Ξεσηκωμός βρετανικών επιχειρηματικών κολοσσών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για σκληρό #Brexit

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για brexitΕπιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Airbus, η Siemens, η BMW και η ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover, ενισχύουν το μέτωπο των βιομηχανικών επιχειρήσεων που αποφάσισαν στο μεταξύ να πάρουν σαφή θέση στο ζήτημα του Brexit. Οι εταιρείες αυτές ζητούν απερίφραστα από τη βρετανική κυβέρνηση να αποκλίνει από τη γραμμή του λεγόμενου σκληρού Brexit. Κατά κύριο λόγο όμως ζητούν επιτέλους να διασαφηνιστεί η μελλοντική σχέση μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ.
Η βρετανική κυβέρνηση συνέρχεται αύριο σε ειδική συνεδρίαση προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τη μετά Brexit περίοδο. Ωστόσο, βαθιές διαφωνίες χωρίζουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ορισμένοι ζητούν σαφή ρήξη με τις Βρυξέλλες, άλλοι επιθυμούν να μείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στην ΕΕ και στα θεσμικά της όργανα. Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει μεν ότι υπάρχει μια μέση οδός, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο ποια μπορεί να είναι αυτή. Ο χρόνος πιέζει, δεδομένου ότι η Μ. Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019 –με ή δίχως συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή.
Η γενικευμένη αβεβαιότητα για το είδος και τους όρους του Brexit είναι δηλητήριο για την οικονομία. Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας για παράδειγμα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι επενδύσεις σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όπως δείχνουν στοιχεία του Συνδέσμου Βρετανών Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT). Η σημερινή ασαφής στάση της βρετανικής κυβέρνησης «έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα συμφέροντα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Μ. Βρετανία, η οποία έχει επωφεληθεί από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την Τελωνειακή Ένωση», επισήμανε ο πρόεδρος του SMMT Μάικ Χόους.
Απειλή για αποχωρήσεις

Άδηλο το μέλλον σε περίπτωση σκληρού Brexit, διεμήνυσε η Jaguar Land RoverΆδηλο το μέλλον σε περίπτωση σκληρού Brexit, διεμήνυσε η Jaguar Land Rover

Το Λονδίνο σκοπεύει να αποχωρήσει τόσο από την ενιαία αγορά όσο και από την Τελωνειακή Ένωση, ωστόσο διεκδικεί να διατηρήσει όσο περισσότερα πλεονεκτήματα γίνεται σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές. Το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, παραμένει γρίφος. «Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών οι εκπρόσωποι της οικονομίας επέδειξαν υπομονή», σχολίασε ο Άντμα Μάρσαλ, πρόεδρος του Βρετανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, διαμηνύοντας όμως ότι πλέον «το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».
Το γεγονός ότι η υπομονή εξαντλείται βαθμιαία είναι ορατό και στις επικριτικές τοποθετήσεις εκ μέρους μεγάλων επιχειρήσεων που μέχρι πρότινος σιωπούσαν. «Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη ασφάλεια ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά στη Μ. Βρετανία και να προστατεύσουμε τους προμηθευτές, τους πελάτες και τους 40.000 εργαζόμενούς μας στη Μ. Βρετανία», σημείωσε σε σημερινή της ανακοίνωση η αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover, προσθέτοντας ότι το μέλλον είναι αβέβαιο σε περίπτωση που το ελεύθερο εμπόριο με την ΕΕ και η πλήρης πρόσβαση στην ενιαία αγορά πάψουν να υφίστανται.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πρέπει να υπάρχει σαφήνεια, είπε από την πλευρά του ο Ίαν Ρόμπερτσον, επικεφαλής της BMW στη . Μ. Βρετανία. Ο γερμανικός όμιλος αυτοκινήτων έχει στην κατοχή του και τις βρετανικές μάρκες Mini και Rolls-Royce και απασχολεί 8.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Εάν δεν λάβουμε σαφείς απαντήσεις τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να ξεκινήσουμε να καταστρώνουμε εναλλακτικά σχέδια», δήλωσε με νόημα.
Χάσμα μεταξύ βρετανών υπουργών

Με υβριστικό τρόπο φέρεται να απάντησε ο Μπόρις Τζόνσον σε σχέση με τη στάση μεγάλων επιχειρήσεων ως προς το BrexitΜε υβριστικό τρόπο φέρεται να απάντησε ο Μπόρις Τζόνσον σε σχέση με τη στάση μεγάλων επιχειρήσεων ως προς το Brexit

Ο κατασκευαστής αεροσκαφών Airbus έχει απειλήσει με μερική απόσυρση από τη Μ. Βρετανία σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit, χωρίς υπογραφή συμφωνίας που να ρυθμίζει την επόμενη ημέρα της βρετανικής εξόδου. «Για να το πούμε απλά, ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θέτει σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον της Airbus στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε.
Το αν οι αυστηρές αυτές προειδοποιήσεις θα βρουν ευήκοα ώτα στους σκληροπυρηνικούς του Brexit εντός του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, είναι αμφίβολο. Ο υπουργός Εξωτερικών και βασικός υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον φέρεται να απάντησε με υβριστικό τρόπο σε επισήμανση που του έγινε σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία. Σε ελεύθερη μετάφραση φέρεται να είπε κάτι σαν «στον διάολο οι επιχειρήσεις». Μια έκφραση που ενδέχεται να έκανε τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ να … ανατριχιάσει. Αύριο θα φανεί ποιος από τους δύο θα μπορέσει να πείσει περισσότερο με τις θέσεις του.
 
(DW.com) Κρίστοφ Μάιερ, Σίλβια Κούσιντλο (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής 
 
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ