"Θετικός" ο ΓΑΠ για να συζητήσει τα περί Τουρκικής μειονότητας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως γράφαμε στο προηγούμενο άρθρο μας για τον “Οικονομικό” Πατριάρχη, το (άχρηστο για την Ελλάδα) θέμα της Χάλκης τίθεται σε κάθε ευκαιρία ως χαλί για τις διαχρονικές επιδιώξεις του Τουρκικού επεκτατισμού. Η δήλωση όμως του Ερντογάν χρήζει άμεσης διάψευσης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Έτσι δεν είναι κύριε Πρωθυπουργέ;
?catid=11381&imgid=7481308&srcid=420&type=11495Ο Τούρκος πρωθυπουργός τάχθηκε κατά νέων κυρώσεων στην Τεχεράνη. «Οχι» και σε αποστολή επιπλέον στρατιωτών στην Καμπούλ. Θέμα Χάλκης έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τι συζήτησαν για το Κυπριακό.Μειονοτικά θέματα έθεσε από τον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.Αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι στη Θράκη ζουν 130 χιλιάδες Τούρκοι οι οποίοι υποφέρουν και ισχυρίστηκε ότι έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος «ήταν θετικός» για να συζητηθεί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να γίνεται η εκλογή των Μουφτήδων από τους μουσουλμάνους και πρόβλεψε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα όπου θα επιδιώξει να διευθετήσει όλα τα θέματα (που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας).
Ο κ. Ερντογάν απέρριψε κάθε σκέψη για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την αποστολή τους στο Αφγανιστάν. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτοί που μας ζητούν να κάνουμε κάτι τέτοιο «ας το ζητήσουν από το νότο» (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία).
Οι συνομιλίες του Μπάρακ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας διεξήχθησαν εν μέσω διαφωνιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, δύο θέματα τα οποία διχάζουν την Ουάσιγκτον και την Αγκυρα.
Οι δύο ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν καθώς ο κ. Ερντογάν απάντησε αρνητικά και στα δύο αιτήματα του κ. Ομπάμα. Ο τελευταίος έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τις ανάγκες, όπως είπε, του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τρόπο που δυσαρέστησε τον Τούρκο ηγέτη.
Συζητήθηκε επίσης και το Κυπριακό παρουσία του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάϊντεν, και τονίστηκε η ανάγκη στήριξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο νησί. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε «την παρουσία των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις» ενώ κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση για ανειλικρίνεια. Κινδυνολόγησε πως επειδή «δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις εκλογές» στα κατεχόμενα, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό μέχρι τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν συμφωνεί με τις νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Αμερική και άλλες χώρες εναντίον του Ιράν, ενώ εξήγησε πως η χώρα του δεν έχει δυνατότητες αποστολής και άλλων Τούρκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε την Τουρκία για την συνδρομή της εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και αναφερόμενος στο ΡΚΚ το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση», παραδέχθηκε πως η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με στρατιωτικά μέσα.
Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η συζήτηση για το Αρμενικό ήταν δύσκολη καθώς ο κ. Ερντογάν είπε στον Αμερικανό ηγέτη ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, πρέπει να προηγηθεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών με το Αζερμπαϊτζάν για το Νακόρνο Καραμπάχ.
ΠΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Το Ισραήλ δεν θέλει πια τη μεσολάβηση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με τη Συρία, αλλά προτιμά τη Γαλλία του Σαρκοζί! Κατηγορηματικός επ αυτού ήταν ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Κνεσέτ: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε αμέσως με τη Συρία χωρίς όρους. Μίλησα με τον Σαρκοζί, αλλά εκείνος μου είπε ότι οι Σύριοι προτιμούν την τουρκική μεσολάβηση», αποκάλυψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ενδεικτικό της κρίσης εμπιστοσύνης στη σχέση Αγκυρας – Τελ Αβίβ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ