού που ερμήνευσε Βασίλης Παπακωνσταντίνου το 1988. Οι στίχοι είναι οι εξής: «Γενέθλια κι αγόρασα σκοινί, τον κόμπο μου τον έχω φτιάξει πρόχειρα, παραληρώντας πάνω στο σκαμνί, στον τελευταίο ρόλο του αυτόχειρα. Πίσω μου τίποτα, τίποτα στο μέλλον, μονάχα η κηδεία των ψηλών καπέλων. Γενέθλια και φτύνω τις ευχές, σοκολατάκια στήνω για ικρίωμα, ελπίζω με τις πρώτες τις βροχές, να ξεχαστώ και `γω και το σημείωμα. Πίσω μου τίποτα, τίποτα στο μέλλον μονάχα η κηδεία των ψηλών καπέλων».
Οι στίχοι περιέγραφαν τον θάνατο του ηθοποιού και ενός από τους ιδρυτές του Ελεύθερου θεάτρου, Νίκου Σκυλοδήμου, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 16 Μαΐου 1986 σε ηλικία 38 ετών.
https://www.youtube.com/watch?v=FdVp03QWo08#action=share
Τους είχε γράψει ο Κώστας Τριπολίτης και μελοποιήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο. Το τραγούδι ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Όλα από χέρι καμένα» που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1988.
Ο Σκυλοδήμος κρεμάστηκε από τους σωλήνες του καλοριφέρ στην κουζίνα του σπιτιού του. Την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του είχε τα γενέθλιά του γι’ αυτό ο τίτλος του τραγουδιού είναι «Γενέθλια ’86».
Ο άνθρωπος που τον βρήκε νεκρό ήταν η μητέρα του, στην οποία είχε αφήσει ένα σημείωμα όπου εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν να κρεμαστεί. Ο θάνατός του συγκλόνισε τους συναδέλφους του. Είχε γεννηθεί το 1948 στην Αθήνα και είχε σπουδάσει στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Ήταν ταλαντούχος ηθοποιός και μαζί με τους συμφοιτητές του στο Εθνικό, την Άννα Παναγιωτοπούλου, τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, την Υβόννη Μαλτέζου, τον Μίμη Χρυσομάλλη, τον Σταμάτη Φασουλή και πολλούς ακόμη είχαν ιδρύσει στο Άλσος Παγκρατίου το Ελεύθερο Θέατρο την περίοδο της δικτατορίας. Σε αυτό το θέατρο δεν υπήρχαν πρωταγωνιστές και σκηνοθέτες, όλοι λειτουργούσαν ως ομάδα και ανέβαζαν παραστάσεις που απευθύνονταν σε όλο το κοινό. Το 1975 υποδύθηκε τον Κονοσέτα στη σειρά του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Τερέζα Βάρμα Δακόστα» και την επόμενη χρονιά έπαιξε στη σειρά «Εν Αθήναις….» μαζί με τον Κώστα Αρζόγλου, τη Βέρα Κρούσκα, τον Ανέστη Βλάχο.
Αποχώρησε από το Ελεύθερο θέατρο εξαιτίας των διαφορών του με τους υπόλοιπους ιδρυτές και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Θεατρικής Λέσχης Βόλου».
Ακούστε το τραγούδι του Παπακωνσταντίνου που γράφτηκε για τον Σκυλοδήμο: