Αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα που λαμβάνει, προκειμένου να θωρακίσει την ασφάλεια της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιοποίησε για πρώτη φορά το Facebook το 1ο τρίμηνο του 2018. Πρόκειται για μία κίνηση που γίνεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία το δημοφιλές μέσον βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αλλά και θέματα ασφάλειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, το Facebook διέγραψε, το 1ο τρίμηνο του 2018, περίπου 837 εκατ. αναρτήσεις spam, με – σχεδόν – το 100% να διαγράφεται πριν κάποιος χρήστης τις αναφέρει ως προβληματικές.
Από τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε το ίδιο το Facebook, προκύπτει, εξάλλου, ότι το 1ο τρίμηνο του 2018 διαγράφηκαν περίπου 583 εκατ. ψεύτικοι λογαριασμοί, οι οποίοι ευθύνονται για αυτόν τον τεράστιο όγκο των spam αναρτήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι από τους fake λογαριασμούς εντοπίστηκαν και διαγράφηκαν μόλις μερικά λεπτά μετά από τη δημιουργία τους.
Όπως εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του Facebook και υπεύθυνος για την ανάλυση δεδομένων των χρηστών, Άλεξ Σουλτς, ένα ποσοστό 3% έως 4% των ενεργών λογαριασμών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης εκτιμάται ότι είναι ψεύτικοι.
Περιεχόμενο
Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων που διαγράφηκαν το 1ο τρίμηνο του 2018, τα 21 εκατ., αφορούσαν σεξουαλική δραστηριότητα και γυμνές εικόνες ενηλίκων. Μάλιστα, το 96% των spam αναρτήσεων εντοπίστηκε με τη συνδρομή της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί το Facebook πριν καν επισημανθούν από κάποιο χρήστη της ιστοσελίδας. Στο μεταξύ, περίπου οκτώ ανά 10.000 αναρτήσεις αφορούν γυμνό ή πορνογραφικό περιεχόμενο, το οποίο παραβιάζει τους κανονισμούς λειτουργίας της ιστοσελίδας.
Στο μεταξύ, το ίδιο διάστημα διαγράφηκαν περίπου 3,5 εκατ. αναρτήσεις, οι οποίες απεικόνιζαν βίαιο περιεχόμενο – το 86% εξ αυτών πριν το περιεχόμενο αναφερθεί από κάποιο χρήστη. Σημειώνεται ότι – σύμφωνα με τα στοιχεία – περίπου το 0,25% των συνολικών αναρτήσεων απεικονίζουν βία κάποιας μορφής.
Επίσης, το 1ο τρίμηνο του έτους διαγράφηκαν 2,5 εκατ. αναρτήσεις μισαλλόδοξου περιεχομένου (ομοφοβικού, ρατσιστικού), από τις οποίες το 38% είχε εντοπιστεί εκ των προτέρων. Η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης επέτρεψε στην ιστοσελίδα να διαγράψει – πριν από κάποια καταγγελία – 56% περισσότερες αντίστοιχες αναρτήσεις σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Επιπλέον, το 1ο τρίμηνο του 2018, διαγράφηκαν 1,9 εκατ. αναρτήσεις, οι οποίες περιείχαν περιεχόμενο τρομοκρατικής προπαγάνδας, αριθμός αυξημένος κατά 73% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο των αναρτήσεων που διαγράφηκαν εντοπίστηκαν από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
[sepe.gr]