ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 70 ΕΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ FULBRIGHT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 6460ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 70 ΕΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ FULBRIGHT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

23.4.2018

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να τιμήσω, συμβολικώς αλλά και εμπράκτως, την εμβληματική επέτειο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α.,ως προς την έναρξη του προγράμματος Fulbright στην Ελλάδα.

I. Με αυτή την ευκαιρία όμως, οφείλω να υπενθυμίσω ότι το Ίδρυμα Fulbright, δημιουργός του ως άνω προγράμματος, έχει αποκτήσει, από την σύστασή του ως σήμερα, μια μοναδική παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση.

Α. Και τούτο διότι το Ίδρυμα Fulbright ηγείται του μεγαλύτερου προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών παγκοσμίως, δραστηριοποιούμενο σε περισσότερες από 155 Χώρες.  Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για έναν παγκόσμιων διαστάσεων Οργανισμό, με κορυφαία συμβολή διεθνώς, από την μια πλευρά στην προαγωγή της Επιστήμης και, επέκεινα, αυτού τούτου του Πολιτισμού. Και, από την άλλη πλευρά -και κυρίως- στην διάδοση της Επιστήμης και του Πολιτισμού και στην εμπέδωσή τους σ’ όλο τον Κόσμο.

Β. Υπό τα δεδομένα αυτά, η όλη δραστηριότητα του Ιδρύματος Fulbright  συμβάλλει, και μάλιστα με τα πιο πρόσφορα μέσα, αφενός στην ειρηνική συνύπαρξη Κρατών και Λαών δια της ανόδου του επιπέδου μόρφωσης και ανάπτυξης, συνακόλουθα δε δια της προσπάθειας μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ τους.  Και, αφετέρου, στον διάλογο των Πολιτισμών, αποδυναμώνοντας έτσι και τα ιδεολογήματα περί δήθεν «σύγκρουσης των Πολιτισμών».  Αυτή η, διαχρονική, δραστηριότητα του Ιδρύματος Fulbright έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα, στους ταραγμένους καιρούς μας και ιδίως στην περιοχή μας, όταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή πρέπει να προβληματίζει όλους μας, ως προς τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί.

II. Κλείνω αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό μου, δίνοντας την επιβαλλόμενη έμφαση στην δραστηριότητα του Ιδρύματος Fulbrightστην Ελλάδα, από το 1948 ως σήμερα.

Α. Πρόκειται για μια δραστηριότητα,που αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους πυλώνες της μεγάλης φιλίας και της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία αντέχει και θα αντέξει στο χρόνο, αφού Ελλάδα και ΗΠΑ συνδέονται,πρωτίστως,με τους ακατάλυτους δεσμούς της υπεράσπισης τόσο του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του, όσο και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Β. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Ιδρύματος Fulbright, Έλληνες καθηγητές, ερευνητές και εκπαιδευτικοί είχαν και έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα και να παρακολουθήσουν προγράμματα μετεκπαίδευσης σ’ εκπαιδευτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. και, με την επιστροφή τους, να μεταφέρουν την εξειδίκευση και επιστημονική γνώση στην Ελλάδα.  Η εμπειρία της υποτροφίας Fulbright  υπήρξε, για πολλούς Έλληνες καθηγητές και ερευνητές, το έναυσμα για μία μακροχρόνια σχέση ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης με τις Η.Π.Α. και για την εδραίωση επιστημονικών συνεργασιών, δίνοντας, με τον τρόπο αυτόν, και την ευκαιρία και σε Αμερικανούς να επισκεφθούν Ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Υπό τα δεδομένα αυτά είμαι βέβαιος ότι το Ίδρυμα Fulbright έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στη Διεθνή Κοινότητα, καθώς επίσης και στην κοινή πορεία Ελλάδας και Η.Π.Α., σ’ όλους τους τομείς, τους οποίους καλύπτουν οι πολυσχιδείς του δραστηριότητες.

GΕΟFFREY PYATT (Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα):  Καλημέρα! (στα ελληνικά)  Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω γι’αυτά τα σοφά, εξαιρετικά και ευγενικά σας σχόλια σχετικά με την ιστορία της συνεργασίας μας και τις σχέσεις μας στο πλαίσιο του Προγράμματος Fulbright.  Σας ευχαριστώ επίσης που μας υποδεχθήκατε εδώ σήμερα, για να γιορτάσουμε αυτή την σημαντική επέτειο.  Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι παρίστανται Έλληνες και Αμερικανοί υπότροφοι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη προηγούμενων ΔΣ και πολλοί αξιότιμοι προσκεκλημένοι, προκειμένου να γιορτάσουμε μαζί την ξεχωριστή αυτή ημέρα που οι δυο χώρες μας συνυπέγραψαν την συμφωνία σύστασης του Ιδρύματος Fulbright για την Ελλάδα.

Από εκείνη τη μέρα του 1948 και μέχρι σήμερα 5.500 φοιτητές Έλληνες και Αμερικανοί έλαβαν υποτροφίες από το Ίδρυμα Fulbright, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μορφωτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.  Και έτσι σήμερα συγκαταλέγονται μεταξύ των άλλων αποφοίτων του Προγράμματος, ένας πρώην Πρωθυπουργός, ένας κάτοχος βραβείου Νόμπελ, αρκετοί υπουργοί, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες.  Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ομάδα αποφοίτων και τα μέλη του Προγράμματος που σήμερα παρίστανται στην εκδήλωση οφείλουν να νοιώθουν περήφανοι για την μεγάλη τιμή να ανήκουν σε αυτή την πολυάριθμη ομάδα.

Το γεγονός ότι το Fulbright της Ελλάδας είναι το παλαιότερο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και το δεύτερο παλαιότερο παγκοσμίως αποδεικνύει την μεγάλη σημασία που αποδίδουν και οι δύο χώρες μας στην Παιδεία.  Επίσης είναι δηλωτικό της διμερούς προσέγγισης που ακολουθούμε και οι δύο χώρες, προκειμένου να προάγουμε και προασπίσουμε τα συμφέροντα των δύο κρατών μας.  Σε αυτές τις επτά δεκαετίες το Πρόγραμμα Fulbright μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα η μία χώρα την άλλη και ταυτοχρόνως να εμπλουτίσουμε την ευρύτερη αντίληψή μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Δεσμεύομαι προκειμένου να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διευρυνθεί και εμβαθυνθεί αυτή μας η σχέση, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες ενίσχυσης των επιστημονικών δεσμών που συνδέουν τις χώρες μας και θα τις συνδέουν στις επερχόμενες δεκαετίες.  Ευχαριστώ πολύ (στα ελληνικά).

ΑΡΤΕΜΙΣ ΖΕΝΕΤΟΥ (Διευθύνουσα Σύμβουλος Ιδρύματος Fulbright): Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριε Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, κ.κ. Πρέσβεις, Κύριε Βουλευτά, Κυρίες και Κύριοι, είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρισκόμαστε στο Προεδρικό Μέγαρο για να γιορτάσουμε 70 χρόνια εκπαιδευτικών και πολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σαν σήμερα πριν 70 χρόνια, Παρασκευή 23 Απριλίου του 1948, υπεγράφη συμφωνία που θέσπισε το πρόγραμμα Fulbright. Το 1978 στην 30η Επέτειο, ο Γερουσιαστής Fulbright συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο. Ήταν η πρώτη και μοναδική επίσκεψη. Μετά από επτά δεκαετίες μας κάνετε την εξαιρετική τιμή να δεχθείτε την οικογένεια του Fulbright στο Προεδρικό Μέγαρο. Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Πρόεδρε.

Προγράμματα Fulbright, όπως ακούσατε, λειτουργούν σε περισσότερες από 155 χώρες. Το Ελληνικό Πρόγραμμα έχει τον τίτλο τιμής του πρώτου στην Ευρώπη και του δεύτερου στον κόσμο και πλέον συμπληρώνει 70 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στη χώρα μας. Ούτε μια μέρα δεν έκλεισε το Fulbright από το 1948. Όλες αυτές τις δεκαετίες το Fulbright έχει οικοδομήσει μια νοητή γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα  και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ελληνοαμερικανική γέφυρα στην εκπαίδευση συνθέτουν περισσότεροι από 5.500 Έλληνες και Αμερικανοί φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες που έλαβαν υποτροφίες Fulbright. Σήμερα βρίσκονται μαζί μας οι Αμερικανοί και οι Έλληνες υπότροφοι του Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018. Δεν είναι όλοι μαζί μας, καθότι μερικοί από τους Έλληνες εκπονούν ακόμη το εκπαιδευτικό τους έργο στην Αμερική ή Αμερικανοί έχουν ήδη ολοκληρώσει την έρευνά τους στην Ελλάδα. Στην πάροδο των ετών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Fulbright, αυξάνονται, διαφοροποιούνται και προσαρμόζονται ώστε να ανταποκρίνονται πάντα στις ανάγκες της χώρας. Και το πιο σημαντικό: λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, γιατί τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στα άτομα που λαμβάνουν τις υποτροφίες, αλλά έχουν αντίκτυπο και στο ευρύτερο επαγγελματικό και επιστημονικό τους περιβάλλον. Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη σημασία του Fulbright στην προώθηση της Ελλάδος και του ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική. Μέσα από τις υποτροφίες Fulbright ο ελληνικός πολιτισμός, ο κινηματογράφος και γενικότερα οι τέχνες και πολλές άλλες επιστήμες ταξιδεύουν στην Αμερική. Εκτός από τις υποτροφίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, το Fulbright όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί και σαν κέντρο πληροφοριών για σπουδές και προγράμματα στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των Αμερικανών επιστημόνων και φοιτητών που έρχονται στην Ελλάδα όχι μόνο με υποτροφίες Fulbright, αλλά και με υποτροφίες άλλων Ιδρυμάτων.

Η συνέχεια και ανάπτυξη των προγραμμάτων του Ιδρύματος δεν θα ήταν δυνατές χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος, καθώς και την γενναιοδωρία των δωρητών άλλων Ιδρυμάτων, Οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών.  Και τέλος, και πολύ σημαντικό: το έργο του Ιδρύματος είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ανθρώπων.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ του Ιδρύματος Fulbright που είναι σήμερα μαζί μας,  επίσης και παλαιότερα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος και την ομάδα των συνεργατών μου στο Ίδρυμα Fulbright. Χωρίς εκείνους δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα εδώ.

Κύριε Πρόεδρε, θα δεχθείτε ένα δώρο από το Ίδρυμα το οποίο έχει μια ιστορική σημασία.  Είναι φιλοτεχνημένο από μία υπότροφο Ελληνίδα, την Ζωή Κεραμέα. Επίσης, ένα δώρο από μία Ελληνοαμερικανίδα η οποία δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα και κατέγραψε την καθημερινή ζωή των κατοίκων των Κυθήρων. Και τέλος, ένα έντυπο για τα 60 χρόνια του Ιδρύματος με ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ