Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Αστυνομικών Γυναικών της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, συμμετείχε την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, στην 3η Ευρεία Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Π. Μπακογιάννης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τα ιδιαίτερα προβλήματα της Γυναίκας Αστυνομικού αναδείχθηκαν φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με τη συμμετοχή γυναικών – αντιπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, του προεδρείου και μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας καθώς και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων.
Στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Διευθύντρια της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, καθώς και Ταξίαρχοι, Διευθυντές και αστυνομικό προσωπικό όλων των βαθμίδων.
Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξαν ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Γρηγόρης Γερακαράκος και η Γραμματέας της Γραμματείας Γυναικών Μαρία Γιαννακοπούλου.
Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:
«Μετά την επιτυχία τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης ευρείας Πανελλαδικής Σύσκεψης Αστυνομικών Γυναικών, φτάσαμε αισίως στην 3η ευρεία Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, εδώ στην Αθήνα, και προσωπικά είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που βρίσκομαι και φέτος μαζί σας.
Δεν χρειάζεται φυσικά να τονίσω την αξία και τη σημασία της παρουσίας των ένστολων γυναικών για το Σώμα της σύγχρονης Ελληνικής Αστυνομίας. Αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της και σας οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο και ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ για την προσφορά σας. Το λέμε συχνά, κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε, αλλά το λέμε από την καρδιά μας –γι’ αυτό και προσωπικά δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω!
Πάνε κοντά πενήντα χρόνια από τότε που οι πρώτες γυναίκες εντάχθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, στην αρχή σαν βοηθητικό προσωπικό, και σήμερα έχουν αποδείξει με την αξία τους πως μόνο εκπρόσωποι του «αδύναμου φύλου» δεν είναι. Η παρουσία άλλωστε γυναικών Στρατηγών, Ταξίαρχων και Υπασπιστριών, καθώς και άλλων γυναικών-αστυνομικών σε υψηλές θέσεις, ανάμεσά μας, αποτελεί από μόνη της μία από τις πολλές αποδείξεις.
Τα στερεότυπα φυσικά δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Η Ελληνική Αστυνομία, ωστόσο, εξακολουθεί να αποδεικνύει μέσα από τις ανθρωποκεντρικές της δράσεις ότι είναι θεματοφύλακας της θεμελιώδους αξίας της ισότητας των φύλων. Όπου ισότητα σημαίνει όμως και σεβασμός στη διαφορετικότητα του φύλου.
Η Ελληνική Αστυνομία, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι ένα ανδροκρατούμενο Σώμα. Αυτό όμως είναι, ακριβώς, που καθιστά ακόμα πιο σημαντική και ακόμα πιο απαραίτητη την παρουσία των ένστολων γυναικών.
Γι’ αυτό και σήμερα σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε για τον υψηλό επαγγελματισμό, την ευσυνειδησία, την αυτοθυσία, αλλά και την ευαισθησία, που αποτελεί άλλωστε, πολλές φορές, καθοριστικό συστατικό, για μια ακόμα πιο ανθρώπινη και πιο αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία.
Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η χειραφέτηση των γυναικών έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης: για την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και τη δημογραφία μας. Και υπογράμμισε ότι για την επίτευξη πραγματικών αλλαγών για τις γυναίκες, πρέπει η ευαισθητοποίηση και οι προθέσεις να μη μένουν στα λόγια, αλλά να μετουσιώνονται σε δράσεις.
Αυτό ακριβώς οφείλουμε να κρατήσουμε κι εμείς κατά νου. Ας μην εθελοτυφλούμε. Όπως συμβαίνει στο σύνολο της κοινωνίας μας, έτσι και στους κόλπους του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει πρόοδος –και μάλιστα σημαντική– όσον αφορά στα ζητήματα που απασχολούν τις ένστολες γυναίκες, ωστόσο η πρόοδος αυτή γίνεται, μάλλον, με αργούς ρυθμούς. Το κυριότερο, βεβαίως, είναι να υπάρχει πρόοδος!
Προκλήσεις, δυσκολίες και λεπτά ζητήματα που απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς, υπήρχαν, υπάρχουν και φυσικά –είτε το θέλουμε, είτε όχι– θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Όμως είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε, να συζητάμε, να προτείνουμε λύσεις και κάθε φορά να κάνουμε βήματα –άλλοτε μικρά και άλλοτε πιο μεγάλα– για να μπορούμε να προχωράμε μπροστά, να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τέτοια βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια χάρη στις δράσεις και τις ενέργειες της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, πάντα με την στήριξη και την αρωγή της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.
Γιατί σαφώς και αντιλαμβανόμαστε όχι μόνο τον υπηρεσιακό, αλλά και τον οικογενειακό τους ρόλο. Και γιατί σαφώς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει περιθώριο διεύρυνσης του πεδίου προστασίας των ένστολων γυναικών, ιδίως σε θέματα μητρότητας και υποστήριξης μονογονεϊκών οικογενειών.
Θέματα γυναικείου αστυνομικού προσωπικού και θέματα αστυνομικής οικογένειας γνωρίζουμε ότι βρίσκονται στην ατζέντα θεμάτων της φετινής συνδιάσκεψης, μαζί με ζητήματα κυκλοφοριακής αγωγής και κακοποίησης γυναικών. Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις σας.
Γιατί ο διάλογος είναι πάντα το πρώτο βήμα για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Που δεν είναι άλλοι από μια αποτελεσματική Αστυνομία, της οποίας το προσωπικό – άντρες και γυναίκες– βρίσκονται δίπλα στον πολίτη, αλλά βρίσκονται δίπλα και στους δικούς τους ανθρώπους, ζώντας μια ισορροπημένη ζωή, που τους επιτρέπει να προσφέρουν ακόμα περισσότερα στον αγώνα για μια πιο ασφαλή κοινωνία και πιο όμορφη καθημερινότητα.
Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ το ρητό εκείνο που λέει πως: «Μια ωραία γυναίκα προκαλεί ευχαρίστηση στο μάτι, μια καλή γυναίκα προκαλεί ευχαρίστηση στην καρδιά. Η μία είναι κόσμημα, η άλλη θησαυρός»! Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε!».