Ποια στοιχεία πρέπει να διαγράψω από το λογαριασμό μου στο Facebook;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

facebook
Με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook σχετικά με το σκάνδαλο Cambridge Analytica και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων με την ανησυχία όλων να είναι έντονη και δικαιολογημένη. Μπορούμε όμως ακόμα και τώρα να προστατεύσουμε, μέχρι ενός σημείου, τα προσωπικά μας δεδομένα διαγράφοντας κάποια στοιχεία του λογαριασμού μας που καλό είναι να μην τα προβάλλουμε άλλο.

Υπάρχουν τουλάχιστον έντεκα στοιχεία στο λογαριασμό μας τα οποία μπορούμε να τροποποιήσουμε και να καταργήσουμε έτσι ώστε να μην προβάλλουμε ακόμα παραπάνω τα προσωπικά μας στοιχεία και τη δραστηριότητά μας, δίνοντας τροφή σε όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Facebook κακοβούλως, με το να αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία μας χωρίς να υπάρχει λόγος.
1. Διαγράψτε όσους “φίλους” σας δε γνωρίζετε προσωπικά
Γιατί να αποδεχόσαστε αιτήματα φιλίας από άτομα τα οποία δε γνωρίζετε ούτε τι σκοπούς έχουν αλλά και ποιός μπορεί να κρύβεται από πίσω τους; Είναι τόσο ικανοποιητικό το συναίσθημα του να μας κάνουν όσα περισσότερα “Like” γίνεται σε ό,τι “ανεβάζουμε” στο Facebook έτσι ώστε να δικαιολογείται το να “ανοίγουμε” την πόρτα μας σε άτομα που δε γνωρίζουμε;
Σε έρευνα του ψυχολόγου Robin Dunbar, εκτιμά πως ο καθένας μας μπορεί να έχει περίπου 150 υγιείς “σχέσεις” με γνωστά σε εμάς πρόσωπα, ενώ μελετώντας τη δραστηριότητα 3.300 χρηστών του Facebook κατέληξε πως μόνο 4.1 φίλοι από όσους έχει στο Facebook ο καθένας, θεωρούνται αξιόπιστοι.
2. Μην εμφανίζετε την ημερομηνία γενεθλίων σας
Γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει κάποιος που βλέπει δημόσια την ημερομηνία γέννησής σας; Υπάρχουν εγκλήματα τα οποία σχετίζονται με την κλοπή ταυτότητας και κανένας δε θα ήθελε να υπάρξει θύμα μιας τέτοιας πράξης.
3. Φωτογραφίες με τα παιδιά σας
Το να γίνουν κάποιοι άνθρωποι γονείς είναι από τις πιο όμορφες στιγμές και σημείο σταθμός στη ζωή των ανθρώπων, σε σημείο που ορισμένοι όχι μόνο το ανακοινώνουν στο Facebook αλλά “ανεβάζουν” συχνά φωτογραφίες των παιδιών τους. Ποτέ δεν είμαστε σίγουροι ποιοί βλέπουν τις φωτογραφίες αυτές ενώ τα παιδιά δεν έχουν συνήθως την ικανότητα να συναινέσουν στο να εμφανιστεί η φωτογραφία τους στο Facebook αλλά και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.
4. Ο αριθμός του κινητού μας τηλεφώνου
Μπορεί το να δηλώσουμε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου μας για την ακόμα πιο ασφαλή είσοδό μας στο Facebook να ακούγεται σωστό και αθώο, αλλά υπάρχουν εργαλεία τα οποία μέσω του τηλεφωνικού αριθμού μπορούν να αποκαλύψουν τη διεύθυνση κατοικίας μας αλλά και πολλά επιπλέον στοιχεία τα οποία δε θα θέλαμε να γνωρίζουν άγνωστα προς εμάς άτομα.
5. Το σχολείο των παιδιών μας
Ένα ακόμα λάθος των γονιών είναι να εμφανίζουν στο Facebook το σχολείο στο οποίο πηγαίνουν τα παιδιά τους. Με τις απαγωγές και τις σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά να αυξάνονται παγκοσμίως, δεν είναι και η πιο σοφή κίνηση το να δίνουμε τροφή σε εγκληματίες να γνωρίζουν πληροφορίες για εμάς και τα παιδιά μας.
6. Υπηρεσίες τοποθεσίας
Το να δηλώνουμε δημόσια την τοποθεσία στη οποία βρισκόμαστε δεν είναι και το σοφότερο που μπορούμε να κάνουμε μιας και όχι μόνο δηλώνουμε σε τρίτους το που είμαστε, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε το ελεύθερο σε επίδοξους ληστές, να γνωρίζουν ότι απουσιάζουμε από τον τόπο κατοικίας μας.
7. Μη γίνετε “φίλοι” στο Facebook με τον εργοδότη σας
Υπάρχει λόγος να γίνει κάποιος “φίλος” με τον εργοδότη του; Εκτός από το αν η δουλειά μας συνδέεται με online δραστηριότητα και συνεργαζόμαστε μαζί του. Αλήθεια, έχει προσθέσει κανένας τον εργοδότη του στη λίστα “φίλων” του;
8. Η τοποθεσία που πάμε διακοπές
Είναι συχνό το φαινόμενο των αυξημένων ληστειών σε κατοικίες μιας και πολλοί δηλώνουμε με χαρά ότι φεύγουμε για διακοπές, αγνοώντας το ποιός μπορεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητά μας και έτσι πλέον να γνωρίζει ότι η κατοικία μας είναι μόνη και διαθέσιμη προς αυτούς τους ανθρώπους.
9. Ελέυθερος, Παντρεμένος ή σε περίπλόκη κατάσταση;
Το να δηλώνουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε στον προσωπικό μας τομέα των σχέσεων είναι κάτι που καλό θα ήταν να μη γίνεται μιας και μπορεί είτε ανταγωνιστές στον εργασιακό μας χώρο ή άτομα τα οποία δεν έχουμε καλή σχέση, να έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τι κάνουμε στην προσωπική μας ζωή.
10. Στοιχεία πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών
Μπορεί να μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές μέσω του Facebook αλλά καλό θα ήταν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να αποσυνδέουμε τις κάρτες μας από το λογαριασμό μας στο Facebook.
11. Η κάρτα επιβίβασης για το ταξίδι μας
Άλλο ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να εμφανίζουν την κάρτα επιβίβασής τους στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιας και δίνουμε την ευκαιρία σε επίδοξους ληστές να γνωρίζουν ότι δε βρισκόμαστε στο σπίτι μας.
Αυτά είναι μερικά από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους εαυτούς μας μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και εφόσον ορισμένοι δε μπορούν ή δεν επιθυμούν την κατάργηση του λογαριασμού τους, τουλάχιστον ας προστατευθούν όσο περισσότερο γίνεται με αυτούς τους τρόπους.
[techblog.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ