Αγαπητή Ολυμπία,
Αρκετές αντεγκλήσεις τις τελευταίες μέρες για την «Μακεδονική γλώσσα», ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του κ. Μπαμπινιώτη το 1977 όταν έγινε η αναγνώριση από τον ΟΗΕ του αλφάβητου και κατ’ επέκταση της γλώσσας. Δεν έλλειψαν και σχόλια ότι λίγο-πολύ γίνεται αποκάλυψη μυστικών στον εχθρό.
Μάλλον παραβιάζουν ανοικτές πόρτες, μιας και αφενός τα έγγραφα βρίσκονται σε κοινή θέα στον ιστότοπο του ΟΗΕ, αφετέρου οι Σκοπιανοί επικαλούνται την αναγνώριση, δοθείσης ευκαιρίας, σχεδόν σε κάθε Διάσκεψη. Μόνο στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι κάνουν πως δεν ακούνε.
Όποιος τυχόν δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, ας μπει πρώτα στον κόπο να διαβάσει όλα τα έγγραφα, όλων των Διασκέψεων του ΟΗΕ έως τώρα για να σχηματίσει άποψη, ή μπορεί κάποιος να έχει ήδη καλύτερα τεκμηριωμένα συμπεράσματα, οπότε ας ανεβάσει ένα άρθρο να μας ενημερώσει.
Για όποιον ενδιαφέρεται, η διεύθυνση για τα έγγραφα του ΟΗΕ εδώ:
https://unstats.un.org/unsd/geoinfo/ungegn/conferences.html
Εν προκειμένω, και αναφορικά με το αν πρόκειται για το αλφάβητο ή για τη γλώσσα, να πούμε τα εξής:
Στα Σκόπια μιλάγανε μια γλώσσα που αυθαίρετα το 1944 την ονόμασαν «Μακεδονική» και αυτό που τους έλλειπε για την κατοχύρωσή της, ήταν η αναγνώριση του αλφάβητου που χρησιμοποιούσαν να έχει την ίδια ονομασία. Φρόντισαν λοιπόν να κάνουν τη δουλειά τους πονηρά βήμα-βήμα, με εμάς εδώ να νομίζουμε ότι είμαστε ξύπνιοι, όταν στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ότι κοιμόμαστε και ότι τα μάτια μας ανοίγουν στο και πέντε.
1972 – Πρώτο βήμα
Η Γιουγκοσλαβία πέτυχε επί Παπαδόπουλου την αναγνώριση των Κυριλλικών αλφαβήτων στην 2η Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τα Γεωγραφικά Ονόματα (Resolution 6), χωρίς να αναφέρεται σε κανένα δημοσιευμένο έγγραφο ποια είναι αυτά τα περίφημα Κυριλλικά αλφάβητα και χωρίς καμμία καταγεγραμμένη αντίρρηση.
UNGEGN – 2nd Conference on the Standardization of Geographical Names (10-31 May 1972)
E/CONF.61/4 – Vol.I. Report of the Conference 10-31 May 1972 [σσ. 6(11) (i), 7(12) (45.), 11(16) (6.)]
https://unstats.un.org/unsd/geoinfo/ungegn/docs/2nd-uncsgn-docs/e_conf_61_4_en.pdf
1977 – Δεύτερο βήμα
Η Γιουγκοσλαβία πέτυχε επί Καραμανλή και ΥπΕξ τον Μπίτσιο να αναγνωριστεί το «Μακεδονικό Κυριλλικό αλφάβητο» στη 3η Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τα Γεωγραφικά Ονόματα (Resolution 11), επειδή χρησιμοποιείτο για πολλά χρόνια στα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες. Η Γιουγκοσλαβία φρόντισε προηγουμένως να καταθέσει έγγραφο (E/CONF.69/L.87 – 17 Aug 1977), στο οποίο υπενθυμίζει ότι τα «Κυριλλικά Αλφάβητα της Γιουγκοσλαβίας» αναγνωρίστηκαν στη 2η Διάσκεψη (1972) [σ. 5(6)], υποστηρίζει ότι το Κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται στη Μακεδονική γλώσσα έχει 31 χαρακτήρες και ήχους [σ. 6(7)] και τέλος στον πίνακα του Παραρτήματος (Annex) [σ. 11(12)] παρουσιάζει την Κυριλλική γραφή της Μακεδονικής γλώσσας.
UNGEGN – 3rd Conference on the Standardization of Geographical Names (17 Aug to 7 Sept 1977)
E/CONF.69/4 – Vol. I – Report of the Conference [Resolution 6, σ. 29(34)]
https://unstats.un.org/unsd/geoinfo/UNGEGN/docs/3rd-uncsgn-docs/e_conf_69_4_en.pdf
E/CONF.69/L.87 – Papers presented by Yugoslavia [σσ. 5(6), 6(7), 11(12)]
https://unstats.un.org/unsd/geoinfo/ungegn/docs/3rd-uncsgn-docs/3uncsgn_econf69_L87.pdf
Παράλληλα η Αυστρία κατάθεσε έγγραφο (E/CONF.69/L.72 – 19 Aug 1977), στο οποίο καταγράφονται σε πίνακα οι Εθνικές Γλώσσες των Κρατών του Κόσμου, όπου η Γιουγκοσλαβία φιγουράρει να έχει 3 γλώσσες: την Σερβο-Κροατική, τη Σλοβένικη και τη Μακεδονική [σ. 7].
E/CONF.69/L.72 – The National Languages of the Countries of the World, their Scripts, and the United Nations Recommendations of their Romanization – Paper presented by Austria [σ. 7]
https://unstats.un.org/unsd/geoinfo/ungegn/docs/3rd-uncsgn-docs/3uncgsn_econf69_L72_e.pdf
2018 – Βήμα της έκπληξης (!) και φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μας
Στις μέρες μας ο κ. Μπαμπινιώτης που συμμετείχε μαζί με άλλους καθηγητές στην τότε ελληνική αντιπροσωπεία το 1977, ισχυρίζεται τώρα ότι, άλλο είναι το αλφάβητο και άλλο η γλώσσα.
E/CONF.69/INF.4/Rev.1 – 29 Aug 1977 – List of Participants [σ. 4]
https://unstats.un.org/unsd/geoinfo/UNGEGN/docs/3rd-uncsgn-docs/e_conf_69_inf4_rev1.pdf
Κατά τον πιο πάνω ισχυρισμό, ενώ η Γιουγκοσλαβία το 1977 επιχειρηματολόγησε ότι το «Μακεδονικό Κυριλλικό αλφάβητο» χρησιμοποιείται στη «Μακεδονική γλώσσα» με 31 χαρακτήρες και ήχους και ενώ η Αυστρία κατάθεσε έγγραφο Κατάλογο των Εθνικών Γλωσσών των Κρατών του Κόσμου, με την Γιουγκοσλαβία να φαίνεται ότι χρησιμοποιεί και την Μακεδονική γλώσσα, εμείς λέμε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμμία σημασία, δεν φέραμε «πανέξυπνα» τότε ούτε μια αντίρρηση, μένοντας άλαλοι, οπότε μετά η «Μακεδονική γλώσσα» περπάτησε από μόνη της και αυτοαναρτήθηκε στον πίνακα του ΟΗΕ ! Θαύμα !
Δηλαδή κάποιος ισχυρίζεται ότι μιλάει την «Μακεδονική γλώσσα», εσύ πας και του αναγνωρίζεις το «Μακεδονικό αλφάβητο» οπότε αυτός κατοχυρώνει τη γλώσσα, περνάνε δεκαετίες με «θαμμένη» την υπόθεση από όλες τις κυβερνήσεις, δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, και μετά σου φταίνε οι Σκοπιανοί, σου φταίει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος προσπαθεί να βρει τι έγινε τότε !
Απορία – Γιατί δεν κάνουν οι σημερινοί ειδικοί και «ειδικοί» επί του θέματος μια μελέτη, όπου να υποδεικνύουν τεκμηριωμένα για το πώς θα μπορούσε να ανατραπεί η κατάσταση;
Συμπέρασμα
Δεν φταίει κανείς από τους τότε συμμετέχοντες !
Μετά από 41 χρόνια φταίνε μόνο οι σημερινοί των 3 τελευταίων ετών !
Περίτρανη επαλήθευση ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν φταίμε εμείς, πάντα οι άλλοι !
Δημήτρης Μ.