Τουρκία: Οι αντίπαλοι του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής

https://youtu.be/9BW0Agt0sWo
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία και όλοι μετρούν πλέον αντίστροφα για τις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες οι πολίτες της χώρας εκλέγουν πρόεδρο αλλά και νέα εθνοσυνέλευση. Απόλυτο φαβορί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει την προεδρία, αλλά αποτελεί ερωτηματικό αν αυτό θα συμβεί από τον πρώτο γύρο.

Βασικός αντίπαλός του είναι ο χαρισματικός καθηγητής Φυσικής Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που είναι το κύριο της αντιπολίτευσης, ο οποίος μάλιστα είχε πραγματοποιήσει πριν τρεις εβδομάδες συγκέντρωση και στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της προεκλογική του εκστρατείας.
Αρκετά δραστήρια εμφανίζεται και η Μεράλ Ακσενέρ, που έχει το παρατσούκλι η «λύκαινα», επικεφαλής του λεγόμενου Καλού Κόμματος, όπως μεταφράζεται το εθνικιστικό Ιγί στα ελληνικά.
Κλειδί στις εκλογές αναμένεται να αποτελέσει η στάση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του επονομαζόμενου και ως «Κούρδου Ομπάμα», ο οποίος ηγείται από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, όπου κρατούνται και οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, του αριστερού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών.
Υποψήφιος για την προεδρία είναι και ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ηγέτης του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευδαιμονίας, πολέμιος του Ερντογάν αν και τα κόμματά τους μοιράζονται τις ίδιες ιδεολογικές ρίζες.
Ο Ερντογάν χρειάζεται ποσοστό άνω του 50% για να εξασφαλίσει την εκλογή του από τον πρώτο γύρο, αλλά τον ενδιαφέρει εξίσου να εξασφαλίσει το κόμμα του AKP την πλειοψηφία των 300 εδρών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ώστε να διαθέτει τον απόλυτο έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ