«Η Ελλάδα πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 87
Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιριτ Μπεν-Αμπα, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις «δραματικές αλλαγές» που συντελέστηκαν στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, για τη μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση και τη μεταμόρφωση του κράτους σε μια σύγχρονη «δημοκρατική χώρα», πρωτοπόρα στην «καινοτόμα οικονομία».
Παράλληλα επισημαίνει την αδυναμία για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους, τη Συρία και τον Λίβανο, «ένα από τα τραγικά κεφάλαια της ιστορίας μας», όπως λέει, καθώς και για τις επικίνδυνες προκλήσεις που εμφανίζει το συριακό, χωρίς η ίδια να διαβλέπει σύντομα φως στο τούνελ του πολέμου. «Ασφαλή σύνορα» είναι για μας κόκκινη γραμμή, υπογραμμίζει, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία την «ανησυχία» του Ισραήλ για την ιρανική παρουσία στη Συρία που τείνει να μονιμοποιηθεί.
Η κ. Μπεν-Αμπα μιλάει με τα θερμότερα λόγια για τη στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου και για τις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Στις 8 Μαίου αναμένεται τριμερής σύνοδος κορυφής στη Λευκωσία, όπου οι τρεις ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τα «περιφερειακά και παγκόσμια θέματα που αφορούν την περιοχή» καθώς και για τους τομείς συνεργασίας όπως «η άμυνα, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα».
Σε ένα άλλο τραπέζι, την ίδια μέρα, οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα πιο φρέσκα στοιχεία ως προς τη βιωσιμότητα των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων στην Α. Μεσόγειο και κυρίως για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, του οποίου η υλοποίηση ή όχι αναμένεται να αποφασιστεί εντός του τρέχοντος έτους, το οποίο και θεωρείται κρίσιμο.
Η πρέσβης του Ισραήλ στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται επίσης στην «ευρεία» στρατιωτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία είναι «πολύ σημαντική αυτούς τους καιρούς» που «οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο». «Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι πολύ μεγάλος ο προβληματισμός και για τις δύο χώρες μας», λέει χαρακτηριστικά.
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει ιδιαίτερη αισιοδοξία, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» και ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους ισραηλινούς επιχειρηματίες και επενδυτές να ενδιαφερθούν για την ελληνική αγορά». Προσθέτει δε, ότι «δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε, αλλά να σκεφτόμαστε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε».
Ολόκληρη η συνέντευξη της πρέσβεως του Ισραήλ Ιριτ Μπεν-Αμπα στη Νίνα Μελισόβα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ
-ΕΡ: Το Ισραήλ γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα 70 χρόνια από την ανεξαρτησία του. Πώς βλέπετε το μέλλον της χώρας και τον ρόλο της.
-Είναι μια μεγάλη γιορτή για το Ισραήλ γιατί πρώτα απ΄όλα ο αριθμός 7 είναι τυχερός αριθμός. Σύμφωνα με τη Βίβλο ο κόσμος δημιουργήθηκε σε 7 ημέρες, η 7η ημέρα είναι ημέρα ανάπαυσης. Ετσι και το 70 έχει μια ιδιαίτερη σημασία ακόμη και στις μέρες μας.
Ξεκινώντας από το δημογραφικό, θέλω να πω ότι αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός του Ισραήλ. Ξεκινήσαμε με πολύ μικρό πληθυσμό 650.000 Εβραίων και τώρα είμαστε 6,5 εκατομμύρια, ενώ ο συνολικός πληθυσμός Εβραίοι, Αραβες και μη Αραβες φτάνει τα 8,8 εκατομμύρια. Ο δε συνολικός πληθυσμός των Εβραίων στον κόσμο, φτάνει αυτό που ήταν πριν τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, περίπου τα 14 εκατομμύρια.
Αυξήσαμε δραματικά το μέγεθος του Ισραήλ, αλλά δυστυχώς αυτό που πιστεύαμε ότι θα ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας δεν έγινε ακόμη πραγματικότητα και αυτό είναι από τα τραγικά κεφάλαια στην ιστορία μας.
Καταφέραμε να έχουμε μια συμφωνία ειρήνης με την Αίγυπτο, τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική χώρα του αραβικού κόσμου και με την Ιορδανία και είμαστε ευγνώμονες των ηγετών μας που το κατάφεραν, γιατί αυτές οι τρεις χώρες απολαμβάνουμε ειρηνική και φιλική σχέση. Αλλά δεν έχουμε καταφέρει να συνάψουμε συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, ούτε με τη Συρία και τον Λίβανο με τις οποίες είμαστε σε συνεχή σύγκρουση.
Το Ισραήλ αυτά τα 70 χρόνια κατάφερε να γίνει μια μοντέρνα χώρα, μια δημοκρατία με δυναμική οικονομία. Κατορθώσαμε να μεταβούμε από μια πολύ συγκεντρωτική και αυστηρά ρυθμισμένη οικονομία με σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά, όπου όλα τα κατείχε το κράτος, προς μια ανοιχτή οικονομία, ανταγωνιστική, δυναμική με καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Είναι μια μεγάλη αλλαγή.
Ενώ έχουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στο δημογραφικό και στην οικονομία, στο πεδίο των ειρηνευτικών συμφωνιών και των σχέσεων με τους γείτονες δεν καταφέραμε να έχουμε αυτό που ο πρώτος πρωθυπουργός Μπεν Γκουριόν διακήρυττε κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ την επέκταση των ειρηνικών σχέσεων με τους γείτονες.
-ΕΡ:Ποιους άλλους ηγέτες θαυμάζετε και με ποιους θα θέλατε να είχατε συνεργαστεί;
-Εκτός από τον Μπεν Γκουριόν υπήρξαν θαραλλέοι ηγέτες στην περιοχή που αποφάσισαν να ξεχάσουν τις συγκρούσεις του παρελθόντος και είχαν όραμα για το μέλλον. Θα ανέφερα επίσης τον Μπέγκιν, τον πρόεδρο Σαντάτ της Αιγύπτου, τον πρωθυπουργό Ραμπίν, τον βασιλιά της Ιορδανίας. Από τις ΗΠΑ τον Κλίντον και τον Κάρτερ που ώθησαν τη συμφωνία με την Αίγυπτο που πήραν θαρραλέες αποφάσεις παρά τις αντιρρήσεις της κοινής γνώμης πολλές φορές.
Για να αναφέρω πάλι τον Μπεν Γκουριόν, ας φανταστούμε μόνον ότι ήταν αυτός που προώθησε τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία, το 1965, μόλις 20 χρόνια μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι περισσότεροι κάτοικοι τότε του Ισραήλ ήταν επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και παρά τις επικρίσεις από την κοινή γνώμη που ήταν πολύ αντίθετη. Ο Γκουριόν είπε: «ό, τι έγινε στο παρελθόν είναι παρελθόν, τώρα είναι νέα κυβέρνηση, εντελώς νέος πληθυσμός, η Γερμανία είναι πολύ σημαντική χώρα για το Ισραήλ και τώρα πρέπει να έχουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις».
-ΕΡ:Πώς θα βλέπατε μια λύση στη Συρία, καθώς έχει κλιμακωθεί τόσο ο πόλεμος, επί τόσα χρόνια, με τόσους πολλούς παίκτες και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης αυξάνεται
-Πρώτα απ όλα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση. Δεν πιστεύω ότι η στρατιωτική λύση είναι η φόρμουλα επίλυσης για καμιά κρίση. Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία στη Συρία είναι η μεγάλη ανάμειξη του Ιράν και βλέπουμε πολύ καθαρά τα αποτυπώματά της παντού, όπως τα βλέπουν όλοι: Υπάρχουν εργοστάσια στα οποία κατασκευάζονται πύραυλοι, υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις του Ιράν, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν για πολλά χρόνια, έχουν μεγάλο αριθμό στρατιωτών, παραστρατιωτικών οργανώσεων, έχουν τους Φρουρούς της Επανάστασης που σταθμεύουν στη Συρία και είναι εκεί για να μείνουν. Αυτή είναι η βασική μας ανησυχία για την περιοχή και οπωσδήποτε για το Ισραήλ.
Αυτή η παρουσία σημαίνει επίσης πιο στενή συνεργασία μεταξύ της Χεζμπολάχ- η οποία είναι πολύ ενεργή στον πόλεμο της Συρίας- και του Ιράν. Η συνεργασία μεταξύ των Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ στη Συρία προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία σε μας και αποτελεί και ένα συνεχές πρόβλημα στον Λίβανο.
Είναι μια μεγάλη ανησυχία για το Ισραήλ η χρήση χημικών από τον Ασαντ. Βλέπουμε αυτά που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες τη χημική επίθεση του Ασαντ έναντι του λαού του. Εμεις βρίσκουμε ίχνη παραγωγής χημικών όπλων και χρήσης στη Συρία μετά το 2013, όταν όλοι πίστευαν ότι η Συρία κατέστρεψε τα χημικά της. Τώρα αυτό επαληθεύεται. Και δεν ξέρουμε σε ποια άλλα χέρια έχουν πέσει τα χημικά στη Συρία. Ισως είναι στα χέρια του ISIS, ίσως των Ιρανών ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή.
Το άλλο πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η συνεχιζόμενη παρουσία των ιρανικών δυνάμεων αλλά και η παρουσία τους στις εγκαταστάσεις στρατιωτικών εργοστασίων στη Συρία. Είναι κάτι που θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ στο μέλλον.
Το Ιράν, ο εχθρός του Ισραήλ είναι στα σύνορά μας. Πριν ένα περίπου μήνα είχαμε την περίπτωση ενός UAV οπλισμένου με πυραύλους που είχε στόχο να πλήξει το Ισραήλ. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ αντιμετωπίζει ευθέως ιρανική απειλή στα σύνορά του και αυτό είναι κόκκινη γραμμή για μας.
Απαντήσαμε αμέσως και καταστρέψαμε τις εγκαταστάσεις του drone. Πριν λίγες μέρες, έγινε μια επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο T4 της Συρίας. Θεωρήθηκε ότι έγινε από το Ισραήλ, το οποίο δεν το έχει δεχθεί επίσημα. Ωστόσο προχτές ένας στρατηγός του Ισραήλ το επιβεβαίωσε στον δημοσιογράφο των New York Timew Τόμας Φρίντμαν.
Είχε προηγηθεί η κατάρριψη μη εξοπλισμένου UAV που έστειλε το Ιράν κατά του Ισραήλ και καταρρίφθηκε ευτυχώς από ισραηλινούς πυραύλους.
Δεν θέλουμε καθόλου παρουσία του Ιράν στη Συρία και τα σύνορά μας. Δεν θέλουμε να ελέγχει τη Συρία και να επιτίθεται στο Ισραήλ από κει.
-ΕΡ: Βλέπετε σύντομα λύση στο συριακό;
-Οχι δεν τη βλέπω σύντομα. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε να ζήσουμε σε ασφαλή σύνορα και προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να δούμε ασφαλή σύνορα στο βορρά, είτε με τη Συρία είτε με τον Λίβανο.
Αλλά επαναλαμβάνω ότι η μόνη λύση είναι η πολιτική λύση. Θέλω να αναφέρω αυτό που ο Νετανιάχου είπε πριν λίγες ημέρες. «Ο Ασαντ δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στον εαυτό του, επιτρέποντας στους Ιρανούς να παίξουν ρόλο στην ίδια του τη χώρα».
-ΕΡ:Ποιες είναι οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Ρωσία η οποία είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην περιοχή;
– Εχουμε πολύ καλές σχέσεις γιατί είναι πολύ σημαντική χώρα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα εκατομμύριο πολιτών μας είναι μετανάστες από τη Ρωσία και έχουν σημαντική επιρροή στις σχέσεις των δύο χωρών. Εχουμε πολύ καλή συνεργασία με τη Ρωσία για τη Συρία από την πρώτη μέρα που ήρθαν οι Ρώσοι στην περιοχή, τον Σεπτέμβριο 2016, και από τότε κρατούμε πολύ στενές σχέσεις με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι γνωρίζουν ακριβώς τις θέσεις του Ισραήλ έναντι της ιρανικής παρουσίας στη Συρία και θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία.
-ΕΡ:Βλέπουμε την κατάρρευση της συμφωνίας του Sykes-Picot. Βλέπετε να διαμορφώνεται μια νέα συμφωνία;
-Είναι πολύ επικίνδυνο να βάλουμε τα πράγματα σε πλαίσιο. Αυτό που πρέπει να δούμε στη Μ. Ανατολή είναι ασφαλή σύνορα για όλες τις χώρες και πλήρη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων. Εχουμε δει μεγάλες αλλαγές: Αντί για κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν διακυβέρνηση τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτή είναι η κατάρρευση της Sykes Picot. Θέλουμε ασφαλή σύνορα, σταθερές κυβερνήσεις και από την πλευρά του Ισραήλ θέλουμε επιτέλους να δούμε φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες της περιοχής. Και τις πλησιέστερες και τις πιο απομακρυσμένες- μιλάω για τις χώρες του Κόλπου.
-ΕΡ:Εχετε ήδη κάνει μια προσέγγιση με τις τελευταίες και έχουμε μια σημαντική δήλωση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας
-Ναι αναγνώρισε το δικαίωμα της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Είναι πολύ-πολύ σημαντικό. Η όλη στρατηγική στην περιοχή έχει αλλάξει. Χώρες που ήταν πολύ εχθρικές στο Ισραήλ τώρα ανησυχούν πάρα πολύ όπως κι εμείς με την ιρανική ισχύ στην περιοχή και με την παρουσία του Ιράν στη Συρία. Οι Σαουδάραβες ανησυχούν πολύ και με την παρουσία του Ιράν στην Υεμένη, ενώ οι χώρες του Κόλπου ανησυχούν με την άνοδο των σιιτών. Αυτές οι αλλαγές στρατηγικής στην περιοχή μας έφεραν πιο κοντά μ’ αυτές τις χώρες, Η σχέση επίσης της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών με τις ΗΠΑ βοηθάει.
Αλλαγές στρατηγικής και ισχύος είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και υπάρχει η ευκαιρία για το Ισραήλ και αυτές τις χώρες να πλησιάσουν, αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε συνεχείς απειλές έναντι του Ισραήλ από χώρες που ελπίζαμε ότι θα έχουμε διπλωματικές και ειρηνικές σχέσεις μετά από 70 χρόνια και μιλάω πάλι για τους Παλαιστίνιους, τη Συρία και τον Λίβανο. Βλέπουμε λοιπόν σήμερα ο εσωτερικός κύκλος χωρών γύρω από το Ισραήλ να αποτελεί ακόμη σημαντική απειλή και ο εξωτερικός κύκλος να γίνεται φιλικότερος λόγω των κοινών ενδιαφερόντων που μας φέρνουν πιο κοντά.
-ΕΡ:Πιστεύετε ότι η Συρία θα διατηρηθεί ενιαίο κράτος;
-Όχι ο Ασαντ θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον και θα ελέγχει ένα κομμάτι της Συρίας, όχι το σύνολο του εδάφους.
-ΕΡ:Στο Παλαιστιανιακό δεν διαφαίνεται μομέντουμ για λύση, ωστόσο τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για βιώσιμη λύση του μακρόχρονου αυτού προβλήματος.
-Ολοι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι περιμένουμε την αμερικανική πρόταση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια νέα πρόταση. Δεν ξέρουμε ούτε εμείς ούτε οι Παλαιστίνιοι νομίζω ποια θα είναι αυτή η πρόταση. Όλα αυτά τα χρόνια συζητήσαμε πολλές προτάσεις. Υπήρξαν πολλές διαπραγματεύσεις μεταξύ ημών και των Παλαιστινίων τα τελευταία 25 χρόνια και δεν καταφέραμε να επιτύχουμε πρόοδο. Ολες οι προτάσεις ήρθαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν καθώς και όλα τα μεγάλα προβλημάτα, όπως τα σύνορα, η Ιερουσαλήμ, η ασφάλεια, αλλά ένα πράγμα που δεν καταφέραμε ποτέ να φτάσουμε σε συμφωνία με τους Παλαιστίνιους είναι να συνειδητοποιήσουν ότι έχουμε το δικαίωμα να είμαστε εδώ όπως έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να είναι εδώ. Εδώ και 71 χρόνια από το 1947 όταν ψηφίστηκε στον ΟΗΕ η ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους ήταν ήδη από τότε αντιληπτό ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε εμείς και οι Παλαιστίνιοι είναι ο διαχωρισμός. Ο καθένας να έχει το δικό του, χωριστό κράτος. Αυτή είναι η φιλοσοφία τουλάχιστον από το Οσλο ότι χρειάζεται διαχωρισμός, χρειαζόμαστε δύο κράτη. Ως τώρα ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι δεν είπαν ποτέ ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Εβραίων να ζήσουν σε αυτό το σημείο του κόσμο.
Και ούτε από τον Αραφάτ ούτε από τον Αμπού Μάζεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε τη δέσμευση αυτή. Ούτε πιστεύω ότι ο γηραιός πλέον Αμπού Μάζεν, ο οποίος διάγει τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του μπορεί να πάρει τόσο γενναία απόφαση.
Η θέση του Ισραήλ είναι ότι θέλουμε να καθήσουμε στο τραπέζι ανά πάσα στιγμή για να συζητήσουμε με τους Παλαιστίνιους για κάθε δυνατότητα λύσης. Αλλά πρέπει να αποδεχθούν το δικαίωμα να είμαστε εδώ μετά από 70 χρόνια.
-ΕΡ:Για τα τελευταία γεγονότα στη Γάζα;
-Κατ’ αρχήν σε μεγάλο βαθμό η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα οφείλεται στις κυρώσεις που επέβαλε η Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα προς τη Χαμάς τον περασμένο χρόνο γιατί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μετά την προσπάθεια της συμφιλίωσης. Πριν λίγες εβδομάδες οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περισσότερο όταν η Χαμάς προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Χαμντάλα.
Η Χαμάς είναι σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα, γιατί δεν έχει στήριξη από τη Ραμάλα, ούτε από την Αίγυπτο, η Τουρκία στηρίζει με κάποιο τρόπο, οι αραβικές χώρες δεν στέλνουν χρήματα στη Γάζα, έτσι υπάρχει πολλή ανεργία, 2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν κάνουν περίπου τίποτα και αυτό αποτελεί μια βόμβα.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν ως μια ειρηνική εκδήλωση πολιτών. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου συζητούσαν για το τι θα κάνουν με αφορμή τα 70 χρόνια του Ισραήλ και την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ιερουσαλήμ. Μετά ανέλαβε η Χαμάς και το μετέτρεψε σε μάχη εναντίον του Ισραήλ. Και το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχθεί επίθεση εναντίον της κυριαρχίας και της ασφάλειας των συνόρων του. Εκοβαν τον φράχτη, έβαζαν εκρηκτικά, φωτιές, με σκοπό να μπουν στο Ισραήλ. Είναι τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Το Ισραήλ δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό.
Την πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν γύρω στους 40.000 οι οποίοι πλησίασαν στο φράχτη, προσπάθησαν να μπουν, δυστυχώς κάποιοι σκοτώθηκαν, αλλά εξ αυτών 10-11 ήταν τρομοκράτες και ούτε η Χαμάς το διέψευσε ότι ήταν τρομοκράτες.
-ΕΡ:Βέβαια το βασικό αντεπιχείρημα είναι ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί επειδή είναι αποκλεισμένη από παντού.
-Η κατάσταση επιδεινώθηκε γιατί η Χαμάς πήρε την εξουσία το 2007 και τα λεφτά που παίρνουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν τούνελ, σαν κι αυτό που ανακαλύψαμε αυτές τις ημέρες…
-ΕΡ:Τα χρήματα των διεθνών οργανισμών πάνε μόνον στην Παλαιστινιακή Αρχή;
-Τα χρήματα από τη Δύση πάνε στην Παλαιστινιακή Αρχή αλλά στη Γάζα παίρνουν λεφτά από την Τουρκία, το Ιράν, το Κατάρ. Αυτά τα χρησιμοποιούν όχι για ανάπτυξη και απασχόληση αλλά για στρατιωτικούς σκοπούς. Τούνελ, πυραύλους, κομάντο, 30.000 άτομα στρατός της Χαμάς. Εκατομμύρια δολάρια. Αντί να τα χρησιμοποιούν για υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, ανάπτυξη. Αυτή είναι η στρατηγική της Χαμάς, τίποτα άλλο.
-ΕΡ:Πόσο ικανοποιημένη είστε από την πορεία της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου.
-Είμαι πολύ ικανοποιημένη. Και αυτή η συμμαχία είναι πολύ σημαντική όχι μόνον για τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η επόμενη συνάντηση κορυφής θα γίνει στη Λευκωσία στις 8 Μαίου, όπου οι τρεις ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν περιφερειακά θέματα αλλά και ευρύτερα, παγκόσμια που αφορούν την περιοχή. Υπάρχει επίσης συνεχής επαφή των τριών μερών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ενέργεια, υγεία, περιβάλλον, υψηλή τεχνολογία, φυσικές καταστροφές, αντιτρομοκρατία, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, κυβερνοασφάλεια…
-ΕΡ:Δηλαδή συμβάλλετε και στην ασφάλεια της ΕΕ…
-Αυτό είναι ακριβές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη και σταθερή συμμαχία.
-ΕΡ:Ποιο από τα ενεργειακά σχέδια προχωράει πιο ικανοποιητικά;
Ακουσα ότι ο κ. Κασουλίδης ανέλαβε την ηγεσία του Asia Interconnector και η ελληνική εταιρία Energean προχωράει δυναμικά στην εξόρυξη φυσικού αερίου (ΦΑ) στην ισραηλινή ΑΟΖ
-Η Energean, η οποία αναπτύσσει τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, θα τροφοδοτήσει μόνον την ισραηλινή αγορά, σύμφωνα με την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.
Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την πρόοδο και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία αναπτύσσει αυτά τα κοιτάσματα, από τη συνεργασία της με την κυβέρνηση και τον τρόπο που προσεγγίζει όχι μόνον την ισραηλινή αγορά αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Προσθέτουν μεγάλη αξία στο Ισραήλ είναι πολύ καλοί επαγγελματίες.
Αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι υπάρχει περισσότερο ΦΑ στα δύο αυτά κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται η Energean απ ότι πιστεύαμε αρχικά.
Με τον Asia Interconnector δεν βλέπω μεγάλη πρόοδο γιατί ακόμη είμαστε στην εξέταση της βιωσιμότητας αυτού του εγχειρήματος. Δεν έχουμε ακόμη την τελική ανάλυση. Η υλοποίηση του Asia Interconnector σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και να τη μεταφέρει. Πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις στην ισραηλινή αγορά και το περιβάλλον. Επίσης να δούμε επίσης αν θα είναι μιας κατεύθυνσης ή θα είναι αμφίδρομος.
Ο East Med σημαίνει ότι θα παρέχεται ΦΑ και θα εξάγεται από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πρόοδο αυτού του Σχεδίου. Η επόμενη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας θα γίνει πιθανώς στη Λευκωσία επίσης στις 8 Μαίου και στη συνέχεια υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των ΓΓ στην Αθήνα στις 14 Μαίου. Οι ΓΓ θα ενημερωθούν από την εταιρία IGI Poseidon για τα νεότερα στοιχεία της μελέτης βιωσιμότητας, τα οποία τώρα βρίσκονται στους αριθμούς, κάτι πολύ ουσιαστικό.
Οι υπουργοί συμφώνησαν τον Δεκέμβριο, όταν συναντήθηκαν στη Λευκωσία ότι εντός του έτους θα πρέπει να είναι σε θέση να υπογράψουν την τελική συμφωνία. Αυτή λοιπόν η χρονιά είναι πολύ κρίσιμη για τις αποφάσεις, γιατί θα αποφασιστεί αν οι υπουργοί υπογράψουν τη συμφωνία για την υλοποίηση του σχεδίου ή όχι.
Δυνητικά είναι ένα πολύ καλό σχέδιο για τις τέσσερις χώρες -Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία .
-ΕΡ:Το σενάριο να περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας;
-Αυτό είναι σε αναμονή (on hold). Η νέα εξέλιξη είναι η υπογραφή συμφωνίας από την ισραηλινή DELEK, με αιγυπτιακή εταιρία προκειμένου το Ισραήλ να προμηθεύσει την Αίγυπτο με ΦΑ τα επόμενα δέκα χρόνια- 6.5 bcm τον χρόνο. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό. Με υποθαλάσσιο ή με χερσαίο αγωγό , αλλά θα γίνει πολύ σύντομα. Αυτή είναι μια τελευταία σημαντική εξέλιξη.
Η Energean πήρε άδεια για εξερεύνηση σε 5 ακόμη πεδία και υπάρχουν και 2 ινδικές εταιρίες που έρχονται να συμμετάσχουν (;) Αυτή είναι επίσης νέα εξέλιξη. Από τα κοιτάσματα της Energean θα έχουμε αέριο στις αρχές του 2021.
Το Λεβιάθαν θα αρχίσει να λειτουργεί τέλη του 2020. Πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε με το ΦΑ. Υπάρχει πολύ ΦΑ εκεί. Είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα μέχρι στιγμής. Και προχωράμε σε νέες εξορύξεις.
-ΕΡ:Πώς αντιμετωπίζετε την τουρκική συμπεριφορά στην κυπριακή θαλάσσια ζώνη;
-Ανησυχούμε πολύ και έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να ερευνά στην οικονομική της ζώνη και ελπίζουμε ότι στο τέλος θα μπορέσει να κάνει έρευνες στη θαλάσσια ζώνη της. Βλέπουμε τι γίνεται τώρα με την Exxon Mobil που αρχίζει τις εργασίες
-ΕΡ:Αλλά δεν είναι κοντά στα οικόπεδα που διεκδικεί η Τουρκία
-Ναι είναι λιγότερο προβληματικό απ΄αυτό της ΕΝΙ.
-ΕΡ:Σχετικά με τους άλλους τομείς της διμερούς συνεργασίας.
-Γιορτάζουμε τα 70 χρόνια της ανεξαρτησίας μας αλλά εφέτος συμπληρώνονται και 28 χρόνια πλήρων διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα με την οποία έχουμε πολύ υψηλού επιπέδου συνεργασία, πρώτα απ΄όλα πολιτικό διάλογο πολύ στενό, σημαντικό και εποικοδομητικό μεταξύ των πρωθυπουργών μας, είχαμε την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ εδώ τον Ιανουάριο και έχουμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο Προέδρων. Υπάρχουν επίσης πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των προέδρων των κοινοβουλίων των δύο χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ