17/09/2021

Τα κοτόπουλα, τα αντιβιοτικά, το αρσενικό και η υγεία μας

kotes
Η τροφή που δίνεται στα κοτόπουλα που τρώμε, τα αντιβιοτικά και άλλες ουσίες, πώς επηρεάζουν την υγεία μας; Πολλά από τα προσθετικά συστατικά στη διατροφή των πουλερικών που καταναλώνουμε απορροφώνται και συσσωρεύονται στο σώμα μας.

Ιχνοστοιχεία, που χορηγούνται στα κοτόπουλα, όπως σίδηρος, ιώδιο, ψευδάργυρος και αρσενικό καταλήγουν στον οργανισμό ανθρώπων που τα καταναλώνουν. Οι επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία των στοιχείων αυτών, των αντιβιοτικών που χορηγούνται στην κτηνοτροφία και άλλων διατροφικών παραγόντων είναι πολύ ευαίσθητο θέμα.
Στις τελευταίες δεκαετίες η κατανάλωση του κοτόπουλου από τους ανθρώπους έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι 55 ετών και άνω έχουν τάση να τρώνε πολύ περισσότερο κοτόπουλο από τους υπόλοιπους.
Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές οι επιστήμονες ανησυχούν για το είδος και την ποσότητα ορισμένων ουσιών που συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα λόγω της ψηλής κατανάλωσης κοτόπουλου.
Ένα από τα πλέον προβληματικά συστατικά που προστίθενται στη διατροφή των κοτόπουλων είναι το στοιχείο αρσενικό.
Το αρσενικό είναι σε πολλές χώρες, ένα εγκεκριμένο προσθετικό στη διατροφή των κοτόπουλων. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων στα κοτόπουλα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα παράσιτα αυτά.
Επιβάλλεται όπως περάσουν 5 μέρες από τη χορήγηση του αρσενικού μέχρι το σφάξιμο του κοτόπουλου. Ο λόγος είναι για να δοθεί χρόνος να αποβληθεί από το κοτόπουλο το αρσενικό.
Το αρσενικό βρίσκεται κυρίως στο φλοιό της γης. Οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτό δια μέσου του πόσιμου νερού, της σκόνης και της διατροφής τους.
Η ανόργανη μορφή του αρσενικού είναι περισσότερο επικίνδυνη από την οργανική μορφή. Το αρσενικό έχει καταταχθεί στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών. Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δείχνουν ότι το 65% του αρσενικού που υπάρχει στα κοτόπουλα είναι σε ανόργανη μορφή.
Όταν το στοιχείο αυτό βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε χαμηλές ποσότητες είναι ακίνδυνο. Σε ψηλές όμως συγκεντρώσεις, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια έκθεση του ανθρώπου στο αρσενικό, της τάξης των 10 – 40 μικρογραμμαρίων κατά κιλό ημερησίως, συσχετίζεται με καρκίνο του δέρματος, του αναπνευστικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασαν την περιεκτικότητα του κρέατος πουλερικών και άλλων ζώων σε αρσενικό. Η έρευνα διήρκεσε 7 χρόνια και εξετάστηκαν μεταξύ άλλων 5.000 δείγματα από κοτόπουλα.
Μετά από τις μετρήσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα αρσενικού που συγκεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα ανάλογα με την κατανάλωση που παρατηρείται σήμερα στις διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
Τα ευρήματα τους, μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες:
Τα κρέας από κοτόπουλα περιέχει 3 έως 4 φορές ψηλότερες ποσότητες αρσενικού σε σύγκριση με το κρέας από κότες ή άλλα ζώα και πουλερικά.
Για ενήλικες που καταναλώνουν μικρές ποσότητες κοτόπουλου (όπως για παράδειγμα άτομο που ζυγίζει 60 κιλά και τρώει 60 γραμμάρια ημερησίως κοτόπουλου) η ποσότητα αρσενικού που παίρνει είναι 3,52-5,24 μικρογραμμάρια αρσενικού κάθε μέρα. Η ποσότητα αυτή είναι μέσα στα αποδεκτά όρια. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργάνωση Υγείας, το αποδεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης αρσενικού είναι 2 είναι μικρογραμμάρια ανά κιλό ημερησίως.
Στις ομάδες όμως που τρώνε ψηλές ποσότητες κοτόπουλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα παιδιά και οι ενήλικες 55 ετών και άνω, είναι δυνατόν να προσλαμβάνεται ποσότητα 10 φορές ψηλότερη από αυτήν που σήμερα θεωρείται ασφαλής.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι επιβάλλονται περισσότερα μέτρα για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεσή του στο αρσενικό, που προέρχεται από τη διατροφή και το πόσιμο νερό.
[medlook.net]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ