Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

SOS επιστημόνων: Προστατέψτε τα φυτά για να μας προστατεύουν κι αυτά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

dasos
Τα φυτά έχουν την τάση να απορροφούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα με καύση ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η αύξηση της αποψίλωσης και οι αλλαγές στη χρήση γης έχουν μειώσει πλέον την ικανότητα απορρόφησης του CO2 αυτών των περιοχών.

Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται από την επιστημονική μελέτη που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT). Τα αποτελέσματά της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters.
Η κλιματική αλλαγή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση του διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, τα φυτά απορροφούν ορισμένες από τις βιομηχανικές εκπομπές CO2 από την ατμόσφαιρα, γεγονός που τους καθιστά σημαντικό παράγοντα για την προστασία του κλίματος.
Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη αναφέρει: «Το 20% με 25% του CO2 που απελευθερώνεται από τους ανθρώπους στην ατμόσφαιρα απορροφάται από τα φυτά. «Αυτό το φαινόμενο εμποδίζει την αλλαγή του κλίματος · εμποδίζοντας να προχωρήσει περαιτέρω η υπερθέρμανση του πλανήτη. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να παραμείνει η παρούσα αποτελεσματικότητα των φυτών και στις επόμενες δεκαετίες».
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Benjamin Quesada από το IMK-IFU ασχολήθηκε με την επίδραση των αλλαγών στη χρήση της γης και την συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης. Η μελέτη τους με τίτλο “Potential strong contribution of future anthropogenic land-use and land-cover change to the terrestrial carbon cycle” που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research Letters δείχνει ότι οι αλλαγές στη χρήση γης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική απορρόφηση του CO2 από την ατμόσφαιρα.
Εάν μειωθούν τα δάση υπέρ των αρόσιμων γαιών και των βοσκοτόπων, τότε αναμφισβήτητα θα μειωθεί η ικανότητα των φυτών και του εδάφους να απορροφούν το CO2 . Για παράδειγμα, το ξύλο σε ένα δάσος μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερο CO2 από το καλαμπόκι. Αν η αποδάσωση συνεχιστεί με αυτόν τον απελπιστικό ρυθμό, ίσως τα πράγματα να μετατραπούν σε εφιάλτη και πλέον θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και οικονομικούς πόρους για να αντιστραφεί το αποτέλεσμα, κάτι που μόνο εύκολο δεν φαντάζει.
Οι ερευνητές του ΚΙΤ έχουν συνοψίσει τα αποτελέσματα πέντε κοινών κλιματικών μοντέλων και εξέτασαν επτά μεταβλητές για 25 περιοχές του κόσμου για να κατανοήσουν καλύτερα τον βαθμό στον οποίο οι διαφορετικές αλλαγές στη χρήση γης έχουν αντίκτυπο στην αποθήκευση CO2 στη βλάστηση, ως αποτέλεσμα της συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα.
Όλα τα μοντέλα τροφοδοτήθηκαν με τις ίδιες υποθέσεις για να περιοριστούν οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με το μοντέλο μέσω της περίληψης και της λεπτομερούς συστηματικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων. Αυτό καθιστά τη μελέτη πιο σημαντική από τις προηγούμενες έρευνες που βασίστηκαν μόνο σε μεμονωμένα μοντέλα.
Ο επικεφαλής της έρευνας ανέφερε: «Έχουμε αποδείξει πόσο σημαντικό είναι να συμπεριλαμβάνουμε την επέκταση της γεωργικής γης στις κλιματικές προβλέψεις, προσαρμόζοντας τα μοντέλα στις πραγματικές συνθήκες, ωστόσο είναι γεγονός πως υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει πως χρειάζεται να συνεργαστούν όλες οι χώρες από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι η αποδάσωση στις τροπικές περιοχές και σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθεί ή θα σταματήσει».
https://texnologia.net/i-epektasi-tis-georgikis-gis-meionei-tin-aporofosi-tou-co2/2018/07
[texnologia.net]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ