Της Μαρίνας Μάνη
Η δικογραφία για την υπόθεση Novartis δεν επιστρέφει στη Δικαιοσύνη, διότι… άνθρακες ο θησαυρός της κοινοβουλευτικής διερεύνησης· επιστρέφει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επειδή η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής δίνει στη Δικαιοσύνη το «πράσινο φως» να ερευνήσει αν και ποια πολιτικά πρόσωπα διέπραξαν τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Αυτή είναι η «λεπτή», πλην καθοριστική επισήμανση που κάνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφενός για να δώσει το στίγμα του πορίσματος που θα καταθέσει την Τρίτη, αφετέρου για να καταρρίψει το επιχείρημα περί «κατάρρευσης της σκευωρίας» που προβάλλουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Όπως σημειώνουν:
- Η Δικαιοσύνη έστειλε τη δικογραφία της Novartis στη Βουλή «αμελλητί», διότι αυτό όφειλε να κάνει βάσει του Συντάγματος, αφού η έρευνα «έπεσε» πάνω στα ονόματα των δέκα πολιτικών προσώπων.
- Η Βουλή θα μπορούσε να κρατήσει τη δικογραφία στο συρτάρι, όπως έχει κάνει με (πολλές) άλλες στο παρελθόν. Αντιθέτως, ενέκρινε κατά απόλυτη πλειοψηφία (άνω των 180 βουλευτών) την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (με αποχή της ΝΔ, «άκυρο» από ΔΗΣΥ – Ποτάμι και «παρών» από Ένωση Κεντρώων) να συγκροτήσει Προκαταρκτική Επιτροπή.
- Η εν λόγω Επιτροπή κατέληξε κατά πλειοψηφία στο ότι δεν είναι αρμόδια να διερευνήσει την υπόθεση, διότι τα μεν αδικήματα που έγιναν «στο πλαίσιο» του υπουργικού αξιώματος (απιστία) έχουν παραγραφεί, ενώ όσα τελέστηκαν «με αφορμή» το υπουργικό αξίωμα (δωροδοκία – δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) δεν υπόκεινται σε παραγραφή, άρα παραμένουν στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Αυτά θα αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας, που θα κατατεθεί επισήμως την Τρίτη για να τεθεί λίαν συντόμως προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ μένει να φανεί αν το αντιπολιτευτικό μπλοκ θα εμφανιστεί συντεταγμένα απέναντι ή θα υπάρξουν «ρωγμές». Κατά τις πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ταχθούν σαφώς εναντίον της αναπομπής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη και θα κινηθούν στη λογική της «σκευωρίας που κατέρρευσε». Έγκυρες, μάλιστα, πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά στη «Νέα Σελίδα» ότι το πόρισμα θα είναι «εξόχως νομικό και ευρέως πολιτικό»…
Ειδικά για το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας, η αντιπολίτευση επικαλείται την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ότι εντάσσεται κι αυτό στα τελεσθέντα «στο πλαίσιο του υπουργικού αξιώματος» και συνεπώς έχει παραγραφεί. «Η νομολογία δεν είναι νόμος», απαντά η πλειοψηφία δια στόματος του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής, Θοδωρή Δρίτσα, οπότε την απάντηση θα δώσει πάλι το νέο Δικαστικό Συμβούλιο, που θα κληθεί να αποφανθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Επισήμανση πρώτη: Έτσι κι αλλιώς, η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που δεν παραγράφεται, με τις «φήμες» ότι έχουν βρεθεί κινήσεις λογαριασμών να επιμένουν.
Επισήμανση δεύτερη: Στο μεταξύ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην υγεία και, μάλιστα, τα μέλη της αποφάσισαν ομόφωνα να παραταθούν οι εργασίες της μέχρι τις 20 Ιουνίου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί το θέμα ΚΕΕΛΠΝΟ (με νέα κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, και κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη), ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει το κεφάλαιο «φάρμακο». Είναι ενδεικτικό ότι η αρμόδια γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, προανήγγειλε μέσω της ΕΡΤ ότι το πόρισμα επιφυλάσσει νέες σημαντικές αποκαλύψεις. «Υπάρχουν έγγραφα και μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τα έγγραφα. Όλα αποδεικνύονται εξ εγγράφων. Έχουμε βρει ροή χρήματος, τι γινόταν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχουμε βρει τα πάντα. Η παραγγελία που ήρθε από την Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά την περίοδο από το 2011 έως το 2015», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ως εκ τούτου, ποιος αποκλείει να παρουσιαστούν νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis;