Ο Νίκος Νικολόπουλος για τις καταγγελίες κατά των Lidl

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Νικολόπουλος: Περασμένες καταγγελίες για τα «Lidl»  …όχι όμως ξεχασμένες!!

Στις αρχές του 2012, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης έστειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μια ολοκληρωμένη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η Lidl πουλούσε στην ελληνική αγορά 70 προϊόντα σε τιμές υψηλότερες απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ κυρίως επώνυμων προϊόντων διεθνών εταιριών, σε όλες τις χώρες του δείγματος και τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρία Lidl στην Ελλάδα, μετά την αφαίρεση του συντελεστή ΦΠΑ, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ίδιων προϊόντων στις άλλες χώρες της έρευνας!! Η Lidl απέδωσε το γεγονός «στην ένταση του ανταγωνισμού που υπάρχει σε άλλες χώρες», το θέμα προχώρησε δικαστικά και σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Ξυνίδη, η υπόθεση τελικά «ναυάγησε» στον Άρειο Πάγο, καθώς στη δίκη δεν παρέστη το Ελληνικό Δημόσιο!

Τον Σεπτέμβριο του 2013 δύο βουλευτές οι κ.κ  Γιάννης Δημαράς και  Γαβριήλ Αβραμίδης, καταγγέλλουν μέσα από ερώτησή τους στη Βουλή την αλυσίδα Lidl «για τεράστια φοροδιαφυγή και παράλληλη τεχνητή αύξηση των τιμών στην Ελλάδα». Οι βουλευτές  ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στην ερώτησή τους: «Το νομιμοφανές τέχνασμα που χρησιμοποιεί η γερμανική αυτή εταιρία στην Ελλάδα είναι ότι σε κάθε μαγαζί που ανοίγει, ιδρύει ξεχωριστή ομόρρυθμη εταιρία. Αυτό γίνεται, βέβαια, για να μην υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί τριγωνικών (ενδοομιλικών) συναλλαγών, αφού με τις ομόρρυθμες εταιρίες ξεφεύγει από τους ελέγχους!

Οι απαντήσεις που έδωσαν τότε οι αρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας από το Οικονομικών και ο Κωστής Χατζηδάκης από το Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ήταν αόριστες, τεχνικές και ανούσιες.

Επειδή σήμερα έρχονται φωνές και από το εξωτερικό για την δράση της εταιρείας και επειδή τα ερωτήματα  παραμένουν αναπάντητα για  τις μεθόδους της, ο  πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος επαναφέρει το θέμα με σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Υπήρξαν επιπτώσεις για τους αρμόδιους του Ελληνικού Δημοσίου που δεν παρέστησαν στον Άρειο Πάγο και ζημιώθηκαν τα συμφέροντα του Κράτους; Αν όχι, γιατί;

2. Πως αντιμετωπίζετε τους εταιρικούς ελιγμούς, των Lidl, από τους οποίους έχει τεράστιες απώλειες εσόδων το Δημόσιο;

3. Τι έχει πράξει ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής μετά τα ανωτέρω αποκαλυπτικά στοιχεία;

4. Μήπως κάποιος εισαγγελέας της χώρας διέταξε προκαταρκτική δικαστική έρευνα, μήπως έχουν σχηματισθεί δικογραφίες για τα ανωτέρω εγκλήματα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ