Προκόπης Παυλόπουλος: Από την έννοια της Οικείωσης σε Κοινωνία Προσώπων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

image 428

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΞΕΝΩΝΑ

«ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΦΩΤΕΙΝΕΛΛΗ-ΚΡΙΤΙΚΟΥ»

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ»

Αθήνα, 24 Μαΐου 2018

Κυρίες και Κύριοι,

Παρίσταμαι εδώ εκ μέρους της Πολιτείας μας, πρώτον για να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σύλλογο «Πνοή Αγάπης» -στην Πρόεδρό του, στο Διοικητικό Συμβούλιο- κυρίως δε στην μεγάλη δωρήτρια, την κυρία Ελισάβετ Φωτεινέλη-Κριτικού. Ξαναβρισκόμαστε κυρία Κριτικού, και θα είμαι κοντά σας πάντοτε. Δεν φθάνει, όμως, το ευχαριστώ. Οφείλω και ένα μεγάλο συγνώμη, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, γιατί αυτοί οι άνθρωποι -ο Σύλλογος, η κυρία Κριτικού- συμπληρώνουν ένα μεγάλο κενό, το οποίο αφήνει η Πολιτεία πίσω της, μην μπορώντας να στηρίξει το Κοινωνικό Κράτος και τον Άνθρωπο μέσα σ΄ αυτή την δύσκολη συγκυρία. Είστε αρκετοί εδώ που γνωρίζετε, ότι θα μιλώ γι΄ αυτό το μεγάλο κενό και θα εκφράζω αυτό το μεγάλο συγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας. Είναι το μόνο, άλλωστε, που μπορούμε να αποδώσουμε σε όλους εκείνους, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον Άνθρωπο την ώρα που το έχει ανάγκη.

Θέλω να πω και στο ΔΣ του Συλλόγου και στην Δωρήτρια ότι πραγματώνετε μια από τις βασικότερες αρχές του Πολιτισμού μας, του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Μια από τις αρχές και τις αξίες, οι οποίες προέρχονται από την Χριστιανική Διδασκαλία. Και θα το τονίζω πάντοτε, Θεοφιλέστατε, αυτό δεν έχει σχέση με το τι πιστεύει κανείς, αυτό είναι μία αλήθεια που υπερβαίνει την Πίστη, υπό την στενή του όρου έννοια. Γιατί είναι γνωστό ότι ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός έχει εμπλουτισθεί, μέσα από την Χριστιανική Διδασκαλία, και με τις αρχές και τις αξίες της Αγάπης και της Αλληλεγγύης. Είναι αυτές οι αρχές και οι αξίες, οι οποίες μετέτρεψαν την απλή κοινωνική συνύπαρξη -που την ξέρουμε από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, την ξέρουμε από την Αρχαία Ρώμη- μέσα από την έννοια της Οικείωσης σε Κοινωνία Προσώπων. Και είναι άλλο η απλή κοινωνική συνύπαρξη, άλλο η Κοινωνία Προσώπων. Στην Κοινωνία Προσώπων λειτουργεί η έννοια της Αλληλεγγύης. Και η έννοια της Αλληλεγγύης μας οδηγεί, από το «Αγαπάτε Αλλήλους» ως την πληρέστερη μορφή Οικείωσης, που σημαίνει την ταύτιση του Ανθρώπου με τον Συνάνθρωπο, ιδίως τον Πάσχοντα, που είναι το «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σε αυτόν».

Αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί ιδίως όταν το Κράτος, όπως σήμερα, αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, τα οποία είχαν τεράστιες επιπτώσεις πάνω στο Κοινωνικό Κράτος. Την ώρα που το χρειαζόμαστε περισσότερο το Κράτος αδυνατεί, και αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Αυτό εσείς, κυρία Κριτικού, το συμπληρώνετε.

Και θα έρθω σ΄ ένα δεύτερο σημείο εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό το κάνετε στον Πάσχοντα Συνάνθρωπο, εκείνον που πάσχει από μία ασθένεια, η οποία έχει βαθύτατες ψυχοκοινωνικές ρίζες. Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος μπορεί να διαλύσει την προσωπικότητα του ανθρώπου. Να την διαλύσει χωρίς να τον οδηγήσει στον θάνατο. Κι αυτό οφείλεται και στην διάρκειά του, και επίσης οφείλεται και στο επώδυνο. Δοκιμάζεται η προσωπικότητα του ανθρώπου και εκείνη την στιγμή χρειάζεται στήριξη. Και η στήριξη αυτή , κατά πρώτο λόγο, είναι δουλειά του Κράτους. Γιατί αν κοιτάξετε το Σύνταγμά μας -και συγνώμη γι΄ αυτή την αναφορά, δεν είναι οι εμμονές μου νομικές και ακαδημαϊκές αλλά είναι η αλήθεια- ξεκινάει με προμετωπίδα, στο άρθρο 2 παρ. 1, την υποχρέωση του Κράτους να υπερασπίζεται την Αξία του Ανθρώπου.

Το να υπερασπίζεσαι την Αξία του Ανθρώπου δεν είναι απλή διακήρυξη. Είναι η στήριξη του Ανθρώπου στις πιο δύσκολες στιγμές του. Και η πορεία θεραπείας του καρκίνου είναι μία από αυτές. Αυτό κάνετε, γι΄ αυτό είμαι εδώ να σας ευχαριστήσω. Γιατί προσφέρετε στον Άνθρωπο την στιγμή της δοκιμασίας του την δύναμη να αντισταθεί, να υπάρξει, να ελπίσει.

Σας συγχαίρω θερμώς, εύχομαι να είναι ο Θεός μαζί σας. Και εύχομαι η Πολιτεία μας, με την βοήθεια όλων και την συναίσθηση της ευθύνης όλων μας, το ταχύτερο δυνατόν να ξαναβρεί τον δρόμο της, ώστε αυτό που κάνετε εσείς να είναι απλώς και μόνο το συμπλήρωμα. Όχι, όμως, να είναι σχεδόν το παν, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ