23/04/2021

Δημοσκόπηση Μέτρον Ανάλυσις με τα μάτια του FactorX

Array

 297691
___________________________________________________
Η καχυποψία μας προς τις δημοσκοπήσεις είναι δεδομένη. Ως εκ τούτου διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις για το αν το προβάδισμα που αποκτά το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ είναι τόσο θεαματικό όσο μας λέει σήμερα η Metron Analysis (5,5%), ή μικρότερο. Κι αυτό επειδή η μακρά εμπειρία μας από ανάλογες πολιτικές συνθήκες υποδεικνύει ότι οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι «κρύβονται». Πικραμένοι, αγανακτισμένοι, αηδιασμένοι από την κυβέρνηση τους και τα καμώματά της, αποφεύγουν να πουν τη γνώμη τους, κάτι που συνέβαινε σε άλλες εποχές με το ΠΑΣΟΚ, ή την Αριστερά.
Κανείς όμως δεν δικαιούται να αγνοεί τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται αυτόν τον καιρό στους πολιτικούς συσχετισμούς εξαιτίας της κατάρρευσης της κυβέρνησης της ΝΔ. Η κυριότερη μεταβολή, που διαψεύδει όσα λέγονταν προ καιρού για την κατάρρευση του δικομματισμού, είναι ότι η αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων διακυβέρνησης φαίνεται να τερματίζεται. Ο κ. Τατούλης και οι άλλοι πιονέροι του Τρίτου Πόλου φαίνεται πως δεν έπεισαν τον ελληνικό λαό, ο οποίος, όπως μας λένε τα γκάλοπ πριμοδοτεί τώρα το ΠΑΣΟΚ, ως εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Θέλουμε δηλαδή ως λαός πολύ ξύλο; Ή σε συνθήκες όπως οι σημερινές ο κοσμάκης θέλει σταθερή κυβέρνηση, απεχθάνεται τα πειράματα και εφόσον η ΝΔ απέτυχε ας ξαναδοκιμάσουμε το ΠΑΣΟΚ; Άλλωστε αυτό το γνωρίζουμε καλύτερα και στην χειρότερη, καλύτερος ο έμπειρος κλέφτης από τον αδέξιο κλέφτη.
Προσέξτε πως το λένε αυτό οι αναλυτές: «Η διάχυτη απαισιοδοξία και η έλλειψη προσδοκιών αρχίζει να μορφοποιείται πολιτικά σε μία κατεύθυνση: την -για πρώτη φορά- μετά από μια οκταετία, ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ». Και συνεχίζουν: «η προτίμηση των μονοκομματικών κυβερνήσεων γίνεται και πάλι πλειοψηφική στο εκλογικό σώμα ως επιλογή (51,1%), με ταυτόχρονη υποχώρηση της εκδοχής των κυβερνήσεων συνεργασίας».
Ωστόσο, παρά τη θεαματική βελτίωση της δημοτικότητας και της εικόνας του κ. Παπανδρέου σε όλους τομείς, ο κ. Καραμανλής, στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της πολιτικής του διαδρομής, συνεχίζει να προηγείται του κ. Παπανδρέου σε καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία έστω και οριακά πλέον (33,1% έναντι ποσοστού 30,1% για τον κ. Παπανδρέου).
Τι σημαίνει αυτό τους αναλυτές;  Ότι αν ο Καραμανλής έχει ακόμα κανέναν μήνα καιρό να ξεκουραστεί. Αν μέχρι τα Χριστούγεννα δεν πάρει δραστικά πολιτικά και κοινωνικά μέτρα που να ανταποκρίνονται στα αισθήματα της κομματικής του βάσης και της κοινωνίας, θα το χάσει οριστικά το παιχνίδι.
Να σας πούμε και την γνώμη μας; Ό,τι κι αν κάνει ο Καραμανλής, η επόμενη εκλογική σύγκρουση θα διεξαχθεί σε συνθήκες έντονης πόλωσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Πράγμα που θα δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΛΑΟΣ.
Μεστή και σοβαρή Ανάλυση από το www.antinews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ