Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για τους λόγους που η μητρότητα δαιμονοποιείται από τον σύγχρονο καπιταλισμό. Τα άθλια, αποστεωμένα σαρκία που ποζάρουν κατάχλωμα στα περιοδικά μόδας (της βλαχομόδας του Nitro και του Mhtro δηλαδή) οδηγούν μία νεολαία στην πνευματική εξαθλίωση και στη σχιζοφρενή συμπεριφορά έχοντας το γονότυπο σε διαρκή σύγκρουση με την μισόζωη εγκληματική προπαγάνδα ανεγκέφαλων κομπλεξικών που προωθούν επάξια τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Μήπως θα πρέπει το κράτος να επέμβει έστω και σε αυτό; Όπως πολύ σωστά έκανε η Ισπανία που ο ΓΑΠ την έχει και πρότυπο. Αλλιώς σας υποσχόμαστε ότι θα τους αλλάξουμε τα φώτα:
Πολλή συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για την εξάπλωση της νευρικής ανορεξίας ανάμεσα σε γυναίκες κάθε ηλικίας, ακόμη και μικρά κορίτσια τα οποία συχνά είναι πιο ευάλωτα. Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από τις πασαρέλες μοντέλα υπερβολικά αδύνατα. Έχοντας αυτά κατά νου, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα (ευχαριστούμε τη Μαρία για τον εντοπισμό και τη Ρωξάνη για τη μετάφρασή τους):
http://shine.yahoo.com/event/fallbeauty/image-of-ultra-thin-ralph-lauren-model-sparks-outrage-521480/
Εικόνα αποστεωμένου μοντέλου του οίκου Ραλφ Λώρεν εξοργίζει
Πρόσφατα γίνεται θέμα συζήτησης για τους διαφημιστές και περιοδικά μόδας που χρησιμοποιούν φωτογραφίες – ειδικά φωτο γυναικών – που φαίνεται πως έχουν «πειραχτεί» ή «ρετουσαριστεί» με τεχνητές μεθόδους και ηλεκτρονικά προγράμματα όπως το Photoshop.
Η πιο πρόσφατη εικόνα που έχει ξεσηκώσει οργή είναι ενός μοντέλου του οίκου Ραλφ Λώρεν σε διαφήμιση. Πρόκειται για την Φιλίππα Χάμιλτον, η οποία παρουσιάζεται τόσο αδύνατη, ώστε να φαίνεται η μέση της πιο μικρή ακόμα και από το κεφάλι της.
Η Φιλίππα Χάμιλτον τεχντητά αποστεωμένη…
Στις 29 Σεπτ., η Xeni Jardin του μπλογκ Boing Boing ανάρτησε την διαφήμιση αυτή που είχε αρχικά εμφανιστεί στο μπλογκ Photoshop Disasters που επισήμαινε ρετουσαρισμένες εικόνες, με το σχόλιο «Βρε παίδες, το κεφάλι της είναι μεγαλύτερο από τους γοφούς της». Ο Ραλφ Λώρεν απάντησε υποβάλλοντας διαμαρτυρία βάσει του νόμου Digital Millennium Copyright Act (DMCA) εναντίον του μπλογκ Boing Boing και του Photoshop Disasters, υποστηρίζοντας πως η χρήση της εικόνας αυτής ήταν παραβίαση κοπυράϊτ που υπερβήκε τα όρια των νόμων περί Εύλογης Χρήσης (Fair Use laws) οι οποίοι επιτρέπουν στα ΜΜΕ να αναπαράγουν δημιουργικό περιεχόμενο με σκοπό τον σχολιασμό και την κριτική.
Ο παροχέας του Διαδικτύου που υποστηρίζει το μπλόγκ Photoshop Disasters (Google Blogspot) διέγραψε την ανάρτηση με την εικόνα αυτή, ενώ ο παροχέας της Boing Boing (Canada’s Priority Colo.) όχι. Σε ανταπάντηση η εκδότρια του Boing Boing Cory Doctorow εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση στον Ραλφ Λώρεν χθες στην ιστοσελίδα της πως η προσπάθεια του οίκου του να αποσιωπήσει την κριτική τους, τους έχει μάλλον εμπνεύσει να ενισχύσουν παρόμοιες προσπάθειές τους στο μέλλον:
«Ο Νόμος των Copyright δεν σου δίνει το δικαίωμα να απειλείς τους κριτικούς σου όταν σου επισημαίνουν τα προβλήματα αυτών που προσφέρεις. Θα έπρεπε να ήσουν πιο προσεκτικός. Και κάθε φορά που θα μας απειλήσεις με μηνύσεις για τέτοια πράγματα, εμείς:
α) θα αναπαράγουμε την αρχική κριτική, κάνοντας ότι είναι δυνατόν να σιγουρευτούμε πως οι αναγνώστες μας θα το δούνε πεντακάθαρα, και
β) θα δημοσιεύσουμε την ψευδή νομική απειλή σας μαζί με άφθονη κοροϊδία, ώστε να φτάσει στην κορυφή των μηχανών αναζήτησης όπου άλλοι άνθρωποι που έχουν δεχθεί τις απειλές σας θα μπορέσουν να το βρουν και να πάρουν κουράγιο, και
γ) θα προσφέρουμε θρεπτική σούπα και σάντουιτς στα μοντέλα σας.»
Δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ που οι δημοσιογράφοι αισθάνονται την δημόσια κατακραυγή για κατηγορίες ρετουσαρίσματος. Στο εξωτερικό μια πρόσφατη διαφήμιση της OLAY με το πρόσωπο της 59χρονης Τουίγκυ εντελώς αλαβάστρινο ξεσήκωσε τέτοια αναστάτωση στην Αγγλια, ώστε η Βρετανική Βουλή πρόσφατα πρότεινε την απαγόρευση του ρετουσαρίσματος δια νόμου σε διαφημίσεις που απευθύνονται σε εφήβους. Το κίνημα το ξεκίνησαν οι Φιλελεύθεροι, των οποίων ο ηγέτης Jo Swinson, είπει:
«Η σημερινή μη-ρεαλιστική αντίληψη του τι είναι όμορφο σημαίνει πως τα νεαρά κορίτσια υπόκεινται σε μεγαλύτερη πίεση τώρα απ΄ ότι πριν 5 χρόνια. Το ηλεκτρονικό ρετουσάρισμα σημαίνει πως οι διαφημίσεις περιέχουν εντελώς ανέφικτες εικόνες που κανείς δεν μπορεί να φτάσει στην πραγματική ζωή. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά από τέτοιες πιέσεις και πρεπει να κάνουμε μια αρχή, απαγορεύοντας το ρετουσάρισμα σε διαφημίσεις που στοχεύουν αυτά τα παιδια. Η εστίαση στην εμφάνιση των γυναικών έχει ξεφύγει εντελώς – κανείς δεν έχει τέλειο δέρμα, τέλεια μαλλιά και τέλειο σώμα, όμως γυναίκες και νεαρά κορίτσια αισθάνονται όλο και περισσότερο πως τίποτε λιγότερο από λεπτό και τέλειο δεν κάνει γι’ αυτές.»
Στις ΗΠΑ πολλές ρετουσαρισμένες εικόνες με διασημότητες έχουν γίνει θέμα πρόσφατου χλευασμού, όπως μια διαφήμιση της Λορεάλ που έχει ανοίξει το χρώμα του δέρματος της Μπιγιονσέ, μια εικόνα της Τζέσικα Άλμπα με ρετουσαρισμένη μέση για διαφήμιση της Campari και μια διαφήμιση στο Λονδίνο με την καμπύλη εγκυμοσύνης να έχει αφαιρεθεί με ρετουσάρισμα.
Ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ανησυχία για το ρετουσάρισμα, έχει ξεφυτρώσει η ιστοσελίδα About-Face, (=Μεταβολή) της οποίας η δηλωμένη αποστολή είναι να εξοπλίσει «γυναίκες και κοπέλες με όπλα για να κατανοήσουν και να αντισταθούν στα επιβλαβή μηνύματα των ΜΜΕ τα οποία βλάπτουν την αυτοεκτίμησή τους και την σωματική εικόνα τους». Η ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνει ένα «Εκθετήριο Ενόχων» και ένα «Εκθετήριο Νικητών» για να υποδείξουν οι εκδότες της σελίδας ποιους θεωρούν ως καλύτερους και χειρότερους της βιομηχανίας διαφημιστών σε σχέση με την βελτίωση ή τον τραυματισμό της εικόνας της σύγχρονης γυναίκας. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να κάνουν δωρεές στην ιστοσελίδα, προκειμένου να βοηθήσουν στο κόστος λειτουργίας του καθώς και για την επέκτασή του σε προγράμματα σχεδιασμένα για να επιμορφώσουν τις νεαρές κοπέλες σχετικά με την ομορφιά και την αυτό-εικόνα.
Μια ακόμα ιστοσελίδα που τραβάει την προσοχή χάρη στην αφοσίωσή της να εκθέτει αδικήματα ρετουσαρίσματος είναι η Jezebel.com. Μιλώντας πάνω στο θέμα του ρετουσαρίσματος η αρχισυντάκτρια της σελίδας Anna Holmes είπε στο Yahoo!, «Δεν βλέπω πλέον κανένα λόγο για ρετουσάρισμα … Το μυστικό έχει βγει από το σακί.» Προσθεσε πως, «Νομίζω πως ειδικά οι Αμερικανοί έχουν μπουχτίσει να τους ρίχνουν στάχτη στα μάτια… ακόμα και αν έχει σχέση με μοντέλα μόδας και ηθοποιούς. Όσο περισσότερο ρετουσάρισμα τέτοιου είδους κάνουν, και μετά προσπαθούν να το δικαιολογήσουν, τόσο λιγότερο γίνονται πιστευτοί σε οτιδήποτε άλλο έχουν να πούνε ή να δείξουν. Κατά μια έννοια, μόνοι τους ανοίγουν τον (ρηχό) λάκκο τους.
Το αν έχει δίκιο ή όχι η Holmes για το σκάψιμο ρηχών λάκκων παραμένει να φανεί, όμως εταιρείες όπως ο Ραλφ Λώρεν σίγουρα δεν φαίνεται να βοηθούν τους σκοπούς τους με το να επιδιώκουν να αποσιωπήσουν τους κριτικούς τους, καθ’ ότι το μόνο που κατάφερε αυτό να κάνει είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο την αρνητική προσοχή στην ήδη αμφιλεγόμενη διαφήμιση.
http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1221675/Ralph-Lauren-new-photoshop-row-SECOND-image-model-airbrushed-make-head-larger-waist-emerges.html
Δεύτερο μοντέλο της Ralph Lauren ρετουσαρίστηκε ώστε να γίνει αδιανόητα αδύνατη
Την πρώτη φορα, δήλωσαν πως ήταν ένα μεμονωμένο ατύχημα
Μετά ξεπρόβαλλε η δεύτερη εικόνα ενός μοντέλου του οίκου Ραλφ Λώρεν, ρετουσαρισμένη ψηφιακά ώστε να φαίνεται απίστευτα αδύνατη.
Η εταιρεία ρουχισμού αντιμετωπίζει ξανά οργισμένες αντιδράσεις στο Διαδίκτυο, μετά από την εμφάνιση της εικόνας του μοντέλου Βαλεντίνα Ζελυάεβα που παρουσίασαν σε βιτρίνα μαγαζιού στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.
Περιέργως, εμφανίζεται και σε 2 διαφορετικές εκδοχές στην ιστοσελίδα του Ραλφ Λώρεν – η μία που μάλλον δείχνει το μοντέλο όπως πραγματικά είναι, και η άλλη εικόνα χωρίς σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις.
Στη ρετουσαρισμένη έκδοση όμως, το κεφάλι της φαίνεται μόλις και μετά βίας να έχει το ίδιο μέγεθος με τη μέση της. Το χέρι της φαίνεται σχεδόν ίσο με το μηρό της, ενώ οι ώμοι της είναι αισθητά φαρδύτεροι από τους γοφούς της.
Στην πρωτότυπη εκδοχή, η πόζα της Ζελυάεβα κάνει τσαλακώματα στο πουλόβερ της στην δεξιά πλευρά. Στην ψηφιακά πειραγμένη εικόνα, έχει αφαιρεθεί το τσαλάκωμα κάπως άγαρμπα, και τα ίχνη που έμειναν έδωσαν στους αναγνώστες στο μπλογκ PhotoshopDisaster.blogspot.com την εντύπωση πως προεξέχουν τα πλευρά της μέσα από το γκρίζο πουλόβερ.
Ο Ραλφ Λώρεν δεν έχει ακόμα σχολιάσει την εικόνα, αλλά αναμένεται ανταπόκριση σήμερα το απόγευμα.
Η αλλόκοτη εικόνα ήταν έναυσμα για οργισμένες αντιδράσεις στο διαδίκτυο, με τους σχολιαστές του PhotoshopDisaster.blogspot.com όπου είχε αναρτηθεί η εικόνα να αναρωτιώνται «Μα γιατί δεν διαφημίζουν τα ρούχα τους επάνω σε σκελετούς; Ή μήπως δεν τους θεωρούν αρκετά λεπτούς;»
Άλλοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν αυτή η εικόνα να θεωρείται ελκυστική, ενώ μερικοί την χαρακτήρισαν «εξωγήινη», «εκπληκτική» και «αποκρουστική».
«Πάω να φάω ένα (παχυντικό) μπισκότο. Αυτή η εικόνα με τρομάζει», είπε ένας σχολιαστής.
Η εικόνα δημιουργεί αναστάτωση μόλις 1 εβδομάδα μετά την φασαρία για την εικόνα του πρώην μοντέλου του Ραλφ Λώρεν, Φιλίππα Χάμιλτον, που είχε πειραχτεί ψηφιακά ώστε να φαίνεται το κεφάλι της μεγαλύτερο από την μέση της.
Η κα Χάμιλτον λέγεται πως είναι φίλη της κας Ζελυάεβα. Οι δυό τους έχουν εμφανιστεί και μαζί σε διαφημίσεις του Λώρεν .
Η 27χρονη κα Ζελυάεβα, που γεννήθηκε στη Ρωσία, άρχισε να ποζάρει για την Ράλφ Λώρεν το 2005, σύμφωνα με το προφίλ της σ’ ένα περιοδικό New York Magazine.
Μεταξύ άλων εκδόσεων, έχει εμφανιστεί στο βρετανικό Βογκ (Vogue) και τον Απρίλιο του 2008 το Φορμπς (Forbes) την κατέταξε στην 30ή θέση πιο ακριβοπληρωμένου μοντέλου παγκοσμίως, αφού το προηγούμενο έτος είχε αποκομίσει 2,3 εκατομμύρια δολλάρια.
Το διαφημιστικό της φίρμας τζην Blue Label με την κα Χάμιλτον αναρτήθηκε σε κατάστημα της Ιαπωνίας.
Ο Ραλφ Λώρεν αντέδρασε αρχικά με κατηγορίες εναντίων των ιστοσελίδων που είχαν ανεβάσει την εικόνα – όπως το PhotoshopDisasters.blogspot.com για παραβίαση κοπυράϊτ με την αναπαραγωγή της εικόνας.
Μια άλλη ιστοσελίδα με την εικόνα αυτή, η Boing Boing, είπε πως προστατευόταν από την νομοθεσία περι «δίκαιης χρήσης», που επιτρέπει την αναπαραγωγή των εικόνων «για λόγους κριτικής, σχολιασμού και ειδησειογραφίας».
Καθώς μεγάλωνε η φασαρία για την εικόνα, ο Ραλφ Λώρεν ζήτησε συγγνώμη για την χρήση της.
Εκπρόσωπος της Ραλφ Λώρεν είπε : ‘Για περισσότερα από 42 χρόνια φτιάξαμε μια μάρκα που βασίζεται στην ποιότητα και ακεραιότητα. Μετά από περαιτέρω έρευνα διαπιστώσαμε πως εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την φτωχή ποιότητα απεικόνισης και ρετουσαρίσματος, που είχε σαν αποτέλεσμα μια πολύ παραμορφωμένη εικόνα του γυναικείου σώματος. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα και προχωρώντας θα λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η ποιότητα της καλλιτεχνικής μας δουλειάς να διασφαλίζει καταλλήλως την φίρμα μας.
Η κα Χάμιλτον ενίσχυσε τον σάλο όταν δήλωσε πως είχε απολυθεί από την εταιρεία επειδή θεωρήθηκε υπέρβαρη.
Το 23χρονο μοντέλο με ύψος 1,78, που φορά νούμερο 8, είπε πως της είπαν ότι ήταν πολύ εύσωμη για τα ρούχα τους.
Η Ρolo Ralph Lauren αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως η σχέση τους έληξε λόγω της αδυναμίας της να πληροί τις υποχρεώσεις του συμβολαίου της
«Η εικόνα για την οποία γίνετι συζήτηση κυκλοφόρησε κατά λάθος και χρησιμοποιήθηκε σ’ ένα κατάστημα στην Ιαπωνία, και δεν ήταν η εγκεκριμένη εικόνα που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. Αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη» ανέφερε η δήλωση. «Αυτή η εικόνα δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με τη σχέση μας με την Φιλίππα Χάμιλτον.»
Η Polo Ralph Lauren του Αμερικανού σχεδιαστή Ralph Lauren είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανεμπορίου στις ΗΠΑ, με έσοδα 2,6 δις. δολάρια ετησίως. Ο σχεδιαστής αυτή την εβδομάδα γίνεται 70 ετών.
——
Ασφαλώς, υπάρχει λογική στην υπερβολική προβολή μοντέλων πολύ αδύνατων, ακόμα και ανορεκτικών η που κάνουν χρήση ναρκωτικών για να διατηρήσουν την πολυδιαφημισμένη λεπτή τους σιλουέτα: η λογική ότι από την προβολή αυτή κερδίζει η βιομηχανία αδυνατιστικών σκευασμάτων, μηχανημάτων μασάζ και γυμναστικής και ινστιτούτων αισθητικής, γιατί σε τέτοιες λύσεις καταφεύγουνσυνήθως εκείνες που θέλουν να μοιάσουν με μοντέλα.
Όμως, ποια λογική μπορεί να υπάρχει πίσω από την καταστροφή μιας πραγματικά λεπτής σιλουέτας και την αντικατάστασή της από μια αφύσικα αδύνατη; Ένας ψυχολόγος θα έλεγε ότι υποσυνείδητα μια τέτοια πράξη κρύβει μίσος κατά του γυναικείου σώματος, προσπάθεια επιβολής σε αυτό αλλά και τάση εξαφάνισής του, εξόντωσής του. Με απλά λόγια, ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟ. Θα είχε άδικο;
Ομάδα Γυναικών Αγάζηλος