Όταν ο Σαμαράς θεωρούσε αυτονόητο να αποκαλείται η πΓΔΜ, σκέτο «Μακεδονία»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


C9BE32B9-8461-4E4E-ACFB-B1C801625618Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», στις 12 Μαίου 1991, ο Αντώνης Σαμαράς, ως Υπουργός Εξωτερικών του Κων.Μητσοτάκη αποκαλούσε «Μακεδονία» τη σημερινή ΠΓΔΜ και μάλιστα χωρίς κανέναν προσδιορισμό.

Η στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά στο Μακεδονικό αναιρούνται από τα ίδια τα γεγονότα, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι θέλει να ξεχάσει.
Το 1977 η Ελλάδα αποδέχτηκε τη γλώσσα της ΠΓΔΜ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έκθεση που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ειδικότερα αναφέρεται το εξής: Δύο μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οπότε είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σα-μαρά και υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρέλαβε μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις μέχρι τότε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Στην έκθεση, που αριθμεί εννέα σελίδες και παραδό-θηκε αρμοδίως στις 23 Ιουλίου 2012, οι συντάκτες της, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασι- λάκης, περιγράφουν μεταξύ άλλων, την κατάσταση που υπήρχε διαχρονικά και μέχρι τότε, σχετικά με το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. «Για τη γλώσσα θα πρέπει να λεχθεί ότι το 1977 έγινε η διεθνής συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα γε- ωγραφικά ονόματα. Τότε, υπό την πίεση της πρώην Γιουγκο- σλαβίας, δεχτήκαμε ότι στην εν λόγω χώρα υπήρχαν δύο γλώσσες με κυριλλική γραφή. Η Σερβική και η Makedonski, της οποίας η λατινική γραφή είναι Macedonian». Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι τόσο η εθνικότητα όσο και η γλώσσα δεν περι- λαμβάνονται στην ενδιάμεση συμφωνία ούτε και στις απο- φάσεις του Συμβουλίου Ασφα- λείας του ΟΗΕ.
Η συνέντευξη Σαμαρά το 1991
fact
Εντωμεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», στις 12 Μαΐου του 1991, ως υπουργός Εξωτερικών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Αντώνης Σαμαράς αποκαλούσε «Μακεδονία» τη σημερινή ΠΓΔΜ και δη, χωρίς κανέναν προσδιορισμό, παρά το γεγονός ότι σήμερα, εμφανίζεται να απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και άρα και την όποια λύση στο Μακεδονικό. Στη συνέντευξη αυτή, η οποία είναι αποδελτιωμένη και βρίσκεται και στο αρχείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», ο Α. Σαμαράς καλείται να τοποθετηθεί σχετικά με τις εξελίξεις στην τότε Γιουγκοσλαβία.
Όταν ερωτάται «ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από την επικίνδυνη αυτή αστάθεια στη γειτονική μας χώρα;», ο Α. Σαμαράς απαντά ότι «ουδείς γνωρίζει ποια θέση θα λάμβανε κάθε Δημοκρατία χωριστά μπροστά σε αποσχιστικές αποφάσεις», επισημαίνοντας ότι «ο Σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μας είπε ότι η Σλοβενία, η Κροατία και η Μακεδονία θα προχωρούσαν σε πλήρη αυτονομία».
Εν ολίγοις, παραμονές της κήρυξης της αυτονομίας της ΠΓΔΜ ο Α. Σαμαράς θεωρούσε αυτονόητο να αναφέρεται σ’ αυτή χωρίς κανέναν προσδιορισμό πέραν του «Μακεδονία», ενώ δεν χρησιμοποιεί ούτε καν τον επίσημο τότε όρο (Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Πηγη: thefact.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ