ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην Τουρκία: Ανακοινώνεται συμμαχία της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

25E501DC-4331-4860-83AD-9E5C8EB034ADΤο Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (IYI Parti), το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) ανακοίνωσαν ότι θα συμμαχήσουν για τις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, βάσει της συμφωνίας επί της αρχής στην οποία κατέληξαν τα τέσσερα κόμματα, η κάθε παράταξη θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές με τον δικό του υποψήφιο και ο υποψήφιος που θα πάρει το πιο υψηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο θα στηριχθεί και από τα τέσσερα κόμματα στο δεύτερο γύρο των εκλογών με το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κομμάτων να ανακοινώνεται την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι.
Ωστόσο, η συμμαχία αυτή των 4 κομμάτων ουσιαστικά αποσκοπεί στη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος. Επωφελούμενα της νέας νομοθεσίας περί συμμαχίας κομμάτων, με αυτή τη φόρμουλα θα μπορούν και τα μικρά κόμματα που δεν ξεπερνούν το εκλογικό όριο του 10% να εισέλθουν στη βουλή. Πληροφορίες λένε ότι το όνομα της συμμαχίας θα είναι Demokrasi (δημοκρατία) ή Huzur (ηρεμία).
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σχολιάζοντας τη συμμαχία της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι πρόκειται για μια συμμαχία «ανομιών», σαν ένας γάμος με το ζόρι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι το κίνητρό τους είναι να αντιτεθούν στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, και θα έπρεπε να ονομαστεί «συμμαχία ενάντια στον Ερντογάν» ή «συμμαχία οργισμένων» επειδή συμμάχησαν όσοι είναι οργισμένοι με τον Τούρκο πρόεδρο.
Πάντως τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι είναι η πρώτη συμμαχία που γίνεται μεταξύ του CHP και του SP έπειτα από 44 χρόνια από το 1974 που είχαν συμμαχήσει το CHP του Μπουλέντ Ετζεβίτ με το τότε MSP του Νετζμετίν Ερμπακάν, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει την εισβολή στην Κύπρο. Η συμμαχία τους κράτησε τότε 11 μήνες.
Το κανάλι ODA TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι κάτω από 300, το ΑΚΡ θα κάνει ξανά και ξανά εκλογές μέχρι να τους εκλέξει.
Πηγή ρεπορτάζ: ANT1NEWS.GR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ