Ποια είναι η παλαιότερη γνωστή καταγεγραμμένη ασθένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

lepra
Η πιο παλιά γνωστή καταγεγραμμένη ασθένεια που έχει πλήξει τον ανθρώπινο πληθυσμό είναι η λέπρα. Και αν νομίζεις πως έχει εξαλειφθεί, τότε μάθε πως υπάρχει ακόμα και ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό μας πληροφορεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.


Μάλιστα, το 2005 είχαν επίσημα καταγραφεί 500.000 νέα περιστατικά στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Αλλά ας μην πάμε μακριά, ίσως θυμάσαι τον σάλο που είχε προκληθεί πριν από περίπου δύο χρόνια και στη χώρα μας, όταν η καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκη Τόσκα είχε καταγγείλει ότι 21 άνθρωποι στο νησί νοσούν από λέπρα. Είχε επιπλέον ισχυριστεί ότι πολλοί εξ αυτών ζουν σε ένα μικρό χωριό του Νομού Λασιθίου και αρνούνται από ντροπή να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή.
Τι είναι η λέπρα
«Πρόκειται για μια χρόνια λοίμωξη, η οποία οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο (mycobacterium leprae). Για να νοσήσει κάποιος από λέπρα, απαιτείται παρατεταμένη επαφή με μολυσμένα άτομα, κυρίως κατά την παιδική ηλικία.
Η επίπτωση της νόσου είναι σημαντική σε περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ σε χώρες με προηγμένο υγειονομικό επίπεδο παρατηρείται σποραδικά, κυρίως σε άτομα που έχουν ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ενδημικές περιοχές», εξηγεί η γιατρός.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει
«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από είκοσι χρόνια από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί από το συγκεκριμένο βακτηρίδιο, λόγω του παρατεταμένου χρόνου επώασής του. Έτσι, οι μετανάστες που προέρχονται από περιοχές όπου ενδημεί η νόσος πρέπει να είναι πάντοτε σε αυξημένη επιφυλακή», επισημαίνει η δρ. Μοσχοβάκη.
Και προσθέτει: «Η έναρξη της νόσου είναι ύπουλη. Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται προοδευτικά βλάβες στο δέρμα, στα νεύρα, στη μύτη, στο φάρυγγα, τον λάρυγγα, τους οφθαλμούς και τους όρχεις, με δραματική εξέλιξη στις μη θεραπεύσιμες περιπτώσεις.
Είναι σημαντική η πρώιμη διάγνωση, διότι η έγκαιρη θεραπεία σταματά την εξέλιξη και τη μετάδοση της νόσου. Δεν αποκαθιστά ωστόσο την αναπηρία από καταστροφή των νεύρων και των ιστών, όταν έχει αναπτυχθεί πριν από την εφαρμογή της ενδεικνυόμενης θεραπείας».
[bimag.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ