Περίπου 400 επαγγελματίες του χώρου της υγείας σε δύο νοσοκομεία σε Ελλάδα (Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) και Κύπρο (Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας) χρησιμοποιούν σήμερα το σύστημα εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως Τηλε Προμηθeας. Κόστισε 650.000 Ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής.
Η πλατφόρμα παρέχει εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως σε νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς, ψυχολόγους με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Είναι παράλληλα όμως και ένα εργαλείο που επιτρέπει σε επαγγελματίες του χώρου να μοιραστούν εμπειρίες και περιστατικά με συναδέλφους τους από το εξωτερικό.
Η προσφορά καλύτερης εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να αποφεύγουν λάθη στις θεραπείες, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες. Ο Τηλε Προμηθeας ενώνει την τεχνολογία πληροφοριών με τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δίνοντας τη δυνατότητα στους επαγγελματίες που εργάζονται στις ΜΕΘ στην Ελλάδα (Κρήτη) και στην Κύπρο να παρακολουθούν σύντομα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω διαδικτύου και να βρίσκουν πληροφορίες με ένα πάτημα σε μια οθόνη.
https://youtu.be/50goj06rJJI
Η Ελένη Νικολάου είναι νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας:
«Είμαι νοσηλεύτρια στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου της Λευκωσίας. Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην κλινική εντατικής θεραπείας, μου μίλησαν για την πλατφόρμα Τηλε Προμηθeας. Είχα μάλιστα έναν ασθενή, για τον οποίο χρειαζόταν να ακολουθήσω μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Μου πήρε πέντε με δέκα λεπτά να μάθω τι έπρεπε να κάνω, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη πλατφόρμα».
Ο Μαρίνος Μιχαηλίδης είναι αναισθησιολόγος. Μας παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας:
«Μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες από άλλα κέντρα, που δεν θα μπορούσα ποτέ να επισκεφτώ ή να συζητήσω με γιατρούς για περιπτώσεις ασθενών. Με αυτό το σύστημα όμως, το σημαντικό με την τηλεϊατρική είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον σύνορα και αποστάσεις».
Αυτή η διαδραστική πλατφόρμα θα λειτουργεί σύντομα σε πλήρη ανάπτυξη. Υπάρχουν δύο οθόνες στην Εντατική Μονάδα και άλλη μία έξω από αυτήν, που είναι για τις οικογένειες των ασθενών. Εκατοντάδες πολίτες ωφελούνται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς μπορούν να δουν ακριβώς τη θεραπεία που λαμβάνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο νοσοκομείο αλλά και στο σπίτι.
«Οι πληροφορίες είναι σε απλή γλώσσα για να μπορούν να καταλάβουν για τι πρόκειται. Το σύστημα δεν χρησιμοποιεί περίπλοκους ιατρικούς όρους. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβουν ποιο είναι το ιατρικό πρόβλημα των συγγενών τους» εξηγεί η Ελένη Νικολάου.