Τα αεροπορικά δυστυχήματα που «σημάδεψαν» την ιστορία (βιντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

plane crash
Hταν μία συνηθισμένη ημέρα για τον πιλότο και το πλήρωμα. Η αποστολή ήταν απλή. Να μεταφέρουν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους στην πόλη Μπεσάρ και να επιστρέψουν στη βάση τους. Τίποτα δεν προμήνυε το κακό. Όμως ήρθε. Ήταν το τελευταίο τους ταξίδι, η τελευταία διαδρομή για 257 ψυχές.

Άλλη μία αεροπορική τραγωδία έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο, με εκατοντάδες νεκρούς και αναπάντητα ερωτήματα. Το στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Ilyushin IL76 συνετρίβη στη στρατιωτική βάση του αεροδρομίου Μπούφαρικ, κοντά στην πρωτεύουσα της Αλγερίας. Οι εικόνες από το σημείο σοκάρουν.
https://twitter.com/News_Executive/status/983985132989288449
Στη μνήμη όλων έρχονται τα αεροπορικά δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί και έχουν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.
27 Μαρτίου 1977, αεροδρόμιο Τενερίφης – 583 νεκροί
Ξημέρωνε η 27η Μαρτίου 1977 όταν σημειώθηκε η μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία με 583 νεκρούς. Μία τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο του Λας Πάλμας, των Καναρίων Νήσων, ανάγκασε πέντε μεγάλα τζετ να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο της Τενερίφης. Ανάμεσά τους, το KLM 408 και το αεροσκάφος 747 της Pan Am.
.
https://youtu.be/VZKNPX7McQs
.
Στο αεροδρόμιο επικρατούσε το αδιαχώρητο ενώ την κατάσταση δυσκόλευε η πυκνή ομίχλη. Τα δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν λόγω της πρωτοβουλίας του πιλότου του KLM να προχωρήσει σε απογείωση χωρίς άδεια από τον Πύργο Ελέγχου. Αποτέλεσμα ήταν να προσκρούσει στην άτρακτο του 747. Για λίγα δευτερόλεπτα κατάφερε να πετάξει όμως στη συνέχεια συνετρίβη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες.
.
https://youtu.be/kjLrZ2SDDaU
.
12 Αυγούστου 1985, πτήση 123 Japan Air – 520 νεκροί
Μόλις δώδεκα λεπτά μετά την απογείωση του Boeing 747 που εκτελούσε πτήση με προορισμό την Οζάκα, ακούστηκε μία έκρηξη που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της ουράς, το πτερύγιο και τα υδραυλικά κυκλώματα των χειριστηρίων. Επικράτησε πανικός, με το Boeing να ακολουθεί μία πτωτική πορεία και τους πιλότους να αδυνατούν να κάνουν κάτι για να το συγκρατήσουν. Λίγα λεπτά αργότερα, συνετρίβη σε μία δύσβατη πλαγιά, στο όρος Τάκαμαγκαχαρα, 100 χιλιόμετρα περίπου από το Τόκιο.
.
https://youtu.be/Xfh9-ogUgSQ
.
Τέσσερις άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν ενώ αν τα σωστικά συνεργεία είχαν δράσει πιο άμεσα, ενδεχομένως να είχαν σωθεί και άλλοι καθώς πολλοί από τους τραυματίες δεν τα κατάφεραν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε στο φως η πληροφορία ότι το συγκεκριμένο Boeing είχε ένα ατύχημα και οι επισκευές που έγιναν δεν ήταν οι κατάλληλες, με αποτέλεσμα επτά χρόνια μετά να συντριβεί.
12 Νοεμβρίου 1996, σύγκρουση στον αέρα – 349 νεκροί
Μία από τις πιο πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες οφείλεται στη σύγκρουση δύο αεροσκαφών στον αέρα, ενός Boeing 747 της Saudia και ενός αεροσκάφους Ιλιούσιν των Καζακστανικών Αερογραμμών. 349 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι ειδικοί που ερεύνησαν τις αιτίες της σύγκρουσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο λόγοι οδήγησαν στην τραγωδία: αφενός, η έλλειψη ξεχωριστού διαδρόμου απογειώσεων και προσγειώσεων στον αεροδρόμιο «Ιντιρα Γκάντι» στην Ινδία (προορισμός και των δύο αεροσκαφών) και αφετέρου μία ανεξήγητη κίνηση του πιλότου του Ιλιούσιν που έφερε τα δύο αεροσκάφη στο ίδιο ύψος.
.
https://youtu.be/k87R2pPSSOk
.
3 Μαρτίου 1974, Γαλλία – 346 νεκροί
Κοντά στη γαλλική πόλη Σενλί, 346 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από τη συντριβή ενός McDonnell Douglas DC-10 των τουρκικών αερογραμμών. Η πόρτα στο χώρο αποσκευών εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το πάτωμα στον χώρο των επιβατών, να καταστραφούν τα υδραυλικά κυκλώματα των χειριστηρίων και να σταματήσει η λειτουργία της πίσω μηχανής. Το αεροσκάφος έπεσε στο έδαφος με μεγάλη ταχύτητα και διαλύθηκε ολοσχερώς.
.
https://youtu.be/-7D7w2GVchQ
.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι δύο χρόνια είχε συμβεί το ίδιο και σε ένα άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας, που όμως κατάφερε να προσγειωθεί χωρίς να υπάρξουν θύματα. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι δεν ακολούθησαν τους κανόνες και δεν προέβησαν στις απαραίτητες αλλαγές, γεγονός που στοίχισε τη ζωή σε 346 ανθρώπους.
23 Ιουνίου 1985, Ατλαντικός ωκεανός – 329 νεκροί
Στις 23 Ιουνίου του 1985 μια βόμβα εξερράγη στο αεροσκάφος της Air India ενώ εκτελούσε πτήση από το Λονδίνο στο Μόντρεαλ. Το αεροσκάφος έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από τις ακτές της Ιρλανδίας. Και ο 329 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους.
.
https://youtu.be/4iJGr1kwRkA
[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ