ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2018 – ΣΟΥΡΜΕΝΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cf83ceb1cc81cf81cf89cf83ceb73Τις μνήμες της εγκατάστασης των Ποντίων στα Σούρμενα στο σημερινό δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης φέρνει στο φως το Ιστορικό Λεύκωμα με τίτλο “Ελληνικό: Ψυχή της πόλη μας είναι οι μνήμες της”, που παρουσιάσθηκε χθες στο πλαίσιο των πενθήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου, που έφεραν μαζί τους από τον Πόντο, οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής και τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο εδώ και 96 χρόνια.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων «ζωντάνεψε» η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, γεφυρώνοντας απρόσμενα την ιστορία των Ποντίων που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με την σημερινή ζωή τους στο Ελληνικό.

Το “ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2018 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα”, ανέφερε καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Σαραφίδης, έχει στόχο να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, τονίζοντας ότι, το λεύκωμα αυτό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, είναι ένα σπάνιο αμάλγαμα από τα ακούσματα και την προσέγγιση ιστορικών επιστημονικών συγγραμμάτων και αρχείων, βιβλίων με αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων των διωγμών, εφημερίδων της εποχής, περιοδικών, και φυσικά τις μνήμες των ανθρώπων που βίωσαν το Ελληνικό από τις πρώτες του μέρες.

 Το Ελληνικό, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, δημιουργήθηκε τον 20ο αιώνα, αλλά η ιστορία των ανθρώπων του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μια πόλη απότοκος μιας μεγάλης Καταστροφής, αλλά και δημιούργημα μιας επικής Αναγέννησης.

 Το Ελληνικό είναι μια ιστορία ολόκληρου του Ελληνισμού. Στον τόπο αυτόν ενώθηκαν τα κομμάτια της προσφυγικής και της γηγενούς Ελλάδας, για να ζήσουν, να εργαστούν, να ευτυχήσουν, να δημιουργήσουν πάνω στο ίδιο χώμα, κάτω από τον ίδιο ήλιο, δίπλα στην ίδια θάλασσα, ανάμεσα στους ίδιους αγέρηδες που χύνονται από τον Υμηττό και αυλακώνουν τον Σαρωνικό.

 Σαν τη Γη που όταν την πυρπολούν οι φλόγες, και αφού κλείσει τις πληγές της, γίνεται και πιο εύφορη και πιο αποδοτική, έτσι και οι πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αφού είδαν τις ψυχές τους να πυρπολούνται από τις φλόγες της Γενοκτονίας και της Καταστροφής, αφού αποδεκατισμένοι, απελπισμένοι και ρακένδυτοι επέστρεψαν στη μητέρα γη, βρήκαν τη δύναμη, το κουράγιο, το σωματικό και πνευματικό σθένος να ξαναχτίσουν από την αρχή μια καινούρια ζωή στα χώματα του Ελληνικού.

 Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, με την έκδοση αυτού του λευκώματος θέλει να τιμήσει τη μνήμη των πρώτων σκαπανέων του Ελληνικού, και όλων εκείνων που στο διάβα της ιστορίας έσμιξαν μαζί τους, και έκτισαν από τα θεμέλια μια καινούρια πόλη. Καθώς όμως συμπληρώνονται 100 χρόνια από το 1919, από τη δραματική εκείνη χρονιά που καθιερώθηκε ως ορόσημο της συγκλονιστικής Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει στο λεύκωμα και ορισμένα σημαντικά ιστορικά στοιχεία της πορείας του Ποντιακού Ελληνισμού και του αιματοβαμμένου ξεριζωμού του από τις προγονικές του εστίες, αποτίοντας φόρο τιμής στους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας.

Το περιεχόμενο του Λευκώματος επιμελήθηκε χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη πηγή πληροφοριών, ο δημοσιογράφος Χάρης Πασβαντίδης, ο οποίος και το παρουσίασε μαζί με τον ιδιαίτερα γλαφυρό Λάζο Τερζά. Μια διαφορετική προσέγγιση έδωσε με τη φωνή του και με το δοξάρι της λύρας του, ο Γιάννης Κουρτίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής, ο δήμαρχος Φαλήρου Διον. Χατζηδάκης, ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ν. Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδης, ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποντίων Δημ. Τομπουλίδης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, πρόεδροι άλλων φορέων και Συλλόγων κ.ά.

Δυστυχώς, η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων επισκιάστηκε από ένα αιφνίδιο και δυσάρεστο γεγονός.  Κατά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων «έφυγε» παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας του Πρωτέα Παλαιάς Φώκαιας. Στην μνήμη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στο ξεκίνημα της εκδήλωσης.

 Οι εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, που φέτος γιορτάζει τα 94 χρόνια από την ίδρυσή της, ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης, σήμερα συνεχίζονται με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα στην κεντρική πλατεία Σουρμένων. Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού “O Ψηλορείτης”, Σχολή Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού “Το Ζάλογγο”, Σύνδεσμος Λουτρακιωτών Περαχωριτών “Ο ΙΒΥΚΟΣ” & Χορευτικός ‘Ομιλος “Ειρήνη” Ηρακλείου Αττικής, Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΛΑΟ.ΠΟΛΙ.Σ., Λαογραφικός Χορευτικός ‘Ομιλος “ΧΟΡΟΠΑΙΔΕΙΑ”.

Αύριο, Σάββατο 14 Απριλίου, τo απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Το βράδυ στην πλατεία ποντιακοί χοροί από τα συγκροτήματα Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης “ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ”, Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου “Ο ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ”, ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ: Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης. Στην συνέχεια παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ… κρασί και χαμψία!

Την Κυριακή του Θωμά, θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία θα χορέψουν τα συγκροτήματα Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας “Αγ. Θεόδωρος Γαβράς”, Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης “ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ”, Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Τέλος, στο πλαίσιο των πενθήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Εθελοντών του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, οργανώνουν προσφορά αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, με την συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι στη συνείδηση των Ποντίων μεγάλος θεσμός αντίστασης στην τάση για αποσύνθεση της κοινωνίας μας και των πολιτιστικών μας αξιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το site της Ένωσης, www.sourmena.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ