ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:
Αλλάζει εταίρο ο ΣΥΡΙΖΑ ;
Καθημερινά μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κυβερνητικό του εταίρο. Στα πολιτικά παρασκήνια τίθεται το ερώτημα αν διαλύεται η ενότητα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β σε περίπτωση διάλυσης του συνασπισμού.
Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά παρασκήνια στην Αθήνα, προβάλλεται η άποψη πως καθημερινά αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές και πολιτικούς επιστήμονες, ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχουν 3 βασικές ρωγμές. H ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και η οριστική ονομασία της FYROM αποτέλεσαν εστίες ρωγμών στον κυβερνητικό συνασπισμό. Και όσο και αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δηλώνουν πως ¨συνεχίζουμε με τον συνασπισμό¨, καθημερινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μεγεθύνονται.
Τσίπρας και Καμμένος τις περασμένες μέρες συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν με τον συνασπισμό τους. Στην σημαντική εκείνη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος πολλά θέματα, με πρώτο τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να υψώσουν την φωνή τους σχετικά με τα θέματα αυτά, εντός της κοινής γνώμης
ΣΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμβάθυνση του χάσματος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παίζει η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Καμμένο, η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα παραμένει σιωπηλή. Ο Καμμένος αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο είχε δηλώσει πως ¨οι στρατιωτικοί μας είναι όμηροι¨. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει σοκ εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Φώτης Κουβέλης, με διπλωματική γλώσσα είχε ζητήσει την ανάκληση εκείνης της δήλωσης, ενώ από την βάση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν σκληρές αντιδράσεις για την δήλωση. Η βουλευτής και τουρκολόγος Σία Αναγνωστοπούλου είχε χαρακτηρίσει την δήλωση ως ¨απαράδεκτη¨ και είχε υπενθυμίσει πως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, αρμόδιοι να ομιλούν είναι ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ:ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΑΝΕΛ
Ένα άλλο θέμα που προκαλεί ρωγμές στην κυβέρνηση είναι το θέμα σχετικά με την συνταγματική ονομασία του κράτους της FYROM. Οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν πως η νέα επίσημη ονομασία δεν πρέπει να περιέχει τον όρο ¨Μακεδονία¨. Επίσης οι ΑΝΕΛ έχουν ανακοινώσει πως σε οποιαδήποτε ψηφοφορία στην βουλή, σχεδίου που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, είτε θα απέχουν είτε θα ψηφίσουν αρνητικά.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ένα άλλο θέμα που έχει προκαλέσει δονήσεις εντός της κυβέρνησης συνασπισμού, είναι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την εκκλησία. Τον τελευταίο καιρό, οι κατά των ομοφυλοφίλων δηλώσεις από την εκκλησία, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι ΑΝΕΛ παίρνουν θέση δίπλα στην εκκλησία.
ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛ
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση διάλυσης της ενότητας με τους ΑΝΕΛ, θα εξετάσει τις επιλογές με άλλα κόμματα. Μεταξύ των επιλογών που έχει είναι είτε οι πρόωρες εκλογές, είτε ένας συνασπισμός με άλλο μικρό κόμμα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας λαμβάνοντας υπόψη αυτή την επιλογή, τις προηγούμενες μέρες, είχε μια διευρυμένη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη-ηγέτη του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ. Και όσο και αν και οι δύο ηγέτες δεν συνέδεσαν την συνάντηση με κυβερνητικά σενάρια, η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για διάφορες εικασίες στην Αθήνα.