Ο μοναδικός τρόπος για να μην ξαναπάρετε κιλά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

zygaria
Ερευνητές ανακάλυψαν τον μοναδικό όπως ισχυρίζονται τρόπο για να μην ξαναπάρετε κιλά.

Ερευνητές στη Δανία διαπίστωσαν ότι τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν κιλά μπορούν να μην τα ξαναπάρουν, αν καταφέρουν να το διατηρήσουν σταθερό για ένα έτος και να εκπαιδεύσουν εκ νέου τον εαυτό τους σε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες απ’ ότι στο παρελθόν.
Η μελέτη έδειξε ότι χρειάζεται περίπου ένα έτος ώστε δύο ορμόνες, που ρυθμίζουν την όρεξη, να πέσουν σε ένα χαμηλότερο «σημείο ρύθμισης» για το σωματικό βάρος μετά την απώλεια κιλών.
Έως ότου αυτές οι ορμόνες να προσαρμοστούν στη νέα σωματική κατάσταση του ατόμου, ο οργανισμός ουσιαστικά «αντιστέκεται» στη νέα κατάσταση και έχει την τάση να θέλει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Έτσι γίνεται πολύ δύσκολο για το άτομο να μην ξαναπάρει τα χαμένα κιλά, αλλά και ν’ αλλάξει τις συνήθειες (διατροφή, άσκηση κλπ) που θα τον κρατήσουν μακριά από παχυσαρκία.
Πώς έγινε η έρευνα
Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Endocrinology, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 20 παχύσαρκων, αλλά υγιών ατόμων, τα οποία έχασαν κιλά ίσα με το 13% του βάρους τους μέσα από συντονισμένη προσπάθεια διάρκειας 8 εβδομάδων και δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια μπήκαν σ’ ένα πρόγραμμα συντήρησης για 1 χρόνο, με τους ερευνητές να παρακολουθούν τα επίπεδα του πεπτιδίου-1 (GLP-1 , όμοιο με το γλυκαγόνο), του πεπτιδίου-ΥΥ (ΡΥΥ), της γκρελίνης, τους ινσουλινοτρόπου πολυπεπτιδίου και της γλυκαγόνης κάθε εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια του έτους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των GLP-1 και ΡΥΥ, τα οποία αναστέλλουν την όρεξη, αυξήθηκαν, ενώ η γκρελίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με την πείνα, αρχικά αυξήθηκε αμέσως μετά την απώλεια βάρους, αλλά επανήλθε σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η αύξηση της γκρελίνης έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι το σώμα νομίζει ότι χρειάζεται περισσότερη τροφή για να διατηρήσει τα προηγούμενα κιλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά οι άλλες δύο ορμόνες αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, καθώς το σώμα «αποδέχτηκε» τη νέα κατάσταση σωματικού βάρους.
Οι επιστήμονες κατέληξαν: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αν ένα υπέρβαρο άτομο είναι σε θέση να διατηρήσει την αρχική απώλεια βάρους για ένα χρόνο το σώμα του τελικά θα «δεχτεί» το νέο αυτό βάρος και ως εκ τούτου δεν θα αντιστέκεται στην αλλαγή, όπως συνήθως συμβαίνει, όταν θεωρεί ότι του λείπουν θερμίδες».
[iatropedia.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ