Το Ολυμπία είχε αποκαλύψει πριν ακόμα υπογραφεί την συμφωνία του 2015, χαρακτηρίζοντας την εθνικά επωφελή σε αντίθεση με τα εθνοκτόνα μνημόνια τον Παπανδρέου – Σαμαρά. Συμφωνία που επετεύχθη μετά τον θρίαμβο του δημοψηφίσματος, με την μαραθώνια διαπραγμάτευση αλλά και την επιμονή του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος επέμενε σε Ευρωπαΐκή λύση όπου το Δ.Ν.Τ. δεν θα είχε κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Αυτό που θα έκανε δηλαδή μία πατριωτική κυβέρνηση και το 2010, αλλά δυστυχώς τότε πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος με δόλο οδήγησε τη χώρα στα δεσμά του Δ.Ν.Τ. το οποίο δάνεισε την Ελλάδα με τεράστια επιτόκια για να σωθεί το ίδιο και οι διεφθαρμένοι τραπεζίτες.
Δηλαδή, ο Γιώργος Παπανδρέου και μετέπειτα ο Σαμαράς με το Βενιζέλο απέβαλαν την Ελλάδα από την Ευρωπαΐκή Ένωση, καταστρατηγώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλα τα επίπεδα. Έδωσαν λύση μή ευρωπαϊκή, έβαλαν το ΔΝΤ από την πίσω πόρτα για να μετατρέψουν σε μία νύχτα στο ομολογιακό χρέος εθνικού δικαίου σε ενυπόθηκο βρετανικού – αποικιοκρατικού δικαίου και να κουκουλώσουν τα swaps του Σημίτη και την διαφθορά. Αυτό τελείωσε το 2015, με την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού κατά το δημοψήφισμα, την ακεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά τον αγώνα του Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος ως κορυφαίος ευρωπαίος νομικός έδωσε το οπλοστάσιο για την μαραθώνια διαπραγμάτευση που ακολούθησε. Ούτε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Πάνος Καμμένος ήταν εκβιαζόμενοι από ντόπιους και ξένους για να ξεπουλήσουν την χώρα τους. Και να βρίσκεται η Ελλάδα συνεχώς με την πλάτη στον τοίχο υπό το φάσμα της χρεοκοπίας. Και σήμερα αυτό αποδεικνύεται με τις δηλώσεις του ESM, για το πως αντιμετωπίζει ένας αμιγώς ευρωπαϊκός θεσμός την Ελλάδα, όταν επί πέντε χρόνια ήμασταν έρμαιο εκβιασμών, λες και ήμασταν κάποια τριτοκοσμική μπανανία και όχι χώρα – μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης και μάλιστα του σκληρού πυρήνα αυτής, της ευρωζώνης.
H αναμενόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν δημιουργεί κάποιον άμεσο κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ, σε άρθρο του στο περιοδικό Eurofi.
«Δεδομένης της αναπτυξιακής επίδοσης και της διάρθρωσης του χρέους, η ομαλοποίηση της πολιτικής δεν θέτει άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης. Πολλές χώρες εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών για να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους τους. Επομένως, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν μόνο σταδιακά σε αυξημένο κόστος επιτοκίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο δανεισμός από τον ESM διασφαλίζει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Στράουχ.
Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει ανάγκη να μάθουμε από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο χώρο πολιτικής για την αντιμετώπιση περιόδων ασθενέστερης ανάπτυξης στο μέλλον. «Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, χαμηλό μακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και οι μικρές οικονομίες με υψηλές διακυμάνσεις στην παραγωγή τους πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια’ για να αποφύγουν μία δημοσιονομική σύσφιξη σε μελλοντικές υφέσεις.
Πληροφορίες από το enikonomia.gr