Ξηροί καρποί: Η τροφή – σύμμαχος την περίοδο της νηστείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ένας τρόπος για να κάνετε απολαυστική, υγιεινή και θρεπτική τη διατροφή σας την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, ενώ η κατανάλωσή τους συστήνεται σε καθημερινή βάση, χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (γνωστά και ως «καλά» λιπαρά που λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο, σίδηρο, σελήνιο), φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες (όπως η βιταμίνη Ε), συστατικά απαραίτητα για τη σωστή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού!

«Ναι» στους ξηρούς καρπούς, αλλά με μέτρο

Παρόλο που οι ξηροί καρποί ανήκουν στην κατηγορία των «λιπαρών» τροφίμων, τα αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες στις οποίες περιλαμβάνονται ξηροί καρποί είναι πιο αποτελεσματικές, πιθανότατα επειδή προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, λόγω του συνδυασμού των επιμέρους συστατικών τους, όπως η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το βάρος μας καθορίζεται από την ενεργειακή ισορροπία, συνεπώς, όπως ισχύει και με οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο ή ρόφημα, έτσι και οι ξηροί καρποί πρέπει να περιλαμβάνονται με μέτρο σε μια ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζεται με ένα δραστήριο τρόπο ζωής.

Τρόποι να εντάξετε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας

– Ενισχύστε τις σαλάτες σας σας με μία χούφτα αλεσμένους ή ωμούς ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα (π.χ. λιναρόσπορο ή καρύδια με cranberries).
– Προσθέστε ανάλατους ξηρούς καρπούς και κομμάτια φρέσκων φρούτων σε ρύζι
– Μία χούφτα mix ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα μπορεί να γίνει το πιο χορταστικό και γρήγορο snack για το γραφείο.
– Αλείψτε φέτες ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως με ταχίνι ή μέλι και πασπαλίστε τες με ξηρούς καρπούς.

[mag.sigmalive.com]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ