Ανένδοτη η «εγγυήτρια» Βρετανία δεν καταδικάζει την 3η τουρκική εισβολή!
Ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για Κύπρο και Ελλάδα
Ανένδοτη η εγγυήτρια Βρετανία δεν καταδικάζει την 3η τουρκική εισβολή!
Παρόλο που η εκστρατεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας είχε ως αποτέλεσμα κοντά 3,000 ηλεκτρονικά μηνύματα να φθάσουν στο Φόρειν ΄Οφις μέσα σε δύο εβδομάδες, καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να καταδικάσει την (νέα) τουρκική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας που ξεκίνησε στις 9 Φεβρουαρίου 2018, διαφοροποίησε μεν την αρχική θέση του Φόρειν ΄Οφις, αλλά δεν ώθησε την βρετανική κυβέρνηση να καταδικάσει την παράνομη τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποδείχτηκε στις 27 Μαρτίου 2018.
O κυπριακής καταγωγής βουλευτής των Εργατικών κ. Πάμπος Χαραλάμπους στις 27 Μαρτίου 2018 έκανε παρέμβαση για το Κυπριακό στα πλαίσια συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου παρών ήσαν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Μπόρις Τζόνσον όσο και ο Σερ Άλαν Ντάνγκαν Υφυπουργός για θέματα Ευρώπης και Αμερικής. Η ερώτηση του κ. Χαραλάμπους, όπως καταγράφτηκε στα επίσημα πρακτικά της Βουλής (Hansard Report) αποτελείτο από δύο μέρη, το δεύτερο ήταν ερώτηση. Είπε ο βουλευτής (σε ελληνική μετάφραση):
«Οι τουρκικές ενέργειες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επανένωση. Εντάσσεται ο Υφυπουργός μαζί μου στο να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας και να την καλέσει να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπου βρίσκονται από τις 9 Φεβρουαρίου; »
Και απάντησε ο Σερ Άλαν Ντάγκαν:
«Αναγνωρίζουμε πλήρως τα δικαιώματα εντός της οικονομικής ζώνης, που ανέφερε ο έντιμος κύριος, και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα για πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο.»
Turkey’s actions in Cyprus’s exclusive economic zone do not create the right climate for reunification negotiations to recommence. Will the Minister join me in condemning Turkey’s actions and call on it to withdraw its warships from Cyprus’s exclusive economic zone, where they have been since 9 February?
We fully recognise the rights within the economic zone, which the hon. Gentleman mentioned, and fully support the right to drill for oil.
Προσέξετε την απάντησή του Σερ Άλαν Ντάνγκαν. Ούτε το όνομα της Κύπρου σκέτο δεν καταδέχθηκε να αναφέρει, «αναγνωρίζουμε πλήρως τα δικαιώματα εντός της οικονομικής ζώνης» (είπε), ποίας ζώνης; Την κάλυψε λέγοντας «που ανέφερε ο έντιμος κύριος», για να κλείσει με το «υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα για πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο». Η δική μας πλευρά το ερμήνευσε ότι ο Σερ Άλαν αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για πραγματοποίηση γεωτρήσεων για πετρέλαιο. ΄Όμως όντως έτσι εννοεί η απάντηση του Σερ Άλαν;
Εδώ υπήρξε ένα λάθος, πιστεύω, εκ μέρους του βουλευτού, αν και πιστεύω ασυνείδητα. Κατά τα άλλα, η παρέμβασή του ήταν άψογη και η καλύτερη που τέθηκε μέχρι σήμερα για το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων. ΄Οφειλε, όμως, ακριβώς και επειδή απευθυνόταν στους αξιωματούχους του Φόρειν ΄Οφις που μετρούν την κάθε λέξη με σκοπιμότητα, αντί σκέτο Κύπρου να αναφερόταν σε Κυπριακή Δημοκρατία. Η έλλειψη αναφοράς σε Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την εκτίμησή μου, έδωσε την ευκαιρία στο Φόρειν ΄Οφις και ετοιμάσει την επιτήδεια απάντηση του Σερ Άλαν.
Όσον αφορά δε το δεύτερο μέρος της παρέμβασης του βουλευτή Πάμπου Χαραλάμπους, δηλαδή την ερώτηση που υπέβαλε στον ίδιο τον Σερ Άλαν Ντάνγκαν και όχι στον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον όπως γράφτηκε, καλώντας τον να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας και να την καλέσει να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία, ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Η ερώτηση ούτε καν πως έγινε. Ούτε που στάλθηκαν κοντά 3,000 ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες στο Φόρειν ΄Οφις καλώντας το να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 9 Φεβρουαρίου2018.
Δυστυχώς η απάντηση του Σερ Άλαν Ντάνγκαν, κατά την δική μου εκτίμηση ήταν σκόπιμα αμφιλεγόμενη, στα μέτρα των εποικοδομητικών ασαφειών του Σερ Ντέιβιντ Χάνει, για να μην δυσαρεστήσει την Τουρκία.
Την ίδια μέρα ο βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους υπέβαλε και γραπτή ερώτηση η οποία απαντήθηκε γραπτώς από τον Σερ Άλαν Ντάνγκαν.
Η ερώτηση – «Ποια πρόσφατα διπλωματικά διαβήματα έχουν γίνει για να υποστηριχθεί μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης στη διένεξη στην Κύπρο».
Σερ Άλαν: «Υποστηρίζουμε σθεναρά μια λύση. Εξακολουθούμε να κρίνουμε ότι με πολιτική βούληση μια λύση παραμένει εφικτή. Έχουμε ενθαρρύνει τις κυπριακές κοινότητες να εργαστούν προς την επανέναρξη των συνομιλιών και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την πρόοδο».
Η απάντηση στα συνηθισμένα πλαίσια των πάγιων ίσων αποστάσεων του Φόρειν ΄Οφις, για μοιρασιά της νήσου, με τη δική τους βρετανο-τουρκική ρατσιστική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία. Να σημειώσω και εδώ μια λανθασμένη λέξη από μέρους του βουλευτού, η λέξη διένεξη (conflict). Στη Κύπρο δεν υπάρχει διένεξη conflict, υπάρχει εισβολή και κατοχή για 43 χρόνια και πάμε προς τα 44…
Η Εγγυήτρια Βρετανία και τα Tornedoes και Typhoon στο Ακρωτήρι
Κατά τα άλλα, η πρώτη που όφειλε και οφείλει να σεβαστεί την υπογραφή της στην περιβόητη Συνθήκη Εγγυήσεως και την οποία αναγνωρίζει ότι ισχύει, στην υπεράσπιση της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η Βρετανία! Η ίδια η Βρετανία όφειλε να σηκώσει τα μαχητικά Tornedoes και Typhoon της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) που έχει στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, και τα οποία λένε ότι χρησιμοποιούν ακόμα για κτυπήματα του «ISIS», και να αναχαιτίσει τα τουρκικά πολεμικά πλοία της Τουρκίας από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που τέτοια ευαισθησία βέβαια…
Δυστυχώς, όμως, δεν ακούσαμε και κανένα επίσημο διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία καλώντας την Βρετανία να εξασκήσει τις υποχρεώσεις της βάση της υπογραφής της στην Συνθήκη Εγγυήσεως. Δυστυχώς, όπως και το 1974 όταν όχι μόνο δεν καταδίκασε τις δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές, αλλά ήταν η ίδια που με πρωθυπουργό τον Χάρολτ Γουίλσον και υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν, που στις 17 Ιουλίου 1974 στη συνάντηση τους στο 10 Ντάουνινγκ Στριτ έδωσαν το πράσινο φως στον σφαγέα Ετσεβίτ να προχωρήσει με τα σχέδιά του. Και ο οποίος το βράδυ εκείνο τους είχε υποδείξει και μέχρι που είχε σκοπό να τραβήξει την γραμμή Αττίλα…
Έτσι και τώρα η ιστορία του βρετανικού φιλο-τουρκισμού εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται ανένδοτη. Η κατάπτυστη περιφρόνηση του Σερ Άλαν Ντάνγκαν, του Φόρειν ΄Οφις και ολόκληρης της βρετανικής κυβέρνησης προς την ερώτηση του βουλευτού Πάμπου Χαραλάμπους και κατά επέκταση ολόκληρης της ομογένειας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ελλήνων της Κύπρου, καταγράφτηκε στα πρακτικά της Βουλής των Κοινοτήτων: ως… ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!
Και τώρα όσον αφορά την Ελλάδα
Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, όμως…
Το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών προσπάθησε να θέσει στη Βουλή και ο Συντηρητικός βουλευτής της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας, Αλμπέρτο Κόστα (ιταλικής καταγωγής) αλλά με αρνητικά αποτελέσματα και αυτό λόγω δικών του λαθών. Αντιγράφω εδώ από το σχετικό δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας ‘Ελευθερία’ στην έκδοση της 29ης Μαρτίου 2018.
«Το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία έθεσε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά την συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου –Ελλάδας, Αλμπέρτο Κόστα.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη (26.3.2018) μετά τη δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με θέμα την Εθνική Ασφάλεια και τη Ρωσία, ο κ. Κόστα αφού εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού έναντι της Ρωσίας, αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
«Νωρίτερα συναντήθηκα με τον Έλληνα πρεσβευτή και τον υφυπουργό Εξωτερικών (Τέρενς Κουίκ) εδώ στη Βουλή με την ιδιότητά μου, του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έδωσε την υποστήριξή της προς την πρωθυπουργό πριν λίγες μέρες, αλλά η Ελλάδα μού ζήτησε επίσης να θυμίσω στη Βουλή ότι, όταν οι φίλοι και σύμμαχοί μας μάς δίνουν την υποστήριξή τους, είναι επίσης σημαντικό, όπου αυτό είναι δυνατό να τους υποστηρίζουμε κι εμείς ως προς τις ανάγκες τους σε θέματα ασφάλειας. Αναφέρω σύντομα τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία και τα συνεχιζόμενα προβλήματα που έχουμε εκεί και ζητώ τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών όσο και από την πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσουν το βήμα τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε σχετικές συναντήσεις ώστε να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δράσει όπως αρμόζει σε τέτοια ζητήματα» κατέλεξε.
Ο κ. Κόστα δεν έλαβε απάντηση διότι προφανώς αυτά που είπε στη Βουλή δεν είχαν τη μορφή ερώτησης αλλά μάλλον τοποθέτησης. Επίσης, ο τρόπος που έθεσε το θέμα («η Ελλάδα μου ζήτησε να θυμίσω στη Βουλή») ήταν αδόκιμος και ουδόλως παραγωγικός αφού μετέφερε μήνυμα αντί να εκφράσει ο ίδιος την άποψή του».
Ο κ. Κόστα όχι μόνο δεν έλαβε απάντηση αλλά αμέσως μετά ο προεδρεύων της Βουλής (Speaker) τον σταμάτησε (ενώ ο βουλευτής ήθελε να δείξει όπως είπε ακόμα ένα θέμα) τον ευχαρίστησε ‘ευγενικά’ για όσα είπε και του είπε ουσιαστικά να κάτσει κάτω, εφόσον είχε ξεπεράσει το χρόνο του και έδωσε το λόγο σε άλλο βουλευτή…
Με αποτέλεσμα το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών να εξουδετερωθεί προτού τεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων…
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο 3.4.2018
Η γραπτή ερώτηση του κ. Χαραλάμπους και η γραπτή απάντηση του Σερ Άλαν 27.3.2017
Q
(Enfield, Southgate)
Named Day
‘Named day’ questions only occur in the House of Commons. The MP tabling the question specifies the date on which they should receive an answer. MPs may not table more than five named day questions on a single day.
Asked on: 27 March 2018
Foreign and Commonwealth Office
Cyprus: Armed Conflict
Commons
904603
What recent diplomatic steps he has taken to support a negotiated solution to the conflict in Cyprus.
A
Answered on: 27 March 2018
We strongly support a settlement. We continue to judge that, with political will, a settlement remains within reach. We have encouraged the Cypriot communities to work towards a resumption of talks and stand ready to discuss how we can support progress.