Πολλών ειδών αντικείμενα, εκφράσεις, ακόμη και ζώα, η ονομασία τους συνοδεύεται από το γαλλικό. Με αυτό τον τρόπο μας δίνουν την εντύπωση ότι έχουν άμεση σχέση με τη Γαλλία. Παρ’ όλο που τα χαρακτηρίζουμε «γαλλικά», δεν έχουν προέλευση από τη χώρα.
Γαλλικό φιλί
Το παθιασμένο «γαλλικό» φιλί χαρακτηρίζεται με αυτό τον τρόπο από πολλούς πολιτισμούς. Είναι όμως απίθανο οι Γάλλοι να είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική.
Η θεωρία που κυριαρχεί για την προέλευση του «γαλλικού φιλιού» είναι ότι οι Γάλλοι θεωρούνταν πολύ αισθησιακοί και ήταν από τους πρώτους που επέτρεπαν τη δημόσια εκδήλωση της αγάπης. Έτσι το παθιασμένο φιλί ονομάστηκε «γαλλικό φιλί» και ξεκίνησε από τη συντηρητική αγγλική διάλεκτο.
Άλλη μια θεωρία για την προέλευση του «γαλλικού φιλιού» είναι ότι την ονομασία τη χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες που επέστρεφαν σπίτι τους μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
«Συγχωρέστε τα γαλλικά μου»
Η συγκεκριμένη έκφραση ακόμη και σήμερα, συνήθως χρησιμοποιείται στην προσπάθεια αυτού που μιλάει να δικαιολογήσει μια ανοησία που είπε.
Λέγεται ότι η έκφραση προέρχεται από την Αγγλία του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν γαλλικές εκφράσεις, παρ’ όλο που γνώριζαν ότι ο συνομιλητής τους δεν τους καταλαβαίνει.
Γαλλικό μανικιούρ
Η ιστορία του γαλλικού μανικιούρ ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ένας σκηνοθέτης ανέθεσε στον Αμερικανό Τζέφ Πινκ (ιδρυτή γνωστής μάρκας βερνικιών) να βρει ένα κομψό και γρήγορο μανικιούρ που θα έσωζε τους ηθοποιούς. Ο λόγος ήταν πρακτικός. Ήθελαν ένα μανικιούρ που να ταιριάζει με τα κοστούμια των ηθοποιών και ο Πινκ δημιούργησε την άσπρη γραμμή και τη γυμνή όψη της βάσης. Όταν ο Πινκ έδειξε το σχέδιο στο Παρίσι, αγαπήθηκε από τα μοντέλα και τους σχεδιαστές. Αυτό τον ώθησε να το ονομάσει «γαλλικό μανικιούρ». Μετά από αυτή την εφεύρεση εργάστηκε ως καλλιτέχνης μακιγιάζ στο Χόλιγουντ.
Γαλλικά μπουλντόγκ
Η συνηθέστερη άποψη που επικρατεί είναι ότι Άγγλοι εργάτες που εγκαταστάθηκαν στη Νορμανδία στα μέσα του 19ου αιώνα, έφεραν μαζί τους τα μικρά μπουλντόγκ. Τα μπουλντόγκ άρεσαν πολύ στους αγρότες της περιοχής και έγιναν πιο γνωστά και από τις τότε Παριζιάνες ιερόδουλες. Έτσι, οι Άγγλοι εργάτες συνέχιζαν να φέρνουν τα σκυλάκια στην περιοχή. Τελικά κατέληξαν να θεωρούνται φυλή και ονομάστηκαν «Bouledogue Français» (γαλλικά μπουλντόγκ). Τα γαλλικά μπουλντόγκ που γνωρίζουμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από τότε, αλλά η ονομασία έχει παραμείνει ίδια.
Γαλλικό τοστ (French toast)
Παρ’ όλο που ονομάζεται γαλλικό τοστ, δεν έχει εφευρεθεί στη Γαλλία. Στην πραγματικότητα, η συνταγή εφαρμόζεται πρώτη φορά στη Ρώμη του 4ου αιώνα, όταν γινόταν αναφορά για το πιάτο σε βιβλίο μαγειρικής. Οι Ρωμαίοι εκτελούσαν τη συνταγή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται και σήμερα, εμποτίζουν το ψωμί σε γάλα με αυγά και το τηγανίζουν με λάδι ή βούτυρο. Είναι μια πολύ καλή συνταγή για το περισσευούμενο ψωμί που είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες. Μέσα στις χώρες που είναι γνωστή η συνταγή είναι και η Γαλλία, αν και η ονομασία του δεν είναι γαλλικό τοστ, αλλά «pain perdu».
Τηγανιτές πατάτες (french fries)
Η Γαλλία και το Βέλγιο διεκδικούν την προέλευση των τηγανιτών πατατών, αλλά υποστηρίζεται ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρατιώτες χρησιμοποιούσαν αυτή την ονομασία όταν στάθμευαν στο Βέλγιο, δίνοντάς του μετά την ονομασία από την τοπική γλώσσα.
Ο Αμερικανός πολιτικός Μπομπ Νι το 2003 έδωσε την ιδέα να αλλάξει την ονομασία σε «freedom fries» ως αντίδραση στη Γαλλία που αντιτίθεται στην εισβολή στο Ιράκ.
Γαλλική πλεξούδα
Οι γυναίκες της Γαλλίας έχουν τη φήμη ότι είναι εξαιρετικά μοντέρνες και κομψές, αλλά δεν διεκδικούν την εφεύρεση του χτενίσματος της γαλλικής πλεξούδας.
Το χτένισμα υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την πρώτη εμφάνιση να γίνεται στη Βόρεια Αφρική και μετέπειτα στην αρχαία Ελλάδα.
Οι γαλλικές πλεξούδες είναι διαχρονικές και αποτελούν μια μόδα που εφαρμόζεται παγκοσμίως.
valueforlife