Συμβουλές για την καλύτερη προετοιμασία για ένα ταξίδι με αυτοκίνητο εξέδωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Το ΚΕΠΚΑ συνιστά πριν από οποιαδήποτε ταξίδι με αυτοκίνητο να ελέγχετε το αυτοκίνητο (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά). Επιπλέον, να μην ξεκινήσετε καν δίχως να φορέσετε τη ζώνη ασφαλείας. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι άλλοι επιβαίνοντες (ακόμα και στα πίσω καθίσματα).
Στη διάρκεια του ταξιδιού με το αυτοκίνητο προσέξτε τα εξής:
* Να εφαρμόζετε πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
* Τα παιδιά να κάθονται πάντοτε στο πίσω κάθισμα. Αναλόγως με την ηλικία τους θα κάθονται δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας ή στο ειδικό καθισματάκι.
* Όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο σε περιοχές που δε γνωρίζετε, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην αναπτύσσετε μεγάλες ταχύτητες. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρέχετε σαν τρελοί στους δρόμους που γνωρίζετε.
* Προσέξτε τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας λόγω κλιματισμού. Ο κλιματισμός συμβάλλει στο να έχουν όλοι πιο ξεκούραστο ταξίδι. Ωστόσο οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας με το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επομένως, να προσαρμόζετε κατάλληλα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας.
* Αν το ταξίδι πρόκειται να είναι πολύωρο, πρέπει να κάνετε συχνές στάσεις (τουλάχιστον κάθε μία-δύο ώρες). Σε κάθε στάση να βγαίνετε όλοι από το αυτοκίνητο για να περπατάτε. Να καταναλώνετε επίσης άφθονα υγρά.
* Να κάνετε στάσεις σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή στους ειδικούς χώρους στάθμευσης, που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο.
* Αν σταματήσετε σε κάποιο κατάστημα για να φάτε κάτι, βεβαιωθείτε ότι:
– Οι σαλάτες διατηρούνται σε ειδικές βιτρίνες-ψυγεία.
– Τα κρύα σάντουιτς διατηρούνται στο ψυγείο.
– Τα ψυγεία δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
– Τα ζεστά σάντουιτς ή μικρογεύματα (τυρόπιτες κ.λπ.) διατηρούνται σε θερμοκρασίες πάνω από 60ο C.
– Τα κρέατα είναι καλοψημένα.
– Υπάρχουν τιμοκατάλογοι στον χώρο του καταστήματος.
Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Εάν δεν ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, αλλά αποφασίσετε να νοικιάσετε ένα όταν φτάσετε στον προορισμό σας, να κάνετε πρώτα μία έρευνα αγοράς. Καλό είναι να ενημερωθείτε πρώτα για τις τιμές, τους όρους και τις τυχόν προσφορές.
Όταν εξ άλλου έρθει η ώρα να υπογράψετε την σύμβαση ενοικίασης, προσέξτε:
– Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνετε σε περίπτωση ατυχήματος;
– Τι θα καλύψει η ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση ατυχήματος και τι θα πληρώσετε εσείς;
– Σε τι κατάσταση είναι το όχημα που παραλαμβάνετε; Τι γράφει επ’ αυτού το συμβόλαιο; Σε τι κατάσταση πρέπει να το παραδώσετε;
– Πώς γίνεται η χρέωση; Με τη μέρα; Με τα χιλιόμετρα;
– Μπορείτε να ταξιδέψετε με το όχημα σε απομακρυσμένες περιοχές; Π.χ. εκτός νομού ή νησιού απ’ όπου το νοικιάσατε ή εκτός συνόρων;
– Πρέπει να το επιστρέψετε με γεμάτο ντεπόζιτο;
iatropedia