Τι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό για να ζήσουμε περισσότερο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

food plate
Βάζοντας απλώς λιγότερη ποσότητα φαγητού στο πιάτο σας κάθε φορά που τρώτε, εξασφαλίζετε περισσότερα χρόνια ζωής, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

Η καθηγήτρια Λιαν Ρεντμαν, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικών Επιστημών στο Εργαστήριο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington, στο Λος Άντζελες, και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την υγεία 34 υγιών ατόμων, κατά μέσο όρο 40 ετών, που κλήθηκαν να ακολουθήσουν για δύο χρόνια διατροφή με περιορισμό θερμίδων.
Οι επιστήμονες βοήθησαν τους συμμετέχοντες να κόψουν κατά 25% την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων, μέσω τριών διατροφικών μοντέλων υγιεινής διατροφής. Οι εθελοντές ήταν ελεύθεροι να εφαρμόσουν τον θερμιδικό περιορισμό κατά όποιον τρόπο τους ταίριαζε.
«Από μόνοι τους πέτυχαν 15% μείωση των θερμίδων για δύο χρόνια, πράγμα αξιοσημείωτο», εξηγεί η Δρ Ρεντμαν.
Κατά μέσο όρο οι εθελοντές έχασαν 9,07 κιλά, κυρίως τους πρώτους 12 μήνες, αν και περίπου οι μισοί όταν ξεκίνησε η μελέτη είχαν φυσιολογικό βάρος και οι υπόλοιποι ήταν ελαφρώς υπέρβαροι.
Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχαν επέλθει αλλαγές στον μεταβολισμό και σε σωματικές διαδικασίες που σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ανθρώπους και ζώα, όπως η χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και σημαντικές μειώσεις στις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης σημαντική μείωση ως προς το οξειδωτικό στρες, γεγονός που σχετιζόταν με την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
«Είναι ήδη γνωστό ότι όλες αυτές ενδείξεις συνυπάρχουν σε άτομα που ζουν πολλά χρόνια», λέει η Δρ Ρεντμαν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα έρχονται να ενισχύουν τις θεωρίες που σχετίζουν τον υψηλό μεταβολισμό με αυξημένο οξειδωτικό στρες και ταχύτερη γήρανση.
«Όταν παράγουμε ενέργεια, έχουν και υποπροϊόντα του μεταβολισμού, τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν βλάβες και κύτταρα και ιστούς. Η βλάβη αυτού του είδους μπορεί να κάνει τα κύτταρα να γεράσουν γρηγορότερα και να συμβάλλει στην εκδήλωση ασθενειών, όπως ο καρκίνος», εξηγεί η Δρ Ρεντμαν.
Πάντως εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες δεν έχει επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο θερμιδικός περιορισμός κάνει το σώμα να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά την παραγόμενη ενέργεια και αυτό κατά κάποιο τρόπο έχει όφελος ως προς τη γήρανση.
[health.in.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ