Άνω κάτω έχει κάνει τη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με άρθρο του επιχείρησε να υποκαταστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να υπαγορεύσει τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μετεκλογική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.
Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος σήμανε συναγερμός, με τα στελέχη να προσπαθούν… πασχαλιάτικα μέσω διαρροών να σβήσουν τις νέες φωτιές που άναψε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος από τη στιγμή που επανήλθε στην επικαιρότητα το Σκοπιανό άρχισε να πυκνώνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του.
Ο Αντώνης Σαμαράς, βλέποντας τη στροφή της Φώφης Γεννηματά προς τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σύμπνοια μεταξύ των δύο κομμάτων αναφορικά με το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, βγήκε μπροστά και έστειλε σαφές μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Του Σωτήρη Σταθόπουλου
Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διέρρεαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στις σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Μεσσήνιο πολιτικό ασκούσαν κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον στόχο της αυτοδυναμίας όνειρο θερινής νυκτός. «Στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν πάρει χαμπάρι, καθώς φαίνεται ότι ζουν στο ροζ συννεφάκι της αυτοδυναμίας. Κάποιοι πανέξυπνοι επικοινωνιολόγοι έχουν πείσει τον Κυριάκο ότι θα είναι αυτοδύναμος και θα σαρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά γνωστή ιστοσελίδα που στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά.
Επισήμως, τα επιτελεία των δύο πλευρών υποστήριζαν ότι οι δύο άνδρες έχουν ταυτόσημες απόψεις όσον αφορά στη συνεργασία με τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, τα σύννεφα μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά είχαν δημιουργηθεί αρκετές μέρες νωρίτερα, με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis, ενώ στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και του Αδωνι Γεωργιάδη επικρατεί δυσαρέσκεια, καθώς ανέμεναν περισσότερη προσωπική στήριξη από τον πρόεδρο της παράταξης.
«Κατηγορώ»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», προσωπικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά δεν είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η καραμανλική πτέρυγα -ισχυρίζεται, άλλωστε, ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Μαξίμου-, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να πλήξει τον Κώστα Καραμανλή.
Μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Novartis, ο Μεσσήνιος πολιτικός στοχοποίησε ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό, μιλώντας για τον ρόλο που είχε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην κυβέρνησή του. Επίσης, από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά υπήρξαν διαρροές και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Το εκρηκτικό κλίμα που υπέβοσκε εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ σαμαρικών και καραμανλικών βγήκε στην επιφάνεια μετά τη δημοσίευση του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα βουλευτές και στελέχη που πρόσκεινται στον Κώστα Καραμανλή να ξιφουλκούν δημοσίως εναντίον του Αντώνη Σαμαρά. «Το άρθρο περί μετεκλογικών συνεργασιών βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία τόσο με τη βάση της ΝΔ όσο και με τις δηλώσεις του προέδρου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της παράταξης και αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.
Στη γραμμή Κακλαμάνη συντάχθηκαν ο Ευάγγελος Αντώναρος, η Κατερίνα Παπακώστα και αρκετά στελέχη, που διαφώνησαν με το προστακτικό ύφος του Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός επιχειρεί να φέρει στο κόμμα από την… πίσω πόρτα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι ουσιαστικά είναι ξένο σώμα στο Κίνημα Αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα δύο στελέχη στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Αμεση, βέβαια, ήταν η απάντηση ενός και εκ των στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά: «Α, μην το ξεχάσω, και ο Νικήτας Κακλαμάνης “δυσανασχέτησε” με το άρθρο Σαμαρά. Οχι, αυτός δεν θέλει να πάει ο ίδιος στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός μάλλον επιδιώκει ολόκληρη η ΝΔ να κάνει… συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η στάση του Καραμανλή και η ενόχληση του Κυριάκου
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος καλείται να κρατήσει ισορροπίες… τρόμου στο εσωτερικό του κόμματος, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχλημένος από την αμέτοχη στάση του Κώστα Καραμανλή απέναντι στο μπαράζ επιθέσεων που δέχεται από στελέχη και βουλευτές που πρόσκεινται στο περιβάλλον του. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να βάλει φρένο στα συγκεκριμένα πρόσωπα, που όχι μόνο ασκούν κριτική στη στρατηγική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά βάλλουν, μάλιστα, εναντίον της ηγεσίας του κόμματος και του Αδωνι Γεωργιάδη.
Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, που παραιτήθηκε από την ηγεσία της παράταξης, ο Κώστας Καραμανλής ουδέποτε ενεπλάκη σε τέτοια ζητήματα. Ιδια στάση τήρησε και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να διαγράψει τον Ευάγγελο Αντώναρο αλλά και όταν αποφάσισε να διατηρήσει στη θέση του τον Θανάση Δαβάκη μετά τα άκρως ρατσιστικά σχόλια που έκανε εναντίον των Ρομά. Και, βέβαια, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν παρών σε όλες τις κρίσιμες μάχες που έδωσε η κεντροδεξιά παράταξη, προχωρώντας ακόμη και δημόσιες παρεμβάσεις όποτε του ζητήθηκε.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 45 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 15 Απριλίου 2018.