H Fitch (ξανα) υποβάθμισε την Ελλάδα. Εμείς τις (ξανα)κάνουμε αφιέρωμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Fitch Ratings
Για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι, Χρυσοχοΐδη κέρδισες ασυλία γιατί με τη στάση σου προσέφερες πραγματικά και χάλασες τις “υπεραποδόσεις” που κάποιοι ονειρευόντουσαν. Συνέχισε έτσι.
Η αποκάλυψη του ρόλου της Fitch με ντοκουμέντα που δεν θα τ’ ακούσετε στα οικονομικά δελτία.
Υποβάθμισε λοιπόν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο διεθνούς φήμης και κύρους οίκος Fitch. Οκτώβρη Μήνα, όταν κατά τα φαινόμενα το Νοέμβριο θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση των Ελληνικών ομολόγων (μάλλον αυτό θα επιδιώξει η κυβέρνηση) για να προσφύγει σε δανεισμό όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει.
Ορισμένα φαινόμενα και δράσεις όπως η παιδεία, η οικονομία και η άμυνα θα έπρεπε να είναι υπεράνω κομματικής τοποθέτησης αλλά και πολιτικής. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να το αντιληφθούν όσοι Έλληνες πολιτικοί λειτουργούν με βάση το συμφέρον του μαγαζιού. Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στους επίορκους της Siemens κ.α.
Αυτή η υποβάθμιση λοιπόν θα πρέπει να βρει όλο το πολιτικό σύστημα ενωμένο για τον απλούστατο λόγο ότι το υψηλό κόστος δανεισμού είναι το πρόβλημα διαχρονικό και έχει τις εξηγήσεις του. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποβλέπουν μόνο στο κέρδος, εις βάρος της οικονομίας των κρατών. Η ανακοίνωση της Fitch στη συγκεκριμένη συγκυρία αποβλέπει ακριβώς εκεί: Να κάνει ακόμη ένα πλιάτσικο με ψευδεπίγραφους όρους και κλίμα πανικού εις βάρος της Ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών. Υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, δυσχεραίνουμε στην πράξη το δανεισμό της, αυξάνοντας το κόστος αυτού.
Εύλογα θα γυρίσει κάποιος να πει ότι αυτοί οι οίκοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι και βασίζονται σε ενδελεχείς μελέτες πριν συντάξουν τέτοιες ανακοινώσεις. Λάθος. Συγκεκριμένα η Fitch ήταν η εταιρεία που έδωσε την τελική ώθηση στα τοξικά προϊόντα της Lehman Brothers τον Ιανουάριο του 2008, όταν η τελευταία έκανε την απέλπιδα προσπάθεια να τα “ξεφορτωθεί” σε Ευρώπη αλλά κυρίως στην Κίνα.
Οι μεταπωλητές των προϊόντων είχαν ανά χείρας την περιβόητη μελέτη της Fitch που αναβάθμιζαν τα συγκεκριμένα ομόλογα σε “ΑΑΑ” εγγυημένης σταθερότητας! Μπορεί η Κίνα να μην “τσίμπησε”, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όμως έπεσαν στην παγίδα που την πλήρωσαν ακριβά.
Η αξιολόγηση της Fitch λοιπόν είναι ξεκάθαρα χαλκευμένη διοτι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, έχοντας μάλιστα μια νεοεκλεγμένη ισχυρή κυβέρνηση, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια “βιομηχανική κρίση τοπικής παραγωγής” είναι τουλάχιστον αμετάβλητη. Η Fitch είναι μια από τις εταιρείες που λειτουργούν ως εργαλεία του ΔΝΤ με πληθώρα κατευθυνόμενων στοχεύσεων.
Όπως άλλωστε και η περιβόητη Standard and Poor’s που μείωσε την πιστοπληπτική ικανότητα της Ελλάδας πέρυσι, λίγο πριν την αντίσοιχη διαπραγμάτευση των Ελληνικών ομολόγων. Γράψαμε τότε το άρθρο “η χαρά της υποβάθμισης και οι υπότροποι διεθνείς οίκοι” για τον απλούστατο λόγο ότι η Κομισιόν έχει κινηθεί νομικά εναντίον της Standard & Poor’s για έωλες και συκοφαντικές αξιολογήσεις!
Συμπτώσεων συνέχεια; Η Standard & Poor’s ήταν αντίστοιχα η εταιρεία που είχε αναβαθμίσει την Lehman Brothers και τα τοξικά της ομόλογα δύο ημέρες πριν το κραχ! Αισχρές και αστείες μεθοδεύσεις.
Μπορεί βέβαια εμείς αλλά και η Κομισιόν να είμαστε συνωμοσιολόγοι και οι οίκοι να έκαναν απλώς ένα “λαθάκι”. Ίσως. Τα νούμερα όμως δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Το τι έγινε με την Lehman, το ξέρουμε όλοι. Το τι έγινε με τα Ελληνικά ομόλογα μετά την υποβάθμιση; Η διαφορά απόδοσης μετά τη δημοσιοποίηση της υποβάθμισης ανέβηκε κατά 10 μονάδες βάσης (δλδ κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε κόστος δανεισμού). Η αξία των ομολόγων υπερκαλύφθηκε κατά ΕΠΤΑ (7) φορές (!) αφού τα κοράκια έτρεξαν να αποκτήσουν αυτό το πραγματικό κελεπούρι. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εάν η αναφορά είχε αληθή βάση, όχι μόνο δεν θα υπερκαλυπτόταν η προσφορά, αλλά θα είχαμε σαφέστατο πρόβλημα άντλησης ακόμη και του αρχικού κεφαλαίου.
Ο επίλογος; Οι διεθνείς τοκογλύφοι –  δανειστές θησαύρισαν πραγματικά αφού το πραγματικά έγκυρο bloomberg σε μία από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία του, χαρακτήρισε τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων ως “too Lucrative“!
Να σημειωθεί τότε ότι κάποιοι “φωστήρες” πίεζαν την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Ο κύριος Σημίτης και ο κύριος Κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα.
Γι’ αυτό στην αρχή αναφερθήκαμε σε πολιτικούς που λειτουργούν για το μαγαζί και όχι επίορκους, μιζαδόρους, φανατικά δανειζόμενους. Ακόμη ο κύριος Μεϊμαράκης και ο κύριος Χατζηγάκης δεν έχουν απαντήσει στις κατηγορίες Πρώτου Θέματος και Κακαουνάκη αντίστοιχα, που τους κατηγόρησαν ευθέως ότι παίρνουν μίζες από τα δάνεια που συνάπτει το κράτος με δικές τους εισηγήσεις. Γιατί;
Το θέμα έχει και συνέχεια βέβαια που θα τη δούμε σε λίγο. Μαζί με τους οίκους – τρομοκράτες, υπάρχουν και οι παρακρατικοί τρομοκράτες για να συμπληρώσουν την εικόνα αδυναμίας και να εκτινάξουν το κόστος δανεισμού. Είπαμε, οι κουκούλες βγαίνουν απ’ τα σεντούκια, οι δανειστές τρίβουν τα χέρια τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ