Ο ιατρικός συντάκτης που αποκάλεσε «σκύλο» τον Πολάκη αλλά αγαπά τη Novartis

image 110Τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως σήμερα το Documento για τα δεκάδες εκατομμύρια που μοιράστηκαν αφειδώς από το κράτος ακόμη και σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες φέρνουν στον νου την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν τον Δεκέμβριο του 2015 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Οι δύο υπουργοί είχαν καλέσει τους δημοσιογράφους προκειμένου να παρουσιάσουν τα ευρήματα του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας όσον αφορά τη διαχείριση κονδυλίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την επικοινωνιακή του καμπάνια κατά την τριετία 2012-2014, καταγγέλλοντας υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε πρώτο θέμα στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ όχι για τις καταγγελίες των δύο υπουργών και τα ευρήματα του πορίσματος, αλλά λόγω του έντονου διαπληκτισμού του κ. Πολάκη με τον διαπιστευμένο συντάκτη Αιμίλιο Νεγκή. Μάλιστα η κουβέντα εκτραχύνθηκε τόσο που ο τελευταίος αποκάλεσε τον κ. Πολάκη «σκύλο», με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντάει πως «η μάσα κόπηκε».

Ο διαπληκτισμός ξεκίνησε όταν ορισμένοι δημοσιογράφοι διέκοπταν συνεχώς τον κ. Ξανθό, με συνέπεια να μην μπορεί να παρουσιάσει το περιεχόμενο του πορίσματος. Τότε παρενέβη ο Π. Πολάκης με αποτέλεσμα να δεχθεί αήθη επίθεση.

Τρία χρόνια μετά και ενώ οι αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιτροπή της Βουλής έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, γίνεται απόλυτα κατανοητή η ιδιαίτερα προσβλητική και επιθετική συμπεριφορά του συγκεκριμένου δημοσιογράφου.

Ο Αιμίλιος Νεγκής είναι γνωστός ιατρικός συντάκτης που έχει εργαστεί και στο γραφείο Τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Είναι διευθυντής σύνταξης στο virus.com.gr, που ανήκει στην Ethos Media του Κωνσταντίνου Ουζούνη. Πρόκειται για εταιρεία γνωστή πλέον στο ευρύ κοινό, αφού ονοματίζεται στα έγγραφα του FBI για το σκάνδαλο της Novartis. Οπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στα εν λόγω έγγραφα, η Ethos Media «ήταν μία από τις εταιρείες που χρησιμοποιήθηκαν σε σχέδια δωροδοκίας. Ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος στον τομέα φροντίδας υγείας, υπαινίχθηκε ότι η Novartis έκανε δουλειές με την Ethos Media».

Ο κ. Νεγκής σε άρθρο του στις 13 Ιανουαρίου 2017 στην ιστοσελίδα insuranceworld.gr, που επίσης ανήκει στον όμιλο της Ethos Media, είχε αρθρογραφήσει σχετικά με τις πρώτες αποκαλύψεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητες για το σκάνδαλο της Novartis. Βέβαια, φαίνεται πως ο κ. Νεγκής δεν είχε πειστεί, τουλάχιστον μέχρι τότε, ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό στην όλη υπόθεση, αφού έκανε λόγο για «σκάνδαλο» σε εισαγωγικά.

Στο επίμαχο άρθρο του πάντως επιβεβαίωσε ότι η Novartis ήταν χορηγός του Virus, εκφράζοντας και τα συναισθήματά του γι’ αυτό το γεγονός: «Η Novartis υπήρξε χορηγός του Virus και πολλών εκδηλώσεων που έχει οργανώσει η Ethos Media. Θεωρώ εύλογο και τιμή μου που η μεγαλύτερη ξένη φαρμακοβιομηχανία επέλεξε να προβάλλεται μέσω του Virus».

Παράλληλα, ο κ. Νεγκής είναι γενικός διευθυντής στο «Pharma & Health», το οποίο διοργανώνει ιατρικά συνέδρια και λαμβάνει χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Novartis. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 6ο Pharma & Health Conference που διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου 2015. Εκεί ο κ. Νεγκής συμμετέχει με την ιδιότητα του υπεύθυνου του προγράμματος. Συμμετέχει όμως και σε άλλα ιατρικά συνέδρια: είναι συντονιστής εκδήλωσης με θέμα «Πολιτικές και Οικονομικά της Υγείας» που διοργανώνεται από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Στην εκδήλωση παρευρίσκονται ως ομιλητές μεταξύ άλλων και δύο γνώριμα πρόσωπα: ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

DOCUMENTO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ