Ξέρεις τι είναι να βγάζεις καμένα παιδιά από τα βράχια;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

51389AA4-FCAA-424F-BDFA-74E614440115ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που αντίκρισαν τις πιο μακάβριες σκηνές από την πύρινη λαίλαπα που σκόρπισε τον θάνατο στο Μάτι και τη Ραφήνα. Πρόκειται για τους άνδρες του πεζοπόρου τμήματος της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι κλήθηκαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Αττικής στην κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική πλευρά του νομού.
Η μοίρα όμως τους έφερε αντιμέτωπους με τη δυσκολότερη αποστολή που είχαν κληθεί να αναλάβουν. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισε πρώτη τα 26 πτώματα στην Αργυρά Ακτή, αλλά και επιπλέον νεκρούς που είχαν εγκλωβιστεί στις οδούς Περικλέους και Ποσειδώνος στο Μάτι.
Του Κώστα Στάμου
[email protected]

«Με το που φτάσαμε εδώ δεν είδαμε φωτιά, παρά μόνο λιωμένα σίδερα και ανθρώπινα σώματα μέσα σε καμένα αυτοκίνητα. Ψάχναμε παντού για τυχόν επιζώντες. Μόνο νεκρούς βρίσκαμε – στα παρτέρια των πολυκατοικιών, στην παραλία, στους ακάλυπτους… Άλλοι εγκλωβίστηκαν και κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητα. Άλλοι πήγαν προς τη θάλασσα για να σωθούν, άλλοι έπεσαν στο νερό και χτύπησαν στα βράχια», περιγράφει στη «Νέα Σελίδα», ο πυρονόμος και επικεφαλής του πεζοπόρου τμήματος, Κωνσταντίνος Τζιούτζιος, ο οποίος δεν κρύβει το σοκ που υπέστη όταν ανάμεσα στους νεκρούς αντίκρισε και πολλούς ανήλικους. «Μιλάμε για αρκετά θύματα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Κάποιοι εγκλωβίστηκαν στον δρόμο, ενώ πήγαιναν προς τη θάλασσα για να σωθούν. Τους πρόλαβε όμως η φωτιά και τους έκαψε όλους», λέει ο κ. Τζιούτζιος και αναφέρει ότι οι 26 νεκροί που βρέθηκαν στην Αργυρά Ακτή έτρεξαν προς τα βράχια για να γλιτώσουν από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα που «έσκαγαν» δίπλα τους σαν βόμβες.
Διαβάστε επίσης : Η τραγωδία και η ύβρις των ασεβών
Απόλυτη κόλαση
Στο πλευρό του επικεφαλής του πεζοπόρου τμήματος της Κοζάνης καθ’όλη τη διάρκεια των αγωνιωδών ερευνών επιχειρούσε ο 30χρονος πυροσβέστης Βαγγέλης. Από την πρώτη στιγμή που έφτασε στη λεωφόρο Ποσειδώνος, ο νεαρός πυροσβέστης γνώριζε ότι ο κατάλογος των θυμάτων θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς είδε με τα μάτια του απανθρακωμένα πτώματα ακόμη και σε πηγάδια.
pyrosvestis
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο όσο επιχειρούμε σε πυρκαγιές. Μιλάμε για την απόλυτη κόλαση», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο 30χρονος πυροσβέστης, ο οποίος «σκάβοντας» με τα χέρια του ανάμεσα στην άμορφη μάζα από τις λιωμένες λαμαρίνες και τα καμένα λάστιχα προσπαθούσε να εντοπίσει τυχόν νεκρούς.
Στο μοιραίο οικόπεδο της Αργυράς Ακτής βρέθηκε από νωρίς το πρωί και ο συνάδελφός του ο Δανιήλ. Είχε εντολή να «χτενίσει» τα σημεία μπροστά από τη θάλασσα, όπου καταλήγουν τα στενά της Ραφήνας. «Μαύρισε η ψυχή μου μ’αυτά που είδα εκεί. Καμένοι άνθρωποι, μια αγκαλιά και μπροστά τους η θάλασσα. Μπροστά τους ο θάνατος», λέει με δάκρυα στα μάτια ένας από τους ήρωες της Ραφήνας, ο οποίος επί ώρες έψαχνε σπιθαμή προς σπιθαμή τα οικόπεδα της περιοχής με την ελπίδα να βρει έστω και έναν αγνοούμενο.
Όπως τονίζει, ήταν η πιο δύσκολη επιχείρηση στην οποία έχει συμμετάσχει, μια και το ψυχολογικό φορτίο ήταν τεράστιο. «Ξέρεις τι είναι να βγάζεις καμένα παιδιά από τα βράχια; Και όχι ένα, πολλά παιδιά. Να βλέπεις πτώματα με παιδικά ρούχα. Απερίγραπτο», προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες στο Μάτι, ο θλιβερός απολογισμός θα γράψει περισσότερες από εκατό αδικοχαμένες ψυχές.
Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 60 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ