Φωτιά στην Αττική: H ANIMA δίπλα στα άγρια ζώα που υποφέρουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Πόνος, φρίκη, στάχτη και αποκαΐδια. Από τη φωτιά που έπληξε την Αττική δεν ήταν μόνο οι ανθρώπινες ψυχές, ηλικιωμένοι, παιδάκια και ενήλικες που χάθηκαν τόσο άδικα.
Της Αγγελικής Μαξούρη – [email protected]
Οι πύρινες γλώσσες εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που ούτε και τα ζώα που είναι προικισμένα από τη φύση να σκάβουν στο χώμα δεν κατάφεραν να σωθούν. Ακόμα και αυτά που κατάφεραν να σκάψουν, μπορεί να καταλήξουν από τους καπνούς και τη στάχτη που εισέπνευσαν…
Μια επίσκεψη στο ANIMA και μια κουβέντα με την υπεύθυνη Μαρία Γανωτή ήταν άκρως διαφωτιστική σχετικά με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα δάση που «έγλειψε» η φωτιά. Καλύτερη εικόνα ωστόσο σχετικά με το τι συνέβη στο οικοσύστημα θα υπάρχει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες όπως εξήγησε η κ.Γανωτή.
Μάλιστα, οι κλήσεις των ανθρώπων για τα δεσποζόμενα ζωάκια τους έπεσαν «βροχή» και στο ANIMA με την ελπίδα ότι μπορεί κάποιος κάποια με κάποιο τρόπο να έχει μεταφέρει το ζωάκι τους εστω και εκεί…
Προς το παρόν το ΑΝΙΜΑ έχει παραλάβει χελώνες, καρακάξες, ένα ποντικάκι που μετέφεραν εκεί κάποια παιδάκια, ένα φρύνο που απελευθερώθηκε, μια δεκαοχτούρα που μύριζε σαν καμένη κουκουνάρα και ένα σπουργιτάκι. Προσπάθησαν να σώσουν και μια αλεπουδίτσα αλλά δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ στο ΑΝΙΜΑ…
Όπως είπε η κυρία Γανωτή χαρακτηριστικά: «Τα ίδια τα είδη ευτυχώς δεν έχουν πρόβλημα γιατί τα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά και ανακάμπτουν. Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι..»
Τι είπε η κυρία Γανωτή στη «Νέα Σελίδα»
Τα περισσότερα άγρια ζώα είτε χάθηκαν στις φλόγες είτε πρόλαβαν να ξεφύγουν. Εσείς δεν παραλάβατε πολλά ζώα σωστά;
Όχι αλλά ακόμα δεν ξέρουμε τι θα παραλάβουμε τις επόμενες μέρες. Μπορεί να παραλάβουμε και άλλες χελώνες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα καθαρή. Εικόνα καθαρή θα έχουμε μετά από 20 μέρες.
Τι ζώα παραλάβατε; Τα περισσότερα ήταν χελώνες;
Χελώνες, καρακάξες, ένα ποντικάκι, ένα φρύνο που απελευθερώθηκε, μια δεκαοχτούρα που μύριζε σαν καμένη κουκουνάρα, ένα σπουργιτάκι. Αυτά ήρθαν προς το παρόν. Αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει ειδικά με τις χελώνες από εδώ και πέρα…
Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πρόκειται για μία τραγωδία αλλά η βιοποικιλότητα δεν πλήττεται. Δεν πρόκειται δηλαδή να μειωθεί ένα είδος επειδή ήρθε αυτη η φονική φωτιά. Αλλά ατομικά πεθαίνουν με βασανιστικό τρόπο πολλά ζώα. Τα ίδια τα είδη ευτυχώς δεν έχουν πρόβλημα γιατί τα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά και ανακάμπτουν. Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι. Είναι μια ανθρώπινη τραγωδία φοβερή αυτό που έγινε, η οποία και συμπαρασύρει και όλα τα άλλα πλάσματα που είναι γύρω από τους ανθρώπους. Τα σκυλιά, τα γατάκια, τα κατοικίδια των ανθρώπων. Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτούν αν βρέθηκε ένα κουνελάκι γκρι… Είναι πολύ στενάχωρο όλο αυτό. Και λυπούμαστε και εμείς για αυτό. Όσο μπορούμε καταγράφουμε τι συμβαίνει και όσο μπορούμε απευθυνόμαστε στους πολίτες που μας ζητάνε βοήθεια.
Υπάρχουν κάποια ζώα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σκάβουν και μπορεί να σωθούν από τη φωτιά για αυτό;
Οι χελώνες σκάβουν. Αλλά αν η φωτιά παραμείνει πολύ από πάνω τους δεν την γλυτώνουν. Σκάβουν και βάζουν το κεφάλι τους και τα πόδια τους στο χωμα. Οπότε περνάει πάνω από το καβούκι η φωτιά. Το πρόβλημα είναι ότι μετά εισπνέουν καπνούς και στάχτες και μπορεί να πεθάνουν από αυτό.
 
Τα περισσότερα ζώα εδώ αυτή τη στιγμή είναι χελωνίτσες;
Είναι οι χελώνες και εμείς κρατάμε και προληπτικά κάποιες μήπως και παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα και θα τις αφήσουμε σε καμιά 15αριά μέρες. Άλλες είναι πολύ σοβαρά εγκαυματίες και θα αργήσουν να φύγουν.
 
Και τα ζώα που απελευθερώσατε που τα πήγατε;
Δεν αφήσαμε κανένα ζώο. Έχουμε μεταφέρει κάποια ζώα στο βοτανικό κήπο. Είναι σε χώρο ανοικτό αλλά περιφραγμένο, ώστε να μπορούμε να τα παρακολουθούμε, γιατί δεν ξέρουμε τι θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.
 
Γιατί υπάρχει ακόμα κίνδυνος πυρκαγιάς;
Όχι γι’ αυτό μόνο. Και τα ίδια τα ζώα μπορεί να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα. Έχουν εισπνεύσει τοξικά πράγματα. Χρειάζεται παρακολούθηση και μετά απελευθέρωση.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η δουλειά που κάνει το ANIMA είναι κάτι παραπάνω από αξιέπαινη. Πρόκειται για μια μη Κυβερνητική οργάνωση και στην ουσία επιβιώνει χάρη στη συνεισφορά και την αγάπη των εθελοντών που δίνουν την ψυχή τους για τα ζώα.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα ζωάκια που βρίσκονται στο ΑNIMA για περίθαλψη. Δεν είναι όλα τραυματίες από τη φωτιά..Σε κάθε περίπτωση έχουν όλα δίπλα τους πολύ καλές νεράϊδες και ξωτικά που τα προστατεύουν μέχρι την ανάρρωση τους
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στο ΑΝΙΜΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή και δύο μικρά γατάκια που κάποιος τα παράτησε…Το ANIMA δεν είναι για οικόσιτα ζώα. Περισσότερες πληροφορίες για τα γατάκια στο τηλέφωνο: 6975761298.
 
 
 
Επίσης αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική όπως εξήγησε η κυρία Γανωτή και ότι έχουν ήδη μαζευτεί τα απαραίτητα φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Αν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει αυτή τη στιγμή μπορεί είτε εθελοντικά να πάει στο ΑΝΙΜΑ, είτε να καταθέσει λίγα χρήματα στους λογαριασμούς της Οργάνωσης οι οποίοι είναι:
Δικαιούχος: Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
EUROBANK:
0026-0052-21-0101152035
IBAN EUROBANK:
GR46 0260 0520 0002 101 0115 2035
BIC: ERBKGRAA
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:
5037-055201-578
ΙΒΑΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:
GR79 0172 0370 0050 3705 5201 578
BIC: PIRBGRAA
Πληροφορίες για το ΑΝΙΜΑ
Μενελάου 134, Καλλιθέα 17676
210 951 0075
[email protected]
και στο facebook
https://www.facebook.com/anima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ