Γιατί έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Ερντογάν και η εθνική αξιοπρέπεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζήτησαν δέσμευση για δι-ζωνική και την πήραν!!!
Γιατί έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Ερντογάν και η εθνική αξιοπρέπεια…
Άρθρο του βρετανού αναλυτή κ. Tony Barber στους Οικονομικούς Τάιμς του Λονδίνου 16 Μαίου 2018, με τίτλο «Πρέξιτ Βρετανία και Τουρκία» ξεσκέπασε το λόγο που η βρετανική κυβέρνηση της Τερέζας Μέι έστρωσε κόκκινο χαλί στον αυταρχικό Ερντογάν και αγνόησε ανθρώπινα δικαιώματα.
Έγραψε ο αρθρογράφος μεταξύ άλλων :«Με αυτό τον τρόπο έστειλε ένα δυνατό μήνυμα (η κα Μέι) για την αλλαγή της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής, ότι αυτή θα είναι αδίστακτη στην αναζήτηση φίλων και συνεταίρων στο εμπόριο, επενδύσεις, άμυνα και ασφάλεια. Μιλώντας στον Ερντογάν ελάχιστα είπε εις υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής…» Και ο αρθρογράφος πρόσθεσε ότι σε τρείς χώρες έδωσε ειδική προσοχή η κυβέρνηση της Μέι και αυτές είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τουρκία, ένα τρίο που έχει προβληματικές σχέσεις με την Ευρωπαική Ένωση και κύριες ευρωπαικές χώρες με τις τρείς αυτές χώρες να είναι ικανοποιημένες που η νέα βρετανική εξωτερική πολιτική δεν τους ενοχλεί με ηθικές προτροπές.
Και θυμίζει ο αρθρογράφος ολοκληρώνοντας, (όποια αξία και να έχει), τι είπε η μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων όταν υπογράμμισε πριν λίγο καιρο πως: « Οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Τουρκία δεν πρέπει να είναι μόνο με τον Ερντογάν και την κυβέρνηση αλλά με εμπλοκή του λαού της Τουρκίας».
Και όμως το Κυπριακό συζητήθηκε…
Το πρωί της Τετάρτης 16 Μαΐου 2018 είχα αναφέρει από το πρόγραμμα των Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου (Ράδιο Πρώτο – Πρώτη Εκπομπή) ότι σίγουρα το Κυπριακό είχε συζητηθεί μεταξύ της βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι και του Τούρκου Προέδρου Τ. Ρ. Ερντογάν αλλά ούτε μία λέξη σ΄αυτό στις δηλώσεις τους σχετικά με όσα συζήτησαν και στο ανακοινωθέν της πρωθυπουργού. Αυτό επιβεβαίωσε με ειδησεογραφικό του και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων όταν έγραψε:
«Στις δηλώσεις τους μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησής τους την Τρίτη στην Ντάουνινγκ Στριτ, ούτε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ούτε ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφεραν το Κυπριακό μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν. Το Κυπριακό απουσιάζει και από τις υπόλοιπες αναφορές πηγών της βρετανικής κυβέρνησης στη συνάντηση των δύο ηγετών».
Η «αδίστακτη πολιτική» δεν επέτρεψε να γίνει δημόσια αναφορά στο Κυπριακό
Η κα Μέι δεν ενόχλησε τον φιλοξενούμενό της και απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε στο Κυπριακό, στα πλαίσια προφανώς της «αδίστακτης αλλαγής στην βρετανική εξωτερική πολιτική». Και όμως, μπορούμε να εντοπίσουμε ότι το Κυπριακό όντως συζητήθηκε μεταξύ τους, αν μελετήσουμε προσεκτικά αφενός τα λεχθέντα του εκπροσώπου της Πρωθυπουργού και αφετέρου εκείνα του Ερντογάν.
Αλλά γι΄αυτό θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τι ζήτησε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία
Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Βρετανίας ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό Μέι ημερ. 11 Μαΐου 2018 με υπογραφή του προέδρου της κ. Χρήστου Καραολή, στην οποία μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία κάλεσε την πρωθυπουργό να ρωτήσει τον πρόεδρο Ερντογάν : «αν είναι δεσμευμένος για λύση του Κυπριακού βασισμένη στην δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και να τον προτρέψει να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφεύγει ενέργειες ή απειλές και την διπλωματία των κανονιοφόρων.
Τι είπε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργικής κατοικίας και μετέδωσε το ΚΥΠΕ;
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το διεθνές αποδεκτό μοντέλο μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος»
Και σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για λύση, ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού Μέι επανέλαβε την πάγια θέση του Λονδίνου :
«Από τη Διάσκεψη για την Κύπρο το 2017, η βρετανική κυβέρνηση έχει προτρέψει όλες τις πλευρές να αποφεύγουν λόγια ή ενέργειες που διακινδυνεύουν κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή ή που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές μίας λύσης του Κυπριακού.»
Πήραν ότι ζήτησαν από τους ίδιους τους σχεδιαστές της ΔΔΟ!
Η απάντηση του εκπροσώπου της Πρωθυπουργού, λοιπόν, θα πρέπει να ικανοποίησε την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας και κατ΄επέκταση την κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα στην Κύπρο που επιμένουν στην ΔΔΟ. Εφόσον της ζήτησαν να ρωτήσει τον Ερντογάν αν συνεχίζει να υποστηρίζει λύση ΔΔΟ. Αν και δεν απάντησε αν τον ρώτησε η πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος της κας Μέι απάντησε και για τους δύο με την διπλωματική του απάντηση! «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το διεθνές αποδεκτό μοντέλο μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Αντί να καλούσαν την ομογένεια να κατεβεί σε διαδήλωση όπως έκαναν οι Κούρδοι, Σύριοι και άλλοι εναντίον του δικτάτορα με τέτοια ευκαιρία που είχε δοθεί με την παρουσία του εδώ στο Λονδίνο για τρεις μέρες…


(Αμφότερες οι φωτογραφίες από Έλληνα της ομογένειας που συμμετείχε στην διαδήλωση με φωτογραφίες του Ερντογάν ως «τρομοκράτη»).
Δηλαδή, η Κυπριακή Ομοσπονδία ουσιαστικά ρώτησε τους ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙ-ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΔΙ-ΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1974 – ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ – (Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν και Ραούφ Ντενκτάς και Άγκυρα Αύγουστος του 1974) αν συνεχίζουν να είναι δεσμευμένοι στη ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΛΥΣΗ!
Την οποία η δική μας πλευρά από τον Μακάριο μέχρι τον Αναστασιάδη έκαναν παντιέρα αντικαθιστώντας την απελευθέρωση με εμμονή να ολοκληρώσουν τα βρετανο-τουρκικά σχέδια και να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα των δύο βάρβαρων τουρκικών εισβολών.
Από την άλλη και ο Ερντογάν, εφόσον σύμφωνα και με τα twitter, είχε ήδη δει την κα Μέι από την πρώτη μέρα της άφιξής του την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 (στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας Brize Norton), σε γεύμα που του παραχώρησαν επιχειρηματίες και βρετανικές εταιρίες εκτός Λονδίνου, κάλυψε και αυτός αμφότερα τα θέματα στην ομιλία του στο Chatham House την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018. Πριν ακόμα δει επίσημα την κα Μέι, πατώντας στο κόκκινο χαλί για να μπεί στην πρωθυπουργική κατοικία. Φανερώνοντας ότι όντως συζήτησε το θέμα με την βρετανική πλευρά, όταν είπε :
«Θα ήθελα να αγγίξω το θέμα της Κύπρου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντοτε προσπάθησε για μια διευθέτηση για μισό αιώνα με την υποστήριξη της Τουρκίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά όμως δεν θέλει ένα συνεταιρισμό με τους Τουρκοκύπριους πάνω στη βάση της πολιτικής ισότητας. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά (και εδώ ο Ερντογάν κάλυψε το θέμα της ΑΟΖ) επιμένει να συνεχίζει με μονομερή δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες η ασφάλεια της περιοχής θα συνεχίσει να είναι κάτω από απειλή. Και πρέπει να είμαι πολύ ξεκάθαρος σ΄αυτό».

https://www.youtube.com/watch?v=I_fkvkiIXQU Η ομιλία του Ερντογάν στο Chatham House 14.5.2018

image005
Η ανακοίνωση της Πρωθυπουργού για την συνάντηση με Ερντογάν 15.5.2018 – https://www.gov.uk/government/news/pm-statement-with-president-erdogan?utm_source=ba806921-7c6d-4d12-a01b-6b45423299d8&utm_medium=email&utm_campaign=govuk-notifications&utm_content=immediate
Επανήλθε το Φόρειν ΄Οφις στη αρχική φιλοτουρκική του θέση στο θέμα ΑΟΖ
Δηλαδή ο Ερντογάν απάντησε σαφώς και στις προτροπές (που ζήτησε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία από την Πρωθυπουργό να κάνει στον Ερντογάν) να σταματήσει τις απειλές, και όχι μόνον. Γι΄αυτό θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα, η δήλωση του εκπροσώπου της Πρωθυπουργού όσον αφορά και τις εξορύξεις, η οποία ανατρέπει την τελευταία θέση του Φορειν ΄Οφις, με την οποία η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία είχε ικανοποιηθεί ότι είχε καταφέρει να αλλάξει τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης με την ηλεκτρονική εκστρατεία υπογραφών. Αυτή επανήλθε στην πάγια υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν θέση της, προτρέποντας αντιθέτως και πάλιν, την κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει όσα ενοχλούν τον Ερντογάν, όταν είπε:
«Από τη Διάσκεψη για την Κύπρο το 2017, η βρετανική κυβέρνηση έχει προτρέψει όλες τις πλευρές να αποφεύγουν λόγια ή ενέργειες που διακινδυνεύουν κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή ή που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές μίας λύσης του Κυπριακού».
Η αλλαγή στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας
Στις 17 Μαΐου 2018 ανοίγοντας την ιστοσελίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας περιέργως πρόσεξα ότι αφαιρέθηκε ολόκληρη η επιστολή προς Μέι και υπάρχουν μόνο τρία κύρια σημεία της επιστολής με αφαιρεμένη μάλιστα την αναφορά σε ΔΔΟ..
Η διατύπωση στην επιστολή είχε ως εξής :
“ Firstly, as our Prime Minister I urge you to ask President Erdogan if he is committeed to the resolution of the Cyprus issue based on a bi-zonal, bi-communal federation with political equality as described by the relevant United Nations Security Council Resolutions”.
Μετάφραση – « Πρώτον, ως η Πρωθυπουργός μας, σας καλώ να ρωτήσετε τον Πρόεδρο Ερντογάν αν είναι δεσμευμένος για λύση του Κυπριακού βασισμένη στην δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Τώρα η αναφορά έχει ως εξής:
.
“Please ask him: 1) If he is committed to a solution to the Cyprus issue based on the relevant UN Security Council resolutions and High-Level Agreements”.
Μετάφραση – «Παρακαλώ ρωτήστε τον: 1) Αν είναι δεσμευμένος για λύση του Κυπριακού βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».
Παρατήρηση – Α) Στην επιστολή προς την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι η αναφορά αρχικά ήταν σε δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία ξεκάθαρα. Η αναφορά σε «Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου» βρίσκεται προς το τέλος της ιδίας παραγράφου. Β) Τα ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ που αναφέρονται στην ΔΔΟ ξεκινούν από το 649 του 1990 επί Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου και συνεχίζουν με το 750/92 μέχρι σήμερα. Γ) Δεν υπάρχουν «Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», αυτό ήταν μια άγρια παραπλάνηση και σκόπιμη τόσο από ξένους όσο και δικούς μας κομματικούς και κυβερνητικούς για να προωθήσουν την βρετανο-τουρκική ΔΔΟ. Δεν υπήρξαν «Συμφωνίες» το 1977 μεταξύ Μακαρίου και Ντενκτάς όπως δεν υπήρξαν «Συμφωνίες» μεταξύ Κυπριανού/Ντενκτάς το 1979, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ήσαν ΠΡΑΚΤΙΚΑ που κρατήθηκαν στις συναντήσεις που είχαν αμφότεροι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ]εν τη παρουσία του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κούλτ Βάλτχαιμ και αφορούσε τις οδηγίες προς τους διαπραγματευτές για επανέναρξη των συνομιλιών. ΟΥΤΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΧΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΧΥΗ. Δ) και τελευταίο, σε αμφότερα τα πρακτικά εν πάση περιπτώσει, ΚΑΜΙΑ αναφορά στη λέξη Δι-ζωνική υπάρχει.
Η εμμονή στην ρατσιστική ΔΔΟ
Η εμμονή της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας στην βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία οφείλεται στη δέσμευση της ΕΚΟ να ακολουθεί την πολιτική της εκάστοτε κυπριακής κυβέρνησης και τον έλεγχο που διατηρούν πάνω της εδώ και δεκαετίες τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου (εκείνα που υποστηρίζουν την ΔΔΟ) με τα παραρτήματά τους στην Βρετανία οι πρόεδροι των οποίων (παραρτημάτων) είναι και αντιπρόεδροι της ΕΚΟ. Με αποτέλεσμα να βρίσκεται για δεκαετίες εγκλωβισμένη η ελεύθερη φωνή της τεράστιας αυτής ομογένειας για απελευθέρωση συν του γεγονότος ότι ορισμένοι από μας που είμαστε εναντίον της ΔΔΟ διαχρονικά να είχαμε γίνει και στόχος ορισμένων διζωνικών… (Σημειώνω ότι αντιστρέφω και βάζω μπροστά την λέξη ‘δι-κοινοτική’ γιατί ο δι-κοινοτισμός προηγήθηκε του διζωνικού διαχωρισμού, κατά τα χρόνια 1955-59. Και προωθήθηκε από τον τότε Υπουργό Αποικιών Λένοξ Μπόυτ και την μυστική συμφωνία που έκανε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεντερές στην Κωνσταντινούπολη στις 16.12.1956 και μετέπειτα με δηλώσεις στην Βουλή των Κοινοτήτων. Ακολούθησε η τουρκική απαίτηση για δύο ζώνες ομόσπονδες το 1957 και τα δύο συνιστώντα κράτη σε δύο ξεχωριστές ζώνες, από το Φόρειν ΄Οφις στις 3.1.1964…)
Παραθέτω αυτούσια την επιστολή της ΕΚΟ προς Πρωθυπουργό Μέι ημερ. 11.5.2018 καθώς την νέα ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.
« Η εθνική αξιοπρέπεια» Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας
Ξεκίνησα με άρθρο στους Οικονομικούς Τάιμς του Λονδίνου (Financial Times) εξηγώντας την αδίστακτη νέα εξωτερική πολιτική της Βρετανίας και επιλέγω να κλείσω με το άρθρο της δημοσιογράφου του Economist Anne McElvoy, στην απογευματινή Evening Standard στις 15 Μαΐου 2018 (την ίδια μέρα των συναντήσεων Ερντογάν με Μέι και Βασίλισσα) με τίτλο ¨Το τσάι του Ερντογάν στο Παλάτι αυτή την εβδομάδα χρειάζεται προσεκτική ανάλυση». (Erdogan’s tea at the Palace this week needs careful scrutiny).
image016
Το ζεύγος Ερντογάν στο Παλάτι 15.5.2018
Το οποίο ξεκίνησε η αρθρογράφος λέγοντας : « Δεν είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός και Στέμμα έχουν συνεργαστεί με άτομα χαμηλής ηθικής υπόστασης για το εθνικό συμφέρον, κάτι που σίγουρα θα περάσει από το μυαλό τόσο της Τερέζας Μέι όσο και της Βασίλισσας, καθώς δέχονται τον αυταρχικό ηγέτη της Τουρκίας Τ. Ρ. Ερντογάν.
Το 1973 η Βασίλισσα δέχθηκε τον Πρόεδρο Μαπούτου του Ζαίρ (σήμερα Κόγκο) ως ένα αντι-κομμουνιστή σύμμαχο, πέντε χρόνια αργότερα το Φόρειν ΄Οφις τρελάθηκε και πίεσε για επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία του δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου της Ρουμανίας, με τη ψευδαίσθηση ότι αν χαϊδέψουν τον κλεπτοκράτη θα βοηθηθεί η Δύση. Η Μέι, έγραψε η δημοσιογράφος, παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο με τον Ερντογάν γιατί χρειάζεται ένα εμπορικό εταίρο εκτός της ΕΕ μετά το Πρέξιτ
Και ολοκλήρωσε με την προειδοποίηση ότι : «Η εθνική αξιοπρέπεια είναι ένα περίεργο πράγμα. Μπορεί να αντέξει πολλές συναλλαγές και θυσίες μέχρι μια μέρα καταλάβουμε με αμηχανία ότι έφυγε, δίχως να μας αφήσει οτιδήποτε».
Η προειδοποίηση της Anne McElvoy πιστεύω πρέπει να μελετηθεί και από την κυπριακή κυβέρνηση, την Εκκλησία, τη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους όλα τα κόμματα ειδικά όσα υποστηρίζουν την ρατσιστική διαιρετική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία του Λονδίνου και της Άγκυρας αλλά και την συνεργασία και συνεταιρισμό με τον θύτη Τουρκία και για αγωγό μέσω Τουρκίας. Κάποιοι μάλιστα είχαν εκφράσει και την λύπη τους (σε ταξίδι τους στο Λονδίνο κάποτε) που δεν είχαν, πιο πριν, παραχωρήσει και στη Τουρκία κάποιο… θαλάσσιο οικόπεδο …
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/Δημοσιογράφος
Λονδίνο 18.5.2018

Federation asks Prime Minister to raise 3 crucial concerns with President Erdogan

The National Federation of Cypriots in the UK has called on the Prime Minister, Mrs Theresa May, to raise three crucial concerns with President Erdogan of Turkey on behalf of UK Cypriots.
Dear Prime Minister,
Please use your meeting with President Erdogan of Turkey to make a lasting difference and positive contribution towards a free, united Cyprus. Please ask him:
1) If he is committed to a solution to the Cyprus issue based on the relevant UN Security Council resolutions and High-Level Agreements.
2) If he agrees with the UN Secretary General that there is a need for a new security system in Cyprus, and not the continuation of the Treaty of Guarantees nor presence of Turkish troops.
3) To remove Turkey’s warships from Cyprus’ EEZ and respect the Republic of Cyprus’ right to explore and exploit its natural resources for the benefit of all Cypriots.
The Federation President, Christos Karaolis, also wrote a letter to Mrs May ahead of her meeting with the President of Turkey in London on Tuesday 15 May.
image017
https://cypriotfederation.org.uk/news/pm-may-president-erdogan-meeting/
image018

image019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ