Κρυπτονομίσματα και ποδόσφαιρο: Το μέλλον ξεκίνησε;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cryptocurrencies1
Μια ομάδα στο Γιβραλτάρ θα πληρώσει τους παίκτες της σε κρυπτονομίσματα, καθώς το ποδόσφαιρο βουτά στην καινοτομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αυτή τη φορά δεν είναι η Εθνική ομάδα που δέχεται ένα υπερβολικό αριθμό γκολ (124 στην τελευταία μέτρηση σε τεσσεράμισι χρόνια) ή η Lincoln Red Imps που νίκησε την Celtic στο Champions League. Αντ ‘αυτού, η Gibraltar United F.C. της Premier Division βρέθηκε στο προσκήνιο, ούσα η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου στον κόσμο που εισάγει τα κρυπτονομίσματα.
Μέσω του ιδιοκτήτη τους, Pablo Dana, έναν επενδυτή στο κρυπτονόμισμα Quantocoin (η blockchain τράπεζα του μέλλοντος), ο σύλλογος ξεκίνησε μια χορηγική συνεργασία. Ο Ντάνα είπε ότι όλα τα συμβόλαια των παικτών θα περιλαμβάνουν συμφωνίες πληρωμής σε κρυπτονομίσματα από την επόμενη σεζόν.
quantocoin
Κάποιοι μπορεί να το δουν αυτό ως ένα τυχαίο σημείο εισόδου για τα κρυπτονομίσματα στο ποδόσφαιρο, σε μια ήμι-επαγγελματική ομάδα και σε ένα πρωτάθλημα που πιστοποιήθηκε από την Uefa μόλις το 2013. Κοιτάξτε όμως πιο προσεκτικά και βγάζει νόημα.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Γιβραλτάρ ηγείται στο fintech (τεχνολογική καινοτομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα) και το blockchain (δημόσια βάση δεδομένων που διατηρεί μόνιμη καταγραφή των ψηφιακών συναλλαγών με κρυπτονομίσματα).
Τον Ιανουάριο του 2018 το Γιβραλτάρ εισήγαγε κανονισμούς για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το blockchain και η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το πρώτο νομικό πλαίσιο στον κόσμο για τις αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO), οι οποίες πλήττονται από την εκτόξευση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin στο blockchain.
Αυτή η στρατηγική δείχνει ότι ο “Βράχος” είναι ένα βήμα μπροστά, καθώς οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο παραπαίουν όταν αντιμετωπίζουν τη στρατοσφαιρική αλλά μη ρυθμιζόμενη άνοδο τω κρυπτονομισμάτων. Πέρυσι η παγκόσμια επένδυση σε ICO έφθασε τα 3,7 δισ. δολάρια, από 102 εκατ. δολάρια το 2016, ενώ η ναυαρχίδα των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin, αυξήθηκε σε αξία κατά περισσότερο από 900%.
Οι μεγάλες αυξήσεις ακολουθούνται επίσης από μεγάλες πτώσεις – τα κρυπτονομίσματα έχουν δει μεγάλες πτώσεις στην αξία τους στις αρχές του 2018 λόγω της απροθυμίας των κυβερνητικών οργάνων να νομιμοποιήσουν τη βιομηχανία, καθώς και τις απαγορεύσεις του Facebook και του Twitter στη διαφήμισης κρυπτονομισμάτων.
Τον Ιούνιο, η νοτιοκορεατική εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισματικών συναλλαγών Coinrail δέχθηκε επίθεση χάκερ, οδηγώντας σε απότομη πτώση των τιμών. Οι δυσκολίες που προκύπτουν από αυτή την αστάθεια, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους μικρέμπορους και τις επιχειρήσεις, συνεπάγονται ότι τα κρυπτονομίσματα παραμένουν συναρπαστικές επενδύσεις που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να καταστούν απτό, διαθέσιμο εισόδημα.
gibraltar united
Με τη ρύθμιση της βιομηχανίας, το Γιβραλτάρ προσπαθεί να φέρει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στην κρυπτονομισματική αγορά. Ο γεννημένος στην Ιταλία Dana ανέφερε ότι μια παρόμοια ανησυχία με τη διαφάνεια οδήγησε στην εισαγωγή κρυπτονομισμάτων στη Gibraltar United F.C. , λέγοντας ότι η ανοικτή πρόσβαση (blockchain) μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν το ποδόσφαιρο. Έδωσε στη μικρή του ομάδα μια λύση για να πληρώσει ξένους παίκτες που δεν μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Γιβραλτάρ.
Ο Ντάνα λέει ότι το Γιβραλτάρ προσφέρει το τέλειο περιβάλλον: “Ήταν η πρώτη χώρα που ρύθμισε τις εταιρείες στοιχηματισμού 20 χρόνια πίσω, όταν όλοι τις έβλεπαν τρομακτικές. Έθεσαν κανονισμούς συμμόρφωσης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δημιούργησαν μια πλατφόρμα – έχουν τη νοημοσύνη για να κάνουν το ίδιο και με τα κρυπτονομίσματα».
Η σύγκριση είναι ενδιαφέρουσα. Είτε τα αγαπάς, είτε τα μισείς, τα τυχερά παιχνίδια έχουν γίνει χαρακτηριστικό της ποδοσφαιρικής κάλυψης, κερδίζοντας στους συλλόγους εκατομμύρια λίρες σε διαφημιστικά έσοδα – την τελευταία περίοδο, εννέα ομάδες της Premier League είχαν εταιρείες στοιχημάτων ως βασικούς χορηγούς στις φανέλες τους.
cryptocurrencies arsenal
Τον Ιανουάριο, η Άρσεναλ έδειξε τη δυναμική του blockchain, ούσα η πρώτη κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα που υπογράφει συμφωνία χορηγίας με κρυπτονόμισμα, το CashBet.
Πέρα από τα πλεονεκτήματα όπως η συμμόρφωση και η κατάργηση των πληρωμών σε μετρητά κάτω από το τραπέζι, οι blockchain μεταγραφές είναι ουσιαστικά απαλλαγμένες από τέλη ή φόρους και είναι άμεσες. Το Ποδοσφαιρικό Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LFE) αναφέρει ότι αυτά τα χαμηλότερα κόστη προσφέρουν την ευκαιρία προσέλκυσης νέων φίλων με νέους τρόπους.
Ο επικεφαλής των συνεργασιών τους, Danny Stroud, λέει ότι το LFE θέλει να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική κοινότητα που να βασίζεται σε μάρκες, για να «επιτρέψει στους συλλόγους να έχουν άμεση σύνδεση με τους οπαδούς σε μια αγορά χωρίς τριβές».
Το LFE έχει συμφωνίες με τον ιταλικό σύλλογο Μπάρι και την Αλκομπέντα με έδρα τη Μαδρίτη για την εισαγωγή του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων στις δομές των συλλόγων τους. Αυτές οι συμφωνίες σχεδιάζουν να μειώσουν την τιμολόγηση των εισιτηρίων και των εμπορευμάτων και να προσφέρουν στους οπαδούς την ευκαιρία να αγοράσουν ίδια κεφάλαια στις ομάδες, χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα τη μετατροπή της εμπορίας κρυπτονομισμάτων σε οπαδική εμπειρία.
lfe
Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων δεν είναι διαφορετική από την κουλτούρα “γίνετε πλούσιος γρήγορα” στο ποδόσφαιρο. Κάνει σε μια νύχτα εκατομμυριούχους, απλούς, τυχερούς επενδυτές.
Ποδοσφαιριστές του παρελθόντος και του παρόντος… κάνουν τη βουτιά: ο Lionel Messi, ο Michael Owen, ο Roberto Carlos και ο Luis Figo διαθέτουν συνεργασίες με συναφείς εταιρείες.
Ο υπόλοιπος ποδοσφαιρικός κόσμος ξεκάθαρα αρχίζει να το καταλαβαίνει, με μικρότερες ομάδες να δείχνουν το δρόμο. Τον Ιανουάριο η ερασιτεχνική τουρκική ομάδα Harunustaspor, η οποία ανταγωνίζεται στη Sakrya First Division Group B, έγινε ο πρώτος σύλλογος που υπέγραψε έναν παίκτη χρησιμοποιώντας κρυπτονόμισμα, καταβάλλοντας bitcoin αξίας £385 και 4.500 λίρες για τον Omer Faruk Kiroglu. Παρόλο που είναι μικρή, η κίνηση επιβεβαιώνει τις δυνατότητες του blockchain.
Η εκθετική άνοδος της αξίας του ποδοσφαίρου τις τελευταίες δύο δεκαετίες θα μπορούσε να συγκριθεί με τη βραχύτερη αλλά πιο έντονη άνοδο των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, το άθλημα έχει την πολυτέλεια της σταθερότητας στην τεράστια επιτυχία του, βασισμένη στη σταθερή ζήτηση από δισεκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως.
Η αστάθεια του blockchain μπορεί να σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ομάδες απογοητεύονται ή φοβούνται ότι οι εταιρικές σχέσεις θα μπορούσαν να αμαυρώσουν τη φήμη τους. Τον Μάρτιο ο τότε ιδιοκτήτης της Μιλαν, απέτυχε στις προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει το bitcoin για να πληρώσει ένα τμήμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο που πήρε για να αγοράσει το σύλλογο, δείχνοντας τους περιορισμούς των κρυπτονομισμάτων όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις στο ποδόσφαιρο.
Από την άλλη πλευρά, το blockchain κρυπτοσυναλλαγών θα μπορούσε να κάνει τη μετάβαση που έκαναν οι εταιρείες στοιχημάτων και να γίνει αναπόσπαστο χαρακτηριστικό του ποδοσφαίρου.
Η Gibraltar United F.C. έχει δείξει ότι, στο σωστό περιβάλλον και με τη σωστή ηγεσία, το ποδόσφαιρο μπορεί να αρχίσει να παίζει εκ του ασφαλούς.
theguardian

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ