Νίκη Σαμοθράκης από μάρμαρο Θάσου με βάση την 3D ψηφιοποίηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

niki samothrakis antigrafo
Ακριβές αντίγραφο από το Μουσείο του Λούβρου σε φυσικές διαστάσεις -Ενώθηκαν μέσα από την Τέχνη τα δύο νησιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ολοκληρώθηκε το άγαλμα της επιβλητικής «Νίκης της Σαμοθράκης», κατασκευασμένο από μάρμαρο Θάσου στο εργοστάσιο της εταιρείας Κυριακίδης στη Δράμα. Πρόκειται για ένα αριστούργημα, ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του Μουσείου του Λούβρου, σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού (ύψους 2,44 μ.) και με βάρος περίπου 6,5 τόνους.
Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή-διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου, βάρους 18 τόνων, από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε την φτερωτή Νίκη.
niki samothrakis antigrafo1
Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση των αρχείων που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου, εργάστηκαν ακόμη ένα μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος, όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Προσθέτει ότι «η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψή μας, με τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το καλοκαίρι του 2012 στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ευγενική δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη. Το επόμενο διάστημα η Νίκη θα μεταφερθεί από την περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στο φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης». Καταλήγει, λέγοντας ότι «η Νίκη αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την Περιφέρεια αλλά και για όλη τη Χώρα».
niki samothrakis antigrafo2
[ypaithros.gr/niki-samothrakis-apo-marmaro-thasou/]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ