Συμφωνίες με τουλάχιστον 60 εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων έχει συνάψει το Facebook για να τους παρασχεθεί πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών και των φίλων τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλούνται πηγές της εταιρείας.
Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση περιλαμβάνουν την Apple, τη BlackBerry, τη Microsoft, τη Samsung και την Amazon.
Οι εν λόγω συμφωνίες επέτρεπαν στο Facebook να επεκτείνει την πρόσβασή του στα δεδομένα και στις εταιρείες κατασκευής smartphones να προσφέρουν δημοφιλή χαρακτηριστικά του δικτύου, όπως υπηρεσία μηνυμάτων, πλήκτρα like και ατζέντες διευθύνσεων.
Το Facebook παρείχε πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών, ακόμη και αν αυτοί είχαν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να μοιραστούν τέτοιου είδους πληροφορίες.
Οι περισσότερες από τις συνεργασίες παραμένουν σε ισχύ, ωστόσο το Facebook ξεκίνησε να τις διακόπτει τον Απρίλιο, στο απόηχο του σκανδάλου Cambridge Analytica, μετά το οποίο η εταιρεία μπήκε στο στόχαστρο των αρχών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Facebook Ime Archibong, “αντίθετα με τους ισχυρισμούς των New York Times, οι πληροφορίες των φίλων, όπως οι φωτογραφίες, ήταν προσβάσιμες μόνο όταν αποφάσιζαν να μοιραστούν τις πληροφορίες τους με αυτούς τους φίλους”.
[capital.gr]