"Καμπανάκι" από την WSJ για την τουρκική λίρα: "Η τουρκική οικονομία υπερθερμαίνεται"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

liraΤη στιγμή που τα νομίσματα παγκοσμίως, με εξαίρεση το δολάριο ανακάμπτουν, η τουρκική λίρα καταποντίζεται, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επενδυτές παγκοσμίως, σημειώνει σε άρθρο της η Wall Street Journal.  

Σε έναν κόσμο όπου το δολάριο εξασθενεί, η τουρκική λίρα, καταφέρνει να γίνεται ακόμα πιο αδύναμη, σημειώνοντας εντυπωσιακά αρνητικές επιδόσεις. Για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται ευρύτερα για τα προβλήματα που καλύπτονται από έναν κόσμο που ξεχειλίζει από εύκολο χρήμα, η Τουρκία απαιτεί σίγουρα προσοχή.
lira2
Η λίρα παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες ιστορικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Έχει μειωθεί κατά 4,8% έναντι του δολαρίου το τρέχον έτος, συνεχίζοντας την πτώση του 2017. Αντίθετα, πολλά άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών έχουν αυξηθεί, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να αποκλίνουν από τις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ και να στηρίξουν ομόλογα και αποθέματα, βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης.
Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ο κίνδυνος υπερθέρμανσης. Η ανάπτυξη ήταν 7% πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πολύ πάνω από τις δυνατότητες της. Ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 10% τον Φεβρουάριο, πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται και πάλι. Η Moody’s μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αυτό το μήνα στο Ba2, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο εξωτερικού σοκ στις ροές χρηματοδότησης που κρατούν ζωντανή τη χώρα.
Αυτό δεν είναι μια εντελώς νέα πρόκληση για την Τουρκία: έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες ανησυχίες αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, η πιο πρόσφατη μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος του 2016 και την επακόλουθη πολιτική καταστολή. Πολλοί διεθνείς επενδυτές είναι ήδη σκεπτικοί σχετικά με τη χώρα. Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ξανά να ανακόψει την πτώση της λίρας αυξάνοντας άλλη μια φορά τα επιτόκια. Αλλά όποτε έγινε αυτό στο παρελθόν, έφερε μόνο προσωρινή ανακούφιση, τα ημίμετρα απομακρύνουν προσωρινά τα προβλήματα, δεν τα αντιμετωπίζουν επαρκώς.
Και το εξωτερικό περιβάλλον αλλάζει επίσης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προωθεί τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι εντάσεις στον τομέα του εμπορίου και οι πολιτικές πιέσεις έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και Ευρώπης. Εάν η γενική πτώση του δολαρίου αντιστραφεί, η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πολύ πιο σκληρή δοκιμασία.
 
Επιμέλεια: infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ