Η αρχική φωτογραφία αποτελεί μια τρανή απόδειξη για τη μεγάλη έκρηξη γεννήσεων η οποία παρατηρήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες δυτικές χώρες τα νούμερα ανέβηκαν ασυνήθιστα – με αποτέλεσμα να μιλάμε για το φαινόμενο «baby boom».
Από το 1944 έως το 1961 γεννήθηκαν στις ΗΠΑ περισσότερα από 65 εκατομμύρια παιδιά. Κάθε 7 δευτερόλεπτα ερχόταν στον κόσμο ένα μωρό. Πολλά νέα ζευγάρια θέλησαν να κάνουν οικογένεια και πολλά παιδιά.
Σύμφωνα με μελέτες εκείνης της περιόδου, οι παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτή την απόφαση ήταν κυρίως το αίσθημα της ασφάλειας. Ότι θα μεγάλωναν τα παιδιά τους μακριά από την ασχήμια του πολέμου…
Άλλαξε μέχρι και ο μέσος όρος ηλικίας αποκατάστασης. Οι γυναίκες παντρεύονταν πλέον από τα 20, ενώ οι άντρες που επέστρεψαν από τα πεδία των μαχών επιθυμούσαν να δημιουργήσουν οικογένειες αμέσως αν και αρκετοί ήταν πολύ νέοι. Η οικονομία αναπτύσσονταν με υψηλούς ρυθμούς και η κυβέρνηση παρείχε προνόμια στα ανδρόγυνα να τεκνοποιήσουν.
Η απότομη αύξηση οδήγησε σε οικοδομική ασφυξία, με αποτέλεσμα την κατασκευή σχολείων και εμπορικών κέντρων. Οι πολύτεκνες οικογένειες απομακρύνθηκαν από το αστικό περιβάλλον και προτίμησαν τα προάστια.
Οι «boomers» – όπως αποκαλούν τη συγκεκριμένη γενιά- κατά τη δεκαετία του 1970 κλήθηκε να πολεμήσει με τη σειρά της. Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν τον πολιτικό ακτιβισμό κυρίως με αφορμή τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Αυτή η γενιά έζησε με σχετική εργασιακή ασφάλεια, καθώς για παράδειγμα πολλοί εργάστηκαν όλη τους τη ζωή στην ίδια ιδιωτική επιχείρηση. Πήραν καλές συντάξεις και ταξίδεψαν συστηματικά στην Αμερική και στην Ευρώπη. Βίωσαν και στήριξαν την κατανάλωση και ήταν η πρώτη γενιά που απόλαυσε τη θεαματική εξέλιξη της ιατρικής.
[mixanitouxronou.gr]