Τελετή υπογραφής πλαισίου συνεργασίας ΥΠΕΘΑ-ΕΚΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2
Την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», η τελετή υπογραφής του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την εν λόγω συμφωνία συνεργασίας, από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης και από την πλευρά του ΕΚΠΑ ο πρύτανης Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.
Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, οι αρμόδιοι σε θέματα εκπαίδευσης επιτελείς, οι κοσμήτορες και καθηγητές των τριών Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ). Από την πλευρά του ΕΚΠΑ παρέστησαν οι Πρυτανικές Αρχές, μέλη της Συγκλήτου, κοσμήτορες σχολών και πρόεδροι τμημάτων.

Το πλαίσιο συνεργασίας, αφορά σε πλήθος τομέων και δράσεων και συμπυκνώνει εργασία και μελέτη, που από κοινού έκαναν στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κοινός τόπος αυτής της συνεργασίας είναι η ελληνική κοινωνία και οι ανάγκες της, η πρόοδος της επιστήμης και η διεύρυνση των πεδίων της.
Τα πεδία εφαρμογής και ανταλλαγής συνεργασίας που περιγράφονται είναι η Εκπαίδευση, η Έρευνα και Ερευνητικές Υποδομές αλλά και οι Λοιπές Δράσεις και Υπηρεσίες, όπως η συγκρότηση κοινών συμβουλευτικών επιτροπών, ψηφιοποίηση μουσείων και πολιτιστικών χώρων, συνεργασία στον τομέα της Υγείας, κοινές εκδόσεις κλπ.
Η παρούσα συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα μιας μακράς και παραγωγικής συνεργασίας ΥΠΕΘΑ και ΕΚΠΑ.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία ανέφερε:
«Αγαπητοί φίλοι,
Με μεγάλη χαρά σήμερα επισημοποιούμε την υπογραφή του Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την πεποίθηση ότι εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή αναβαθμισμένης συνεργασίας των δύο αυτών κορυφαίων φορέων της Ελληνικής Πολιτείας.
Το κείμενο αυτής της Συμφωνίας Πλαισίου Συνεργασίας, συμπυκνώνει εργασία και μελέτη, που από κοινού έκαναν στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και εμπειρία που αποκρυσταλλώνεται από την μέχρι τώρα συνεργασία των δύο μερών, περιέχοντας μια δυναμική που θα αρχίσει να εκδηλώνεται πολλαπλά το επόμενο διάστημα.
Από το βήμα αυτό θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας που με ζήλο και έμπνευση κατάρτισαν αυτόν τον οδικό χάρτη της συνεργασίας ΥΠΕΘΑ και ΕΚΠΑ.
Η συνεργασία αυτή έρχεται να καλύψει μια σειρά υπαρκτών αναγκών αλλά και να εκφράσει μια πραγματικότητα που είναι σε δυναμική εξέλιξη.
Ίσως κάποιος αναρωτηθεί ποιοι είναι οι κοινοί τόποι ΥΠΕΘΑ και ΕΚΠΑ. Ίσως κάποιος άλλος προβληματιστεί θεωρώντας ότι το Πανεπιστήμιο μπαίνει σε πεδία στρατιωτικά, μακριά από τον επιστημονικό του ρόλο και αποστολή.
Επίσης κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεστρατίζουν από τον καθαρά στρατιωτικό τους ρόλο.
Τίποτε από όλα αυτά. Κοινός μας τόπος είναι η ελληνική κοινωνία και οι ανάγκες της, είναι η πρόοδος της επιστήμης, με τη διεύρυνση των πεδίων της.
Προμετωπίδα μας είναι η αναφορά στον Μενέξενο του Πλάτωνα:
“ΠΑΣΑ ΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΧΩΡΙΖΟΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΟΥ ΣΟΦΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ”.
Δουλεύουμε για την κοινωνία και την επιστήμη που υπηρετεί τον άνθρωπο και συμβάλλει στην εξέλιξη της ίδιας της επιστήμης και την πρόοδο της κοινωνίας.
Κυρίες και κύριοι,
Η εποχή μας διακρίνεται από την ανάπτυξη της επιστήμης, της εξειδίκευσης αλλά και της σύζευξης επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων.
Αυτό που σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων το αποκαλούμε διακλαδικότητα και σε επιστημονικό επίπεδο στον πανεπιστημιακό χώρο, το αποκαλούμε διεπιστημονική προσέγγιση.
Την ίδια ώρα η κάλυψη αναγκών και η αντιμετώπιση προβλημάτων στο πραγματικό πεδίο, προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ ενός φορέα ισχύος και γνώσης, που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, με ένα φορέα επιστημονικής γνώσης, έρευνας και εφαρμογής υψηλού επιπέδου, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η συνεργασία αυτή αποκτά ειδικό βάρος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Τα τρία πεδία εφαρμογής και ανταλλαγής συνεργασίας, που περιγράφονται στο Πλαίσιο Συνεργασίας είναι η Εκπαίδευση, η Έρευνα και Ερευνητικές Υποδομές αλλά και οι Λοιπές Δράσεις και Υπηρεσίες, όπως η συγκρότηση κοινών συμβουλευτικών επιτροπών, ψηφιοποίηση μουσείων και πολιτιστικών χώρων, συνεργασία στον τομέα της Υγείας, κοινές εκδόσεις κλπ μας δίνουν το εύρος αυτής της συνεργασίας.
Παράλληλα, το Μοντέλο λειτουργίας που έχει επιλεγεί για την καλύτερη επικοινωνία και αποδοτική λειτουργία της συνεργασίας, αυτό της Σύστασης Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Σύστασης Επιτροπής Παρακολούθησης και Συντονισμού των Δράσεων, διασφαλίζει μια αποτελεσματική οργανωτική δομή λειτουργίας και ελέγχου.
Η διάρκεια της Συμφωνίας που ορίζεται στα 4 έτη με δυνατότητα σιωπηρής παράτασης για επιπλέον 3 έτη, διασφαλίζει τα χρονικά περιθώρια που απαιτούνται, ώστε μια τέτοια συνεργασία να παράγει αποτελέσματα αλλά και τη συνέχεια, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική.
Το κείμενο που υπογράφουμε, έρχεται ως επιστέγασμα μιας μακράς και παραγωγικής συνεργασίας ΥΠΕΘΑ και ΕΚΠΑ.
Η εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα δύο μέρη, από την έως τώρα συνεργασίας τους, δείχνει ότι αυτή ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και επωφελής και εγγυάται την επιτυχία των όσων περιγράφονται, θεσμοθετούνται και δρομολογούνται μέσω της εν λόγω Συμφωνίας Πλαισίου Συνεργασίας ΥΠΕΘΑ και ΕΚΠΑ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με δεδομένο τον πολυδιάστατο ρόλο του, συνεργάστηκε με το επιστημονικό δυναμικό του ΕΚΠΑ στο πλαίσιο διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ήδη, η ως τώρα συνεργασία έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ κοινές ομάδες παράγουν έργο στον τομέα της έρευνας.
Παράλληλα υπάρχει ανταλλαγή εμπειρίας μέσω συμμετοχής στελεχών του ΕΚΠΑ σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, αλλά και στελεχών του ΥΠΕΘΑ σε ερευνητικά συνέδρια και δράσεις του ΕΚΠΑ.
Νέες δυνατότητες συνεργασίας ξανοίγονται σε πιθανά πεδία ενδιαφέροντος, όπως:
– Συνέργειες σε νέες ερευνητικές προτάσεις κοινού ενδιαφέροντος, συγχρηματοδοτούμενες τόσο από κοινοτικούς, όσο και από εθνικούς πόρους, στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας.
– Συνεργασίες Ιατρικής Σχολής με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
– Συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων με τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).
– Χρήση και εκτέλεση πειραμάτων σε εγκαταστάσεις πειραματισμού των δύο φορέων.
– Δυνατότητα παρακολούθησης από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων σε τομείς ενδιαφέροντος τους, καθώς και συμμετοχή στελεχών του ΕΚΠΑ σε εκπαιδεύσεις φορέων του ΥΠΕΘΑ, όπως ΑΣΕΙ, Νοσοκομεία, κυβερνοασφάλεια κλπ.
– Συνέργειες στην αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών στους εξειδικευμένους τομείς δραστηριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ως επιστέγασμα όλων αυτών έρχεται ο διακηρυγμένος στόχος των δύο μερών, να συνεργαστούν για να συνδιαμορφώσουν υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, για την επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων, μέσα από την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και των δυνατοτήτων τους.
Κυρίες και κύριοι,
Μπορούμε να είμαστε όλοι αισιόδοξοι ότι αυτή η συνεργασία θα καρποφορήσει και, προϊόντος του χρόνου, θα διευρυνθεί.
Κλείνοντας αυτό το χαιρετισμό, αφού συγχαρώ και πάλι όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων σας και να δεσμευτώ, από την πλευρά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ότι θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε βήμα σας.
Καλή επιτυχία!»
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος στην ομιλία του ανέφερε:
«Κύριε Υπουργέ,
Κύριοι Αρχηγοί,
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύθηκε πριν 181 χρόνια και απετέλεσε το πρώτο Πανεπιστήμιο στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, αλλά και την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός, τόσο από ιστορικής όσο και από κοινωνικής απόψεως, η δε συμβολή του στη συγκρότηση της Χώρας ήταν καθοριστική.
Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί ένα σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα το οποίο προσφέρει σπουδές σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, με διακριτό στίγμα στις παγκόσμιες κατατάξεις.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στοχεύει σταθερά στην άρτια εκπαίδευση, την καινοτομία και την προαγωγή της επιστήμης μέσω της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα πραγματοποιείται στις 76 Πανεπιστημιακές Κλινικές και στα 210 εργαστήρια που βρίσκονται κατανεμημένα σχεδόν σε όλα τα Τμήματα του ΕΚΠΑ.
Σε όλες αυτές τις δομές παράγεται σημαντικό ερευνητικό έργο, καθώς η Έρευνα για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας τους και της ταυτότητάς τους και κεντρική συνιστώσα της αποστολής τους. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν, είναι και θα είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με την Έρευνα, όπου εκεί βρίσκεται και το μέλλον της.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, λοιπόν, και ιδιαιτέρως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λόγω και της ιστορίας και της φυσιογνωμίας του, υπάρχει και καταξιώνεται μόνο όταν, παράλληλα με την Εκπαίδευση που προσφέρει, διεξάγει Έρευνα υψηλού επιπέδου με ευρύτερες συνεργασίες.
Τα ερευνητικά έργα που υλοποιούνται στο ΕΚΠΑ είναι καινοτόμα, καλύπτουν τεχνολογίες αιχμής, προάγουν την επιστημονική αριστεία και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξωστρέφεια του Ιδρύματος καθώς στην μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούν συνεργασίες τόσο με άλλα πανεπιστήμια, όσο και με άλλους φορείς. Αποτελούν έτσι τη βάση για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών, τη σύναψη συμφωνιών για κοινές δράσεις, την κινητικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού και των φοιτητών και την εδραίωση του ΕΚΠΑ ως Δημόσιου Ιδρύματος με εξωστρέφεια και εθνικό και διεθνή προσανατολισμό.
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσέφερε πάντα και εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του συχνά συμμετέχουν σε εθνικές και διεθνείς επιτροπές, διεκπεραιώνουν σημαντικά εκπαιδευτικά και άλλα κοινωνικά έργα, οργανώνουν και συμμετέχουν σε σεμινάρια για ποικίλες κοινωνικές ομάδες, και βέβαια πάντα παράλληλα με την απασχόλησή τους στο Πανεπιστήμιο.
Βασιζόμενοι, λοιπόν, στην ιστορία και την παράδοση 181 ετών, με κεντρικό στοιχείο τη δυναμικής μας το έμψυχο δυναμικό μας, καθηγητές, επιστημονικούς συνεργάτες, διοικητικούς και φοιτητές, όλοι εμείς στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών του τόπου και του λαού μας με προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής και πάντα με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον.
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλαμβάνει δράσεις και συμμετέχει στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων, όπως το προσφυγικό, με ποικίλες παρεμβάσεις στις τοπικές κοινότητες και υλοποίηση πολλαπλών ενεργειών για την υγεία και την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Με αυτό το στίγμα, με αυτόν τον προσανατολισμό, προσερχόμαστε πάντα σε νέες συνεργασίες, επιθυμώντας να ενισχύσουμε την Εκπαίδευση και την Έρευνα στο Πανεπιστήμιό μας και, παράλληλα, να συμβάλλουμε στην επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και των δυνατοτήτων τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ασφάλειας, κοινωνικής προσφοράς και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στη Χώρα, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Πανεπιστημίου και θα ενισχύσει το έργο και των δύο φορέων.
Το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτικό και στρατιωτικό, προσφέρει καθημερινά πολύτιμες υπηρεσίες στη Χώρα με σημαντικό κοινωνικό έργο και καθολική αναγνώριση από την Κοινωνία.
Είναι επομένως πολύ σημαντική η συνεργασία ανάμεσα σε δύο δημόσιους πυλώνες σταθερότητας και ανάπτυξης του κράτους: την τριτοβάθμια εκπαίδευση ―και ειδικά το ΕΚΠΑ― και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το ΓΕΕΘΑ και όλους τους Κλάδους.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην πρωτοπορία των τεχνολογικών εξελίξεων και επομένως η συνέργεια με φορείς όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτούς τους τομείς είναι πολύ σημαντική και αμοιβαία επωφελής.
Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ Κοσμήτορες Σχολών και Πρόεδροι Τμημάτων. Όλοι μαζί, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας, μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη των κοινών δράσεων, καθώς και σε νέες μορφές συνεργασίας και σε άλλους τομείς.
Τέλος, ας μην λησμονούμε ότι οι φοιτητές μας υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως επίσης και πολλοί από το έμψυχο δυναμικό σας και τις οικογένειές τους εκπαιδεύονται και μετεκπαιδεύονται στο Πανεπιστήμιό μας. Όποτε έχουμε μια ούτως ή άλλως στενή συνεργασία. Γι’ αυτό και η δια βίου εκπαίδευση και η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι τομείς που μπορούμε να έχουμε περαιτέρω συνέργειες.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως βασικός εκπρόσωπος του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου, οφείλει και μπορεί μέσα από το ευρύτερο έργο του και τις συνεργασίες του να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις και να αναδείξει αξίες, πρότυπα και παραδείγματα, ώστε να βοηθηθεί η χώρα προς μια σταθερή πορεία γνήσιας ανάπτυξης.
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είμαστε βαθιά προσηλωμένοι σε αυτούς τους στόχους και γνωρίζουμε ότι με τη στήριξη της Πολιτείας, καθώς και με την εμπιστοσύνη της Κοινωνίας, που διαχρονικά μέχρι σήμερα απολαμβάνουμε, μπορούμε να τους επιτύχουμε, προς όφελος όλης της Ελληνικής Κοινωνίας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στη συνεργασία μας!
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ