Σκηνοθετημένη η Δηλητηρίαση Σκρίπαλ Υποστηρίζει η Ρωσία
Μιχαήλ Στυλιανού
Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, σε σημερινές δηλώσεις του χαρακτήρισε για πρώτη φορά απερίφραστα ως βρετανική «προβοκάτσια» (σκευωρία)την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σκρίπαλ και της Κόρης του, που αποτέλεσε το έναυσμα του νέου κύματος αντιρωσικής πολεμικής στο ατλαντικό στρατόπεδο και σαρωτικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο Σεργκέι Λαβρώφ είπε ότι απόδειξη ότι πρόκειται για προβοκάτσια αποτελεί η αδυναμία της Βρετανίας να απαντήσει στα ερωτήματα που της έχουμε θέσει γι’ αυτήν την υπόθεση. «Τελικά όμως θα υποχρεωθεί να απαντήσει», προειδοποίησε αινιγματικά ο Ρώσος υπουργός, σε δηλώσεις που μεταδίδει στα δελτία του το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.
Προηγουμένως το αμερικανικό ανεξάρτητο οικονομικό πρακτορείο
Zero Hedge μετέδιδε τα ακόλουθα στοιχεία ανάπτυξης της ρωσικής αντεπίθεσης στον καταιγισμό βρετανικών ισχυρισμών κατηγορίας, σε εναλλασσόμενες εκδοχές:
Zero Hedge, Newsweek, 4-2-18 Ο Ρώσος Πρεσβευτής στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο δήλωσε ότι η άρνηση της Βρετανίας να ενημερώσει τις ρωσικές αρχές για την δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου οδήγησε την Μόσχα στην θέση ότι το έγκλημα διέπραξαν οι ίδιες οι βρετανικές αρχές.
«΄Εχουμε πολύ σοβαρές υπόνοιες ότι αυτή η «προβοκάτσια» διαπράχθηκε από την Ιντέλιτζενς Σέρβις», δήλωσε ο Γιακοβένκο στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Μόσχα δεν έχει απτές αποδείξεις, αλλά η στάση της Βρετανίας αποτελεί ισχυρή αποχρώσα ένδειξη σε στήριξη αυτής της υπόνοιας.
Ο Γιακοβένκο δήλωσε επίσης ότι Η Βρετανία αποκόμισε αρκετά κέρδη από την δηλητηρίαση –βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα- με την εκμετάλλευση του γεγονότος από την κυβέρνηση,για να ενισχύσει την δημοτικότητά της στο εσωτερικό και να θάψει τους επικριτικούς τίτλους περί την αποτυχία των διαπραγματεύσεών της για καλύτερους όρους βρετανικής εξόδου από την Ε Ε. Το μακροπρόθεσμο κέρδος –είπε ο Ρώσος πρέσβης- είναι ότι το Λονδίνο σκαρφάλωσε σε θέση κορυφής στην τρέχουσα σύγκρουση της Δύσης με την Ρωσία.
«Οι Βρετανοί διεκδικούν ηγετικό ρόλο στον λεγόμενο «περιορισμό της Ρωσίας». Για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης και της Βουλής σε αυτόν τον περιορισμό της Ρωσίας, χρειαζόταν μια σοβαρή πρόκληση. Και οι Βρετανοί ήταν ικανοί να κάνουν μια πραγματικά άγρια πρόκληση για το επιτύχουν», δήλωσε ο Γιακοβένκο.
Ο Σκρίπαλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν στο Σώλσμπερυ με αυτό που κατά την δήλωση των Βρετανών ήταν ένα στρατιωτικής χρήσεως νευροτοξικό παρασκεύασμα, της κατηγορίας τοξινών τύπου Νόβιτσοκ, που επινοήθηκε στην Ρωσία. Ωστόσο ο Ρώσος αντιπρόσωπος στην Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δήλωσε στην κρατική τηλεόραση στα μέσα Μαρτίου ότι το στρατιωτικής κατηγορίας νεύρο-τοξικό παρασκεύασμα, που χρησιμοποιήθηκε στην δολοφονική απόπειρα, παρήγαγαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
«Δεν υπήρξε ποτέ ένα ερευνητικό πρόγραμμα Νόβιτσοκ στη Ρωσία, δήλωσε ο Σούλγκιν στο τηλεοπτικό κανάλι Ρωσία 1, όπως έγραψαν οι Τάϊμς της Μόσχας.» Αλλά στην Δύση ορισμένες χώρες έκαναν μιαν τέτοια έρευνα, που την ονόμασαν Νόβιτσοκ για κάποιο λόγο.»
Μιλώντας στην 87η σύνοδο του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων την Παρασκευή, ο Σούλγκιν υπέδειξε πως πρέπει να αναστραφούν οι αθεμελίωτες κατηγορίες από την Δύση, σε βάρος τηςίδιας. «Μπορεί θαυμάσια η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην δηλητηρίαση των Σκρίπαλ να προήλθε από τα δικά τους αποθέματα», των Βρετανών και των ΗΠΑ, είπε ο Ρώσος Αντιπρόσωπος.
Η Ρωσία Προβάλλει 14 ερωτήματα
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο απέστειλε στο βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών 14 ερωτήματα για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων το αίτημα να δηλωθεί εάν δείγματα του νεύρο-τοξικού παρασκευάσματος Νόβιτσοκ είχαν ποτέ παραχθεί στην Βρετανία.
Η Ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζει το γεγονός που πυροδότησε την τρέχουσα διπλωματική διαμάχη ως «σκευωρία εναντίον της Ρωσίας».
Τα ερωτήματα, στα οποία αναφέρθηκε και ο Σεργκί Λαβρώφ είναι τα ξής.
■ Γιατί η βρετανική άρνηση στις προξενικές αρχές της Ρωσίας του δικαιώματός τους να επισκεφθούν τους δύο Ρώσους πολίτες που υπέστησαν σωματικές βλάβες στην βρετανική επικράτεια;
■ Ποια συγκεκριμένα αντίδοτα και σε ποια μορφή χορηγήθηκαν με ενέσεις στα θύματα; Πως αυτά τα αντίδοτα περιήλθαν στην κατοχή των Βρετανών γιατρών στην σκηνή του εγκλήματος;
■ Με ποια δικαιολογία επελέγη η τεχνική συνεργασία της Γαλλίας στην έρευνα του επεισοδίου, στο οποίο Ρώσοι υπήκοοι ήσαν τα θύματα; Ενημέρωσε η Βρετανία τον Διεθνή Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων για την γαλλική συμμετοχή στην έρευνα; Και ποια σχέση έχει η Γαλλία με περιστατικό που αφορά σε δύο Ρώσους πολίτες στην Βρετανία;
■ ΄Ησαν παρόντες οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες κατά την λήψη δειγμάτων βιολογικής ύλης από τους Σεργκέι και Γιούλια Σκρίπαλ; Έγινε από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες η μελέτη αυτών των δειγμάτων και εάν ναι σε ποια συγκεκριμένα εργαστήρια; Ποια αποδεικτικά στοιχεία δόθηκαν στους Γάλλους για την διεξαγωγή της έρευνας; Δόθηκαν τα αποτελέσματα της γαλλικής έρευνας στην Γραμματεία του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων;
■ Επί τη βάσει ποιών χαρακτηριστικών διαπιστώθηκε η λεγόμενη «ρωσική προέλευση» της χημικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στο Σώλσμπερυ;
■ ΄Εχει η Βρετανία δείγματα σύγκρισης και ελέγχου της ουσίας χημικού πολέμου που οι Βρετανοί αποκαλούν Νόβιτσοκ;
■ ΄Εχουν παραχθεί στην Βρετανία αυτά τα δείγματα νευρο-τοξικού όπλου χημικού πολέμου, του ίδιου τύπου με το «Νόβιτσοκ» (κατά την βρετανική ορολογία);
Στα ρωσικά αυτά ερωτήματα, στα οποία, ο Λαβρώφ είπε πως « η Βρετανία θα αναγκασθεί να δώσει απαντήσεις» το Δελτίο του Zero Hedge προσθέτει τις ακόλουθες παρατηρήσεις από την ρωσική ιστοσελίδα Ντουράν:
Οι Βρετανοί που –αντίθετα με τους Ρώσους-έχουν τον έλεγχο του τόπου του εγκλήματος παρουσίασαν σειρά από διαφορετικές θεωρίες όσον αφορά τον τόπο και τρόπο τη «τοξικής επίθεσης».
Γράφτηκε και μεταδόθηκε αλληλοδιάδοχα ότι η τοξική ουσία 1) πετάχτηκε με σπρέϊ στα θύματα από περαστικό, 2) ρίχτηκε επάνω τους από ιπτάμενο ρομπότ, 3) είχε ραντιστεί με αυτό η βαλίτσα που έφερε η κόρη του Σκρίπαλ από την Ρωσία, 4) είχε ραντιστεί το εσωτερικό του αυτοκινήτου του Σκρίπαλ κα 5) Είχε ραντιστεί η εξώθυρα της κατοικίας του.
Αυτή η τελευταία και τρέχουσα εκδοχή προσφέρεται σε άνετη εκδορά, με πλειάδα ερωτημάτων, με πρώτο και φονικότερο: Πώς ένα θανάσιμο χημικό όπλο ακαριαίας πολιτικής δολοφονίας έδρασε επτά ώρες μετά την επαφή των θυμάτων με την εξώθυρα του σπιτιού τους και μάλιστα αναποτελεσματικά;