25/07/2021

Τα μυστικά της σωστής πέψης (βίντεο)

pepsi
Η πέψη είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός διασπά τις τροφές σε μικρότερα σωματίδια, για να τα απορροφήσει στην κυκλοφορία του αίματος. Η πλήρης πέψη των τροφών διαρκεί από 24 έως 72 ώρες και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο του φαγητού που καταναλώνεται και την παρουσία πεπτικών προβλημάτων.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την πεπτική διαδικασία και τα πιθανά πεπτικά προβλήματα και συνιστά τρόπους βελτίωσης της πέψης.
.
https://youtu.be/5fYaaeK0ZsQ
.
Πόσος χρόνος απαιτείται για να αφομοιώσει ο οργανισμός τις τροφές;
Σε πολλές περιπτώσεις, το τρόφιμο μετακινείται μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου εντός 6 έως 8 ωρών. Στη συνέχεια περνά στο παχύ έντερο. Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος ποικίλει και εξαρτάται από παράγοντες όπως:
Ποσότητα και τύπος φαγητού: Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιπαρά, όπως το κρέας και τα ψάρια, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από ό,τι οι τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα γλυκά, τα κράκερ και τα αρτοσκευάσματα, είναι από τα ταχύτερα τρόφιμα όσον αφορά την πέψη.
Φύλο: Μια μελέτη της δεκαετίας του 1980 έδειξε, ότι ο χρόνος διέλευσης από το παχύ έντερο ήταν 47 ώρες για τις γυναίκες και 33 ώρες για τους άνδρες.
Η παρουσία πεπτικών προβλημάτων: Η νόσος του Crohn, η εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να επιβραδύνουν την πέψη.
Μόλις φθάσει το φαγητό στο παχύ έντερο, μπορεί να παραμείνει εκεί μέχρι και μια ημέρα, ή περισσότερο καθώς υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία.
Πώς λειτουργεί η πέψη;
Είναι μια κοινή πεποίθηση ότι η πέψη γίνεται μόνο στο στομάχι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρία ξεχωριστά στάδια:
Στοματικό στάδιο πέψης
Η μάσηση της τροφής σπάει την τροφή σε μικρότερα κομμάτια και τα αναμιγνύει με το σάλιο. Ένα ένζυμο στο σάλιο, που ονομάζεται αμυλάση, επιδρά στους υδατάνθρακες της τροφής, για να τους διασπάσει. Τα σωματίδια τροφής μπορούν στη συνέχεια να σχηματίσουν μια μαλακή μάζα που είναι εύκολο να την καταπιεί το άτομο.
Γαστρικό στάδιο πέψης
Στο στομάχι, ένα ένζυμο που ονομάζεται πεψίνη βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών σε μικρότερα σωματίδια. Το οξύ του στομάχου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κάθε ασθένειας που μεταδίδεται από τα τρόφιμα, καθώς σκοτώνει οποιαδήποτε βακτήρια, ή ιούς που μπορεί να υπήρχαν στο φαγητό.
Εντερικό στάδιο πέψης
Τα θρεπτικά συστατικά και το νερό που έχουν απομακρυνθεί από την αφομοιωμένη τροφή περνούν μέσα από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές του σώματος όπου χρησιμοποιούνται για επισκευή και κατασκευή. Το μη απορροφημένο και αβλαβές φαγητό, που παραμένει, στη συνέχεια μετακινείται στο παχύ έντερο. Εδώ, απορροφώνται και άλλα θρεπτικά συστατικά και νερό. Το υπόλοιπο αποθηκεύεται στο ορθό έως ότου εγκαταλείψει το σώμα μέσω της κίνησης του εντέρου.
[healthweb.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ